Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βάρη 63 δισ. ευρώ «σήκωσαν» οι Έλληνες στην πενταετία 2010 - 2014 του Mνημονίου! - Έπεται και συνέχεια...

Βάρη 63 δισ. ευρώ «σήκωσαν» οι Έλληνες στην πενταετία 2010 - 2014 του Mνημονίου! - Έπεται και συνέχεια...
Tα μέτρα αυτά μαρτυρούν την διάλυση την οποία υπέστη ο κοινωνικός ιστός της χώρας
Σχεδόν τριπλάσια μέτρα πήραν στην πενταετία 2010 -2014 τρόικα και κυβέρνηση για να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 27 δισ. ευρώ.
Όπως ομολογεί το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών τα μέτρα που ελήφθησαν στα πέτρινα χρόνια του Μνημονίου φθάνουν τα 63 δισ. ευρώ και μαρτυρούν την διάλυση την οποία υπέστη ο κοινωνικός ιστός της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη διετία 2010 - 2011 τα μέτρα που επωμίσθηκαν τα ελληνικά νοικοκυριά ξεπέρασαν τα 37 δισ. ευρώ και συνιστούν το πρώτο «λογαριασμό» του Μνημονίου. Και ήταν μόνο η αρχή.
Η δεύτερη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η Αθήνα με τους εκπροσώπους της τρόικας έφερε ένα ακόμη επώδυνο «πακέτο» παρεμβάσεων στην οικονομία, συνολικού ύψους 26 δις. ευρώ.
Ενώ έπεται και συνέχεια, δεδομένου ότι παραμένει «ορθάνοικτο» το ζήτημα του δημοσιονομικού «κενού» για το 2014, το οποίο η τρόικα το υπολογίζει στα 1,9 - 2 δισ. ευρώ, 600 - 700 εκατ. ευρώ υψηλότερα από την ελληνική πλευρά. Το θέμα του δημοσιονομικού κενού αναμένεται να κάνει… πρεμιέρα την ερχόμενη εβδομάδα στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων που ξεκινά με τους δανειστές ο οποίος θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ.
Οι δανειστές αναμένεται να αφιχθούν την ερχόμενη Τετάρτη στην χώρα μας και στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη ξεκινήσει τις συσκέψεις προκειμένου να καταρτισθεί η ατζέντα με τα ανοικτά ζητήματα. Χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε συνάντηση με τους υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, γ.γ. Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, με την γενική γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Χριστίνα Παπακωνσταντίνου και άλλα ανώτερα δημοσιονομικά κλιμάκια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνάντηση εξετάσθηκαν μία προς μία οι «απαντήσεις» που έδωσε η τρόικα στα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού που πρότεινε η κυβέρνηση. Η λίστα με τις νέες παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιανουαρίου και θα αποτυπωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο ( 2014 - 2017) που θα ακολουθήσει της νέας συμφωνίας με την τρόικα.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο το νέο Μεσοπρόθεσμο να έρθει μετά τις ευρωεκλογές για ψήφιση στην Βουλή και αφού και έχει κλείσει και το θέμα του χρηματοδοτικού κενού των 11 δις. ευρώ, των αναγκών δηλαδή που θα έχει η χώρα τη διετία 2014 - 2015.
Η κυβέρνηση θέλει να καλύψει αυτές τις ανάγκες χωρίς τη σύναψη ένα νέου μνημονίου με τους πιστωτές. Πράγμα το οποίο έχει ήδη απορρίψει η τρόικα.
Κατόπι τούτου το νέο δάνειο – «ουρά» θα δοθεί μόνο με νέα σκληρά ανταλλάγματα που θα αποτελέσουν το τελειωτικό χτύπημα στα χειμαζόμενα νοικοκυριά. Τα 63 δις. μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα έχουν οδηγήσει σε βαθειά κατάψυξη την χώρα και είναι ακόμη αμφίβολο αν θα μπορέσει φέτος να φθάσει στον αφρό μετά την μεγάλη καθίζηση την οποία υπέστη η ελληνική οικονομία.
Η Ελλάδα είναι μακράν η χώρα με τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρωζώνη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Στην πενταετία 2010 -2014 η Ελλάδα υιοθέτησε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής 62,92 δις. ευρώ ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί στο 31% του ΑΕΠ της. Το πρόγραμμα ήταν εμπροσθοβαρές, καθώς το έτος που εφαρμόστηκαν τα περισσότερα μέτρα ήταν το 2010 (19,07 δις. ευρώ ή 8,6% του ΑΕΠ).
Η χρονιά με τις περισσότερες παρεμβάσεις ήταν το 2011 οι οποίες έφθασαν το 8,8% του ΑΕΠ ή τα 18,24 δις. ευρώ). Το 2012 τα μέτρα έφθασαν τα 11,53 δις. ευρώ ενώ το 2013 υιοθετήθηκαν μέτρα 10,22 δις. ευρώ για να μπορέσει ο προϋπολογισμός να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ. Η φετινή χρονιά ξεκινά με μέτρα 3,86 δις. ευρώ, που ενδεχομένως να φθάσουν αν όχι να ξεπεράσουν τα 6 δις. ευρώ…

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης