Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Αιχμάλωτη» σε τρίτο Μνημόνιο η Ελλάδα - Στην υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης με την τρόικα βαδίζει η κυβέρνηση εν όψει του νέου δανείου των 14 δισ.

«Αιχμάλωτη» σε τρίτο Μνημόνιο η Ελλάδα - Στην υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης με την τρόικα βαδίζει η κυβέρνηση εν όψει του νέου δανείου των 14 δισ.
Γιατί για μια ακόμη φορά απέτυχε να προβλέψει ορθά το ΥΠΟΙΚ στόχους και ανάγκες;

Στην υπογραφή μίας νέας δανειακής σύμβασης με την τρόικα βαδίζει ολοταχώς η Ελλάδα για να μπορέσει να καλύψει το χρηματοδοτικό «κενό» της διετίας 2014 – 2015, το οποίο υπολογίζεται ότι φθάνει στο 7,4% του ΑΕΠ από τους δανειστές.
Νέο δάνειο, σημαίνει άλλη μία μνημονιακή χρονιά για την χώρα μας, η οποία θα τροφοδοτήσει τον ατέρμονο κύκλο των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων και των νέων δανείων για να αποπληρωθούν τα παλιά.
Το κυβερνητικό όραμα ότι το 2014 η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί μόνη στα πόδια της, χωρίς τα δεκανίκια των δανειστών, δύσκολα θα λάβει «σάρκα και οστά», για πολλούς και συγκεκριμένους λόγους.

Πρώτος και βασικότερος το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει από τον Ιούλιο του 2014 έως και τις αρχές του 2016, το οποίο όπως αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή το οποίο  όπως αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή το «bankingnews»  έχει αναθεωρηθεί στα 14 δισ. ευρώ  από 10,9 δις. ευρώ που εκτιμούσε η κυβέρνηση. Σε αυτές τις ανάγκες χρηματοδότησης η τρόικα συνυπολογίζει και τις αστοχίες στις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο δεύτερος λόγος είναι η πορεία του ΑΕΠ.
Είναι αμφίβολο, υπό τις παρούσες συνθήκες στην πραγματική οικονομία, να επέλθει το νέο έτος η πολυπόθητη ανάκαμψη. Οι προβολές που γίνονται από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς δείχνουν παραμονή της χώρας για έναν ακόμη χρόνο στο τούνελ της ύφεσης, όταν η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει οριακή αύξηση του ΑΕΠ (περίπου μισή μονάδα).
Ωστόσο ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η Ελλάδα θα βρεθεί «τυλιγμένη» στο Μνημόνιο και το 2014 είναι οι διαφαινόμενες πολιτικές εξελίξεις, σε επίπεδο διακυβέρνησης της χώρας. Ή καλύτερα, η προσπάθεια των δανειστών να προλάβουν πολιτικές εξελίξεις, που θα έθεταν σε δοκιμασία τις σχέσεις των δύο πλευρών και θα δημιουργούσαν προβλήματα στην ομαλή εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.
Επειδή, τα λεφτά είναι πολλά που έχει λάβει η Ελλάδα από την τρόικα, από την άνοιξη του 2010 και εντεύθεν, έπ' ουδενί οι δανειστές δεν θα διακινδύνευαν την άμεση «ανεξαρτησία» της χώρας από τον ασφυκτικό έλεγχό τους.
Οι δανειστές δεν χάνουν το χρόνο τους.
Με τις ευλογίες της νέας γερμανικής κυβέρνησης συγκυβέρνησης, ράβουν ήδη το «κοστούμι» του νέου μνημονίου, πριν καλά- καλά ολοκληρωθεί η τρέχουσα δανεική σύμβαση.
Θεωρώντας αστεία τα περί απαγκίστρωσης της χώρας από το μνημόνιο μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, προχωρούν ακάθεκτοι στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου εντός του οποίου επιθυμούν να πορευθεί η Ελλάδα την επόμενη διετία.
Με «όχημα» τα δίδυμα κενά (χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό) και με δέλεαρ το «πάγωμα» των τοκοχρεολυσίων της διετίας 2014-2015 (υπολογίζονται σε περίπου 12 δισ. ευρώ), από τον Φεβρουάριο κιόλας, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο.
Η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, με το ποσό που θα εξοικονομηθεί από το «πάγωμα» των τόκων, είναι ένας καλός λόγος και για την κυβέρνηση- όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου- να δικαιολογήσει την υπογραφή της, που θα κρατήσει τη χώρα δέσμια του μνημονίου.
Η διαφαινόμενη μάλιστα αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από το σχήμα των δανειστών, θα διευκόλυνε το γερμανικό σχέδιο παραμονής της χώρας στο Μνημόνιο, με τη χορήγηση των απαραίτητων για την περίσταση «δώρων» πέραν του παγώματος των τόκων της ερχόμενης διετίας.
Ένα από αυτά τα «δώρα», κάλλιστα θα μπορούσε να είναι η απομείωση του χρέους μέσω της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού και μέσω της αναδρομικής ένταξης της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Εκτιμάται μάλιστα ότι αυτά τα μέτρα θα περιόριζαν το χρέος κατά 25%, ενώ θα αποφεύγονταν ένα νέο «κούρεμα», εξέλιξη που το Εurogroup σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί.

Το χρηματοδοτικό «κενό» είναι ένα από τα πέντε «αγκάθια» που έχουν εντείνει τον «πονοκέφαλο» που υφίσταται ο Αντώνης Σαμαράς εν όψει των διπλών εκλογών του Μαΐου.

Δεύτερο και εξίσου σημαντικό και το οποίο ουσιαστικά αποτελεί και τον μεγαλύτερο «κάβο» για τον Πρωθυπουργό είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την κάλυψη του φετινού δημοσιονομικού κενού αλλά και του 2015.

Οι δανειστές έχουν τοποθετήσει τον πήχη των νέων μέτρων στα 6 δις. ευρώ ( 2 δις. ευρώ για το 2014 και  4 δις. ευρώ για το 2015) προκαλώντας ισχυρό «νευρικό κλονισμό» στους επιτελείς της πλατείας Συντάγματος αναφορικά με τις νέες φοροεισπρακτικές πηγές. Σε εκκρεμότητα παραμένει και ο τρόπος κάλυψης της τρύπας των 200 εκατ. ευρώ από την διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.
Και ενώ συμβαίνουν αυτά οι ξένοι έχουν διαμηνύσει στον Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για την επόμενη μεγάλη δόση εφόσον πρώτα δεν υπάρξει συμφωνία για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Αν όλα πάνε καλά τότε και υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές κάτι για το οποίο θα αποφασίσει το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου δεν αποκλείεται  - λόγω των καθυστερήσεων – αυτή να είναι διπλή , ήτοι 8,8 δις. ευρώ.
Από αυτά τα 3,1 δις. ευρώ αφορούν το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και 5,7 δις. ευρώ το πρώτο του 2014. Στα τέλη Φεβρουαρίου θα εξετάσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την έγκριση της δικής του συμμετοχής που θα είναι τουλάχιστον 1,8 δις. ευρώ.

Για την ώρα τα ανοικτά ζητήματα που έχουν μεταθέσει για  τον Φεβρουάριο την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα, είναι:   

1.       Δημοσιονομικό κενό 2014 - 2015: Η κυβέρνηση έχει αποστείλει στην τρόικα προτάσεις για μέτρα ύψους άνω του 1,2 δισ ευρώ, ώστε να καλυφθεί το κενό αυτό τη στιγμή που οι ξένοι το έχουν υπολογίσει στα 2 δις. ευρώ. Αυτή την στιγμή αξιολογούνται ενώ όταν θα έρθουν στην Αθήνα θα ανοίξουν και την συζήτηση για το «κενό» του 2015 ύψους 4 δις. ευρώ.

2.       Χρηματοδοτικό κενό 2014 - 2015: Email που εστάλη στο οικονομικό επιτελείο το ανεβάζει μαζί με τις αστοχίες στις αποκρατικοποιήσεις στα 14 δις. ευρώ για την διετία 2014 - 2015.

3.       Εργοδοτικές εισφορές: Οι ξένοι επιμένουν στην σταδιακή μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% από φέτος έως το 2016. Η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια που προβλέπουν ακόμα και την εφάπαξ μείωση των εισφορών με δεδομένο ότι το κόστος σ εαυτή την περίπτωση θα είναι μικρότερο για τον προϋπολογισμό (500 εκατ. ευρώ).

4.       Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων: Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας έχει αποστείλει στην τρόικα ένα πρώτο σχέδιο με τους φόρους που μπορούν να καταργηθούν.

5.       Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2017: Σχετικό προσχέδιο έχει αποστείλει η ελληνική πλευρά στην τρόικα αλλά η σχετική διαπραγμάτευση θα γίνει με τον ερχομό της.

 M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης