Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκόπελος για την κυβέρνηση η απόφαση του ΣτΕ για τις επιστροφές περικοπών στoυς ένστολους - Από 500 εκατ. ως 1 δισ. το κόστος για τον προϋπολογισμό

Σκόπελος για την κυβέρνηση η απόφαση του ΣτΕ για τις επιστροφές περικοπών στoυς ένστολους - Από 500 εκατ. ως 1 δισ. το κόστος για τον προϋπολογισμό
Κινδύνους για το πλεόνασμα βλέπουν Reuters και Financial Times
Μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση αποτελεί η απόφαση - βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατίας να επιστραφούν στις ένοπλες δυνάμεις οι περικοπές των αποδοχών τους.
 "Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επιστροφή των περικοπών στους ένστολους δεν αποκλείεται να στοιχίσει έως και 500 εκατ. ευρώ στον ελληνικό προϋπολογισμό" προειδοποιεί ανώτατη κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο Reuters.
"Δεν μπορεί ωστόσο να υπολογιστεί με ακρίβεια το ποσό, μέχρις ότου να ανακοινωθεί η απόφαση εντός των επόμενων μηνών", προσθέτει.
"Η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν οι επιστροφές θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2014 ή αν θα επεκταθούν σε χρονικό ορίζοντα πολλών ετών", ανέφερε επίσης.
"Oι ένστολοι είναι ένα βασικό κομμάτι του ελληνικού κράτους και χρήζουν ειδικής μεταχείρισης" δηλώνει από την πλευρά του ανώτατος δικαστικός αξιωματούχος, τοποθετώντας στα 100 εκατ. ευρώ το κόστος της απόφαση του ΣτΕ στον ελληνικό προϋπολογισμό.
Υπενθυμίζεται εδώ πως για τον κίνδυνο να εξανεμιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, στην περίπτωση που οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα ειδικά μισθολόγια επεκταθούν πέρα από τις ένοπλες δυνάμεις, προειδοποίησαν χθες οι Financial Times, φιλοξενώντας ταυτόχρονα και δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.
"Οι αποφάσεις του ΣτΕ αποτελούν έναν ακόμη πονοκέφαλο, παρά το γεγονός πως η Ελλάδα κατόρθωσε να ξεπεράσει τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2013", διεμήνυσε ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στους Financial Times.
Όπως πρόσθεσε "Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αναζητήσουμε δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα".
Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έσπευσε να επισημάνει πως "την ίδια στιγμή, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει περιθώριο να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι".
Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας "Αν υπάρξει ομαδοποίηση των ειδικών μισθολογίων, τότε το κόστος επί του προϋπολογισμού δεν αποκλείεται να ανέλθει πάνω από το 1 δισ. ευρώ, ήτοι στο 0,5% του ΑΕΠ".
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε "δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, αν οι αποφάσεις του ΣτΕ θα έχουν εφαρμογή μόνο στις ένοπλες δυνάμεις ή θα συμπεριλάβουν και άλλους υπαλλήλους που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης