Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΥΠΟΙΚ - Eξαλείφθηκαν τα δυο αίτια της ελληνικής κρίσης, τα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

ΥΠΟΙΚ - Eξαλείφθηκαν τα δυο αίτια της ελληνικής κρίσης, τα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Εξάλειψη του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες - Πλεόνασμα 1% για το 2013
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σωρευτικά από το μήνα Ιούλιο συνεχίζει να παρουσιάζει πλεόνασμα με αποτέλεσμα φέτος, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, να αναμένεται η εξάλειψη του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Τα ανωτέρω επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή τα στοιχεία για το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται το 2013 να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ.
Σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη στον κρατικό προϋπολογισμό το 2013, τα δυο αίτια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, δηλαδή τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, έχουν πλέον εξαλειφθεί.
Είναι αξιοσημείωτο ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε  πλεόνασμα περίπου €1,5 δισ. ή 0,8% του ΑΕΠ (το αντίστοιχο διάστημα του 2012 είχε παρουσιάσει έλλειμμα €4,1δισ. ή 2,1% του ΑΕΠ).
Επίσης ότι, η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου κατά το ενδεκάμηνο του 2013 προήλθε τόσο από την αύξηση των εισπράξεων από εξαγωγές αγαθών (3,3%) και των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες (17,7%), όσο και από τη μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών (5,4%).

Η ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος

ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 11μηνο 2013

Πλεόνασμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 11μηνου 2013, έναντι ελλείμματος 4,1 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,7 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 744 εκατ. ευρώ, κατά 9 εκατ. ευρώ μικρότερο εκείνου του Νοεμβρίου του 2012, λόγω κυρίως της βελτίωσης του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων, το οποίο εμφάνισε πλεόνασμα έναντι ελλείμματος το Νοέμβριο του 2012.
Επίσης, βελτίωση σε μικρότερο βαθμό παρουσίασαν το εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο εισοδημάτων εμφάνισε έλλειμμα έναντι πλεονάσματος τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.
Το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε μόνο κατά 9 εκατ. ευρώ, λόγω του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, που ήταν η σημαντικότερη θετική εξέλιξη του Νοεμβρίου μετά την άνοδο των τρεχουσών μεταβιβάσεων.
Αντίθετα, το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων αυξήθηκε, ως αποτέλεσμα της παράλληλης μείωσης των εισπράξεων από εξαγωγές και αύξησης της δαπάνης για εισαγωγές.
Η βελτίωση του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη αύξηση των καθαρών εισπράξεων κυρίως από μεταφορές, ενώ οι ταξιδιωτικές δαπάνες μη κατοίκων στην Ελλάδα εμφανίζονται κατά τι μειωμένες, παρά την άνοδο των αφίξεων κατά 10,8% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2012.
Σημειώνεται ότι οι ταξιδιωτικές αυτές δαπάνες δεν περιλαμβάνουν τα έσοδα από κρουαζιέρες, τα οποία έχουν ήδη ενσωματωθεί στα στοιχεία του Νοεμβρίου 2012. (Επισημαίνεται ότι οι ταξιδιωτικές δαπάνες μη κατοίκων στην Ελλάδα περιλαμβάνουν τα στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες, επιπλέον των στοιχείων της Έρευνας Συνόρων μόνο για τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου 2012 – Σεπτεμβρίου 2013).

Ιανουάριος- Νοέμβριος 2013
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,5 δισεκ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 4,1 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κατά κύριο λόγο η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,7 δισεκ. ευρώ και ακολούθως η αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 2,5 δισεκ. ευρώ και υπηρεσιών κατά 1,5 δισεκ. ευρώ, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων.
Ειδικότερα, ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στη σημαντική μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών κατά 5,4%, αλλά και στην άνοδο των εξαγωγικών εισπράξεων κατά 3,3%. Εκτός από τις εξαγωγές πετρελαιοειδών οι οποίες έχουν την πιο σημαντική συνεισφορά στην άνοδο αυτή, μεγάλη είναι και η συμμετοχή των κλάδων των τροφίμων και ποτών και των μη μεταλλικών ορυκτών.
Η μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών οφείλεται κυρίως στα καύσιμα.
Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και τη βελτίωση του ισοζυγίου των λοιπών υπηρεσιών, εξελίξεις που αντιστάθμισαν τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 14,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 (αντανακλώντας αύξηση του αριθμού αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 15,3%, σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος), ενώ ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος έμειναν σχεδόν στάσιμες (επισημαίνεται ότι οι ταξιδιωτικές δαπάνες μη κατοίκων στην Ελλάδα περιλαμβάνουν τα στατιστικά στοιχεία της κρουαζιέρας επιπλέον των στοιχείων της Έρευνας Συνόρων μόνο για τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου 2012 – Σεπτεμβρίου 2013).
Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 1,1 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.
Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 3,9 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 2,5 δισεκ. ευρώ από ό,τι το ενδεκάμηνο του 2012. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων προς τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης