Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters - Εφόσον η επιλογή του haircut έχει αποκλειστεί, κάθε λύση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι συμβολική

Reuters - Εφόσον η επιλογή του haircut έχει αποκλειστεί, κάθε λύση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι συμβολική
Συνδυασμό τριών μέτρων εισηγείται η Αθήνα για το ελληνικό χρέος
"Η Ελλάδα ελπίζει... αλλά η νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από συμβολική".
Την άποψη αυτή διατυπώνει, σε ειδική ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters, επιχειρώντας να απωκωδικοποιήσει τις επόμενες κινήσεις των Ευρωπαίων, στην κατεύθυνση επίλυσης του ελληνικού προβλήματος.
Όπως υποστηρίζει το Reuters, η Ελλάδα αναμένει από την Ευρωζώνη να συναινέσει σε έναν νέο γύρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εντός του 2014, ωστόσο ο αντίκτυπος από μια τέτοια απόφαση θα είναι συμβολικός.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η μαγική σφαίρα για την Ελλάδα θα ήταν η μερική διαγραφή των δανείων που έχει λάβει από την Ευρωζώνη, από το 2010 και ύστερα. Ωστόσο, η Αθήνα είναι πλέον ανένδοτη: Δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο... Αλλά και η Ευρωζώνη δεν επιθυμεί να παράσχει μια τέτοια λύση.
Στον αντίποδα, συνεχίζει το Reuters, η Ελλάδα αποζητά πλέον έναν συνδυασμό τουλάχιστον τριών μέτρων για το χρέος της:
- Περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της
- Χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της
- Σχετική ελάφρυνση μέσω χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.
"Δεν επιθυμούμε και δεν ζητούμε ένα haircut στο χρέος" αναφέρει στη συνέχεια το Reuters, παρουσιάζοντας τη σχετική δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
Όπως εξηγεί στη συνέχεια το πρακτορείο, η κρίσιμη στιγμή για το μείζον θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι ο ερχόμενος Απρίλιος, οπότε και θα πιστοποιήσει η Eurostat τα ελληνικά στοιχεία για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος. Τον Νοέμβριο του 2012, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogoup) συμφώνησαν πως, αν η Ελλάδα κατορθώσει να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε η Ευρωζώνη θα εξετάσει τρόπους μείωσης του ελληνικού χρέους.
"H Eλλάδα πέτυχε τον στόχο για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος νωρίτερα του αναμενομένου. Υπάρχει μια απόφαση ήδη από τον Νοέμβριο του 2012 και περιμένουμε αυτή την απόφαση να υλοποιηθεί", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς.
Όπως επισημαίνει στη συνέχεια το Reuters, ο στόχος για το ελληνικό χρέος θα πρέπει να είναι ένας: Να μειωθεί από τα σημερινά επίπεδα του 176% έναντι του ΑΕΠ, κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Aλλά, καθώς το ενδεχόμενο ενός νέου haircut έχει πλέον αποκλειστεί, κάθε προσπάθεια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα είναι μικρή και περιορισμένη. Eιδικότερα, σε ό,τι αφορά στα επιτόκια της Ελλάδας, αυτά δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω, αφού κυμαίνονται ήδη κοντά σε μηδενικά επίπεδα.
Όπως εξηγεί στη συνέχεια το Reuters, η μεγαλύτερη ανάσα για το ελληνικό χρέος μπορεί να προέλθει από την χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων. "Eάν ο χρόνος αποπληρωμής επεκταθεί από τα 30 χρόνια στα 50 χρόνια η Ελλάδα θα έχει ένα όφελος: Με χρόνο αποπληρωμής στα 30 έτη, η Αθήνα θα πρέπει να αποπληρώνει περί τα 8 δισ. ευρώ ετησίως από τα δάνεια των 240 δισ. ευρώ που έχει λάβει. Με χρόνο όμως αποπληρωμής στα 50 έτη, τότε η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλλει λιγότερα από 5 δισ. ευρώ ετησίως για την αποπληρωμή του χρέους της", αναλύει το Reuters.
"Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων δεν επηρεάζει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, ωστόσο καθιστά πιο εύκολη την εξυπηρέτηση του χρέους. Τελικά αυτό έχει μεγαλύτερη αξία", δηλώνει ο Gilles Moec, οικονομολόγος της Deutsche Bank.
"Mπορεί να αρχίσουμε ξανά να μιλάμε για επενδύσεις στην Ελλάδα", δηλώνει o Carsten Brzeski, διάσημος οικονομολόγος της ING.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης