Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΥΠΟΙΚ - Ανείσπρακτοι φόροι και πρόστιμα 1,184 δισ. ευρώ λόγω εμπλοκών

ΥΠΟΙΚ - Ανείσπρακτοι φόροι και πρόστιμα 1,184 δισ. ευρώ λόγω εμπλοκών
Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες
Σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την είσπραξη μέρους των φόρων και προστίμων που έχουν καταλογίσει οι εφορίες, αλλά δεν έχουν εισπραχθεί, καθώς οι υπόχρεοι έχουν καταφύγει στην επιτροπή διοικητικής επίλυσης διαφορών, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε χθες τροπολογία, η οποία προβλέπει την υπαγωγή για εξέταση στην εν λόγω επιτροπή για ποσά άνω των 300.000 ευρώ.
Ειδικότερα, από το 1,184 δισ. ευρώ βεβαιωμένων φόρων και πρόστιμων που είχαν μέχρι τον Αύγουστο του 2013 οδηγηθεί προς διευθέτηση στην επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών, η οποία αντικαταστάθηκε πλέον από την Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης μέσα στο 2013, εισπράχθηκαν μόλις 14,7 εκατ. ευρώ.
Προκειμένου να ξεπεράσει τις εμπλοκές και τις καθυστερήσεις αυτές, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία χθες στη Βουλή, η οποία προβλέπει πως πλέον στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης μπορούν να υπάγονται για εξέταση, ύστερα από αίτημα του φορολογούμενου, οι υποθέσεις φορολογικών διαφορών άνω των 300.000 ευρώ για τις οποίες είχε την αποκλειστική αρμοδιότητα η επιτροπή του άρθρου 70 του ΚΦΕ και οι οποίες είτε δεν είχε καταστεί δυνατό να εξετασθούν από αυτήν έως την 31 Δεκεμβρίου 2013 είτε εξετάσθηκαν και αναπέμφθηκαν στη φορολογική διοίκηση.
Για να αξιοποιήσει ο ενδιαφερόμενος υποβάλεί αίτηση στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός από τη δημοσίευση του νόμου (περίπου μέχρι τα τέλη Μαρτίου), ενώ η αρμοδιότητά της να αποφανθεί σχετικά, περιορίζεται εντός χρονικού διαστήματος δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου (στα τέλη Απριλίου).
Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, αν τυχόν έχουν βεβαιωθεί οφειλές, αυτές διαγράφονται και οι σχετικές απαιτήσεις της φορολογικής διοίκησης επαναβεβαιώνονται και εισπράττονται με βάση απόφαση της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης ή μετά την παρέλευση άπρακτης της ως άνω δίμηνης προθεσμίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης