Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέες «αναταράξεις» στην κυβέρνηση για το πετρέλαιο θέρμανσης – Απορρίπτει μείωση της φορολογίας το οικονομικό επιτελείο

Νέες «αναταράξεις» στην κυβέρνηση για το πετρέλαιο θέρμανσης – Απορρίπτει μείωση της φορολογίας το οικονομικό επιτελείο
«Δυσφορία» και αιχμές στο υπουργείο Οικονομικών


Νέος κύκλος εσωστρέφειας φαίνεται να ανοίγει στην κυβέρνηση ύστερα από την κίνηση των 41 βουλευτών της ΝΔ να ζητήσουν με επιστολή τους προς το υπουργείο Οικονομικών τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης εξαιτίας του μείζονος προβλήματος της αιθαλομίχλης αλλά και της δραματικής μείωσης των δαπανών για θέρμανση.
Σύμφωνα με στοιχεία, παρά την πρωτοφανή υπερφορολόγηση που έχει επιβληθεί στο πετρέλαιο θέρμανσης τα τελευταία τρία χρόνια, τα έσοδα από τις εισπράξεις στην φορολογία των καυσίμων κινούνται στα επίπεδα του 2009.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 11μηνο του 2013 ο ΦΠΑ πετρελαιοειδών μειώθηκε κατά 346 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 ενώ και οι εισπράξεις από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή μειώθηκαν στα 3,821 δις ευρώ από 4059 δις ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα.
Τα στοιχεία αυτά διαψεύδουν τόσο τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ που ανέμενε πως τα έσοδα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξάνονταν επιπλέον κατά 23% το 2013 όσο και την τρόικα, η οποία είχε αποδώσει τη μείωση των εσόδων από την υπερφορολόγηση των καυσίμων στις ήπιες καιρικές συνθήκες.
Στην επιστολή τους οι 41 βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι αν αφαιρεθεί η δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης, τα έσοδα του κράτους από το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν έναντι του 2009 κατά 4 εκατομμύρια ευρώ.
Λόγω αυτής της πολιτικής έχει μειωθεί δραματικά η δαπάνη των νοικοκυριών για πετρέλαιο θέρμανσης, τη στιγμή που βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, το 26,7% των Ελλήνων δεν έχει τη δυνατότητα ικανοποιητικής θέρμανσης.
Παρά τα αδιαμφισβήτητα αυτά στοιχεία η κυβέρνηση διαμηνύει στους βουλευτές της (αποτελούν το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ) ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς δεν μπορεί να ανοίξει νέο «μέτωπο» με την τρόικα μια και η κυβέρνηση έχει ήδη κινηθεί μονομερώς στον ΦΠΑ στην εστίαση, στους πλειστηριασμούς και στον φόρο ακινήτων.
Πέρα όμως από τις αναταράξεις που προκαλεί αυτή η κίνηση αμφισβήτησης της πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών από τους γαλάζιους βουλευτές, το κλίμα στο οικονομικό επιτελείο έχει βαρύνει και ύστερα από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ.Σταϊκούρα, ο οποίος σε συνέντευξη του άφησε έμμεσες αιχμές κατά του υπ.Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας καθώς αφού υποστήριξε ότι ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης πρέπει να μειωθεί, τόνισε ότι το οικονομικό επιτελείο δεν κατάφερε να πείσει για αυτό το θέμα τους εταίρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τοποθέτηση αυτή έχει προκαλέσει τη δυσφορία και την ενόχληση του Γ.Στουρνάρα, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δέχεται ολοένα και περισσότερα πυρά από τους βουλευτές της ΝΔ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης