Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg – Αλλαγή σελίδας για την Ευρωζώνη, τυχόν έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014

Bloomberg – Αλλαγή σελίδας για την Ευρωζώνη, τυχόν έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014
Επιστρέφει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ευρωπαϊκά ομόλογα




Τυχόν έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας θα σηματοδοτούσε αλλαγή σελίδας για την Ευρωζώνη αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έξοδος της Ιρλανδίας από το μνημόνιο και η επιτυχημένη επιστροφή της στις αγορές έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές που κάνει τη βαθιά κρίση χρέους της Ευρωζώνης να μοιάζει με ξεθωριασμένη ανάμνηση.
Το κλίμα αυτό ενισχύεται από την κίνηση της Πορτογαλίας να πουλήσει ομόλογα ενώ παράλληλα προετοιμάζει την έξοδο της από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2014, από το γεγονός ότι οι τράπεζες στην Ισπανία και σε άλλα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου έχουν καταφέρει πλέον να δανείζονται φθηνά τη στιγμή που ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε χθες στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2008 και η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι η υψηλότερη από το 2011.
«Είναι τόσο έντονο και διάχυτο το κλίμα ευφορίας στην Ευρώπη που ακόμα και η Ελλάδα που έχει ήδη λάβει δύο πακέτα διάσωσης ανακοίνωσε χθες πως ίσως φέτος βγει στις αγορές» αναφέρει το Bloomberg, το οποίο υπογραμμίζει ότι η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτούσε μια στροφή της οικονομίας της Ευρωζώνης μετά την κρίση χρέους.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην εντυπωσιακή απόδοση των ελληνικών ομολόγων που απέφεραν κέρδη 47% στους επενδυτές, τους οποίους και αποζημίωσαν για την επιλογή τους να τολμήσουν να τοποθετηθούν σε χρηματοπιστωτικούς τίτλους της περιοχής.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η μέση απόδοση κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 2,55% αυτή την εβδομάδα, χαμηλότερα σε σχέση ακόμη και με πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση, σύμφωνα με δείκτες της τράπεζας Bank of America Merrill Lynch.
«Πρόκειται για μία αντίθετη εξέλιξη από αυτή στα τέλη του 2011, όταν το κόστος δανεισμού εκτοξεύθηκε σε σχεδόν 10%, καθώς οι χώρες επιζητούσαν διεθνείς διασώσεις, επειδή είχαν χάσει την πρόσβασή τους στις αγορές χρέους» υπογραμμίζει το δημοσίευμα, το οποίο σημειώνει ότι η διάθεση των επενδυτών για τα ευρωπαϊκά ομόλογα επιστρέψει καθώς οι οικονομίες των κρατών-μελών της ευρωπαϊκής περιφέρειας δείχνουν σημάδια ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg, το κέρδος για τους επενδυτές, αν είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα την ημέρα του Ιουλίου 2012, που ο πρόεδρος της ΕΚΤ MarioDraghi δεσμεύθηκε ότι θα κάνει «ότι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ, θα έφθανε το 370%.
Το αντίστοιχο κέρδος για τα ιρλανδικά ομόλογα θα ανερχόταν σε 27% και για τα πορτογαλικά ομόλογα σε 42%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης