Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δαπάνες 2,5 δισ. το Νοέμβριο μείωσαν αισθητά το «κομπόδεμα» των κονδυλίων που είχε δημιουργήσει τεχνητά το Γενικό Λογιστήριο του κράτους

Δαπάνες 2,5 δισ. το Νοέμβριο μείωσαν αισθητά το «κομπόδεμα» των κονδυλίων που είχε δημιουργήσει τεχνητά το Γενικό Λογιστήριο του κράτους
Μειώθηκε αισθητά το απόθεμα των κονδυλίων που είχε δημιουργήσει σε τεχνητή βάση το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.
Δύο μήνες πριν την εκπνοή του 2013 απέσυρε  η κυβέρνηση το εμπάργκο των πληρωμών που άτυπα είχε κηρύξει σε δεκάδες φορείς του δημοσίου ακόμη και σε ιδιώτες, για να μπορεί να διαμορφώνει ανάλογα  την εικόνα του πλεονάσματος.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα οποία ο Οκτώβριος ήταν ο τελευταίος μήνας, μέχρι τον οποίο μπόρεσε το οικονομικό επιτελείο να κρατήσει σφιγμένα τα «λουριά» των δαπανών.
 Η πολιτική της υπερσυγκράτησης τω εξόδων δεν κατέστη εφικτή να συνεχιστεί και το περασμένο μήνα δεδομένου ότι το Νοέμβριο έπρεπε να καλυφθούν ανάγκες ύψους 2,5 δις. ευρώ.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά το «κομπόδεμα» των κονδυλίων που είχε δημιουργήσει σε τεχνητή βάση το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι  τα 3,5 δις. ευρώ που είχαν εξοικονομηθεί στο δεκάμηνο  Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του 2013 αλλά και τους προηγούμενες μήνες από το μέτωπο των δαπανών, έπεσαν κάτω από 1 δις. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου.
Το σύνολο των δαπανών του προϋπολογισμού ανήλθε στα 50,385 δις. ευρώ στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-– Νοεμβρίου 2011 μειωμένες κατά 999 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο των 51,384 δις.  ευρώ. Οι πρωτογενείς συγκρατήθηκαν στα 39,272 δις. ευρώ.
«Έκρηξη» 626 εκατ. ευρώ  μέσα σε ένα μήνα σημείωσαν οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων οι οποίες ανήλθαν στα 3,950 δις. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου τη στιγμή που καθ’ όλη την διάρκεια του έτους δεν εμφάνιζαν καμία αξιόλογη μεταβολή. Στόχος είναι να φθάσουν τα 6,650 δις. ευρώ φέτος, ενώ απομένουν λιγότερες από 5 μέρες πριν μας χαιρετίσει το 2013.           
Και ενώ συμβαίνουν αυτά στις δαπάνες στο κομμάτι της συλλογής των φόρων παραμένουν οι χαμηλές πτήσεις σε ορισμένους τομείς. Τα καθαρά έσοδα ξεπέρασαν οριακά τους προβλεπόμενους στόχους, ενώ οι μειωμένες εισπράξεις κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι από τον ΕΦΚ στα καύσιμα δίνει νέα «τροφή» σε όσους κατηγορούν τον Γιάννη Στουρνάρα  ότι εμμένει σ' ένα μέτρο που έχει αποτύχει παταγωδώς.
Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 39,549 δις. ευρώ, μόλις 8 εκατ. ευρώ πιο πάνω από τις επίσημες προβλέψεις. Ο προϋπολογισμός στο φετινό ενδεκάμηνο  έκλεισε με πλεόνασμα  2,778 δισ. ευρώ.
Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι επιστροφές 1,5 δισ. ευρώ, από τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα.
Τη χορήγηση κονδυλίων συνολικού ύψους 51,5 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, για τις ανάγκες θέρμανσης νοσοκομείων και σχολείων της χώρας, καθώς και για προκαταβολές για το επίδομα θέρμανσης, ανακοίνωσε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών στο υπουργείο Υγείας χορηγούνται 10 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες θέρμανσης νοσοκομείων του ΕΣΥ, κυρίως σε ορεινές περιοχές της χώρας, στο  υπουργείο Εσωτερικών 4 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες θέρμανσης των σχολικών μονάδων ενώ θα δοθούν  37,5 εκατ. ευρώ ως προκαταβολές σε δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης