Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurostat - H EΛΣΤΑΤ έχει επιτύχει βελτιώσεις στη συλλογή των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας - Καμία ανάμειξη στο έργο της τρόικας

Eurostat - H EΛΣΤΑΤ έχει επιτύχει βελτιώσεις στη συλλογή των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας - Καμία ανάμειξη στο έργο της τρόικας
Στις 23 Απριλίου η δημοσιοποίηση των στοιχείων για το πλεόνασμα
Την ικανοποίηση της Eurostat για τη συνεργασία της με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) εκφράζει ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Tim Allen, λίγα μόλις 24ωρα μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Eurostat, Walter Radermacher.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος της Eurostat αναφέρει τα εξής: "Η σημερινή κατάσταση όσον αφορά στις σχέσεις της Eurostat με την ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Η ΕΛΣΤΑΤ έχει κάνει σημαντικές βελτιώσεις αναφορικά με τη συλλογή των δημοσιονομικών στοιχείων», τονίζει ο Αllen και υπενθυμίζει ότι από τον Οκτώβριο του 2010, η Eurostat έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία για το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος, επτά φορές, χωρίς καμία απολύτως επιφύλαξη.
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον η Ελλάδα τείνει να επιτύχει ή όχι τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, βάσει των στοιχείων των τριών πρώτων τριμήνων του 2013, ο ίδιος εκπρόσωπος απαντά πως η Eurostat δεν είναι σε θέση να σχολιάσει, υπενθυμίζοντας ότι όλα τα κράτη-μέλη θα στείλουν τα στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμα του 2013 στο τέλος Μαρτίου και η Eurostat θα τα δημοσιοποιήσει στις 23 Απριλίου.
"Είναι ζήτημα αρχής για τη Eurostat να μη σχολιάζει τα στοιχεία του 2013, έως ότου λάβουμε ολοκληρωμένα στοιχεία για το έτος αυτό". Τέλος ο Allen διευκρινίζει ότι η τρόικα βασίζεται στα στοιχεία της Eurostat και ότι πέρα από αυτό, η Eurostat δεν έχει καμία απολύτως ανάμειξη στην αξιολόγηση της τρόικας....

Οι επίμαχες δηλώσεις

«Δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστοι αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013», δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής της Eurostat, Walter Radermacher, σχετικά με το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα και τόνισε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου «όλα είναι καθαρές εικασίες».
Ανέφερε μάλιστα ότι η υπηρεσία του «δεν υπολογίζει τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα».
Με τίτλο «Ωραίοι λογαριασμοί από την Αθήνα» και υπότιτλο «Ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας σχετικοποιεί την δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η χώρα πέτυχε το 2013 για πρώτη φορά και πάλι ένα πλεόνασμα στον προϋπολογισμό.
Ανθεκτικοί αριθμοί θα υπάρχουν μόλις στο τέλος Μαρτίου, μέχρι τότε όλα είναι καθαρές εικασίες», η Sueddeutsche Zeitung δημοσιεύει συνέντευξη του επικεφαλής της Eurostat, ο οποίος θεωρεί τις δηλώσεις επιτυχίας της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με θετικούς αριθμούς του προϋπολογισμού του 2013 ως υποθετικές.
«Δεν υπάρχουν ακόμη ανθεκτικοί αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013», δηλώνει ο Walter Radermacher, διευκρινίζοντας ότι τα στοιχεία ακόμη συγκεντρώνονται και αυτή η συγκέντρωση διαρκεί ως το τέλος Μαρτίου.
«Μέχρι τότε, όλοι οι άλλοι αριθμοί οι οποίοι ανακοινώνονται είναι καθαρές εικασίες», τονίζει.
«Ο επικεφαλής της Eurostat αντικρούει με αυτό έμμεσα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά», εκτιμά η εφημερίδα και προσθέτει ότι «ο συντηρητικός επικεφαλής της κυβέρνησης είχε τελευταία ανακοινώσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2013 για πρώτη φορά εδώ και χρόνια ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ».
Ο κ. Rantermacher είπε ότι ένας ετήσιος ισολογισμός μπορεί να γίνει μόνο όταν υπάρχουν όλα τα στοιχεία και για τα τέσσερα τρίμηνα και το τέταρτο τρίμηνο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, διότι στο τέλος του χρόνου είναι πληρωτέοι φόροι και άλλες εποχιακές καταβολές.
Αυτός ο ετήσιος ισολογισμός τώρα δεν είναι ακόμη εφικτός, αναφέρει η εφημερίδα. «Δεν έχουμε ακόμη στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2013», δηλώνει ο επικεφαλής της Eurostat. Η Υπηρεσία του, διευκρινίζει, εργάζεται ανεξάρτητα από πολιτικές ελπίδες.
«Δεν υπολογίζουμε τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο έλληνας Πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα. Σημειώνουμε τις πολιτικές επιθυμίες. Αυτό είναι όλο», τονίζει.
Τέλος Μαρτίου η Eurostat θα υπολογίσει το επίσημο νέο χρέος.
«Τότε θα δημοσιοποιήσουμε αριθμούς επί των οποίων θα μπορούμε να βασιστούμε. Αυτές είναι τιμές οι οποίες είναι ‘ανθεκτικές'», συμπληρώνει.
Το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς παραταύτα ήδη ανακοινώνει αριθμούς οφείλεται στην δύσκολη πολιτική κατάσταση, εκτιμά η δημοσιογράφος και αναφέρει ότι «για τον συνασπισμό συντηρητικών και σοσιαλιστών είναι πρακτικά σημαντικό για την επιβίωσή τους να μπορούν να επιδείξουν επιτυχίες στον δρόμο προς την έξοδο από την δραματική κρίση» και εξηγεί ότι «ένα πλεόνασμα στον λεγόμενο πρωτογενή προϋπολογισμό στον υπολογισμό του οποίου δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε το κόστος για την αποπληρωμή του χρέους ούτε πχ. τα δισεκατομμύρια ευρώ για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί προϋπόθεση ώστε οι χώρες της Ευρωζώνης και πιθανώς και το ΔΝΤ να είναι πρόθυμες να συνεχίσουν την βοήθεια προς την υπερχρεωμένη χώρα και μετά το μέσο το 2014».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συζητείται ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, το οποίο θα μπορούσε να προβλέπει νέα δάνεια και ή διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του χρέους. «Χωρίς ειδήσεις επιτυχίας, δεν υπάρχουν οικονομικές ελαφρύνσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, θα μπορούσε η πολιτική αντιπολίτευση να εδραιώσει οριστικά το προβάδισμά της και να επιβάλει νέες εκλογές, εκτιμάται από την εφημερίδα.
«Ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής των Αριστερών, ζητά πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ο συνασπισμός του προηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού σε όλες τις δημοσκοπήσεις και θα μπορούσε στις ευρωεκλογές να βγει νικητής. Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει νέες εκλογές», επισημαίνεται.
Το ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη το επιβεβαιώνουν εσωτερικά οι «τροϊκανοί» ελεγκτές των βιβλίων, συνεχίζει το δημοσίευμα και αναφέρει ότι οι ειδικοί που ελέγχουν επιτόπου εάν οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται και οι στόχοι του προϋπολογισμού επιτυγχάνονται, φεύγουν από το φθινόπωρο του 2013 ξανά και ξανά από την Αθήνα χωρίς τελικά συμπεράσματα. Η τελευταία έκθεση της τρόικας βασίζεται σε αριθμούς από τον Ιούνιο του 2013.
Οι αριθμοί τους οποίους η Ελλάδα δηλώνει στην Στατιστική Υπηρεσία συγκεντρώνονται από τις τοπικές αρχές.
Στις ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπεται ότι κάθε κράτος παράγει «με δική του ευθύνη» τα στοιχεία του, δηλώνει ο Walter Radermacher και προσθέτει ότι η Υπηρεσία του ελέγχει την διαδικασία καθώς και τα μεγαλύτερα ποσά και συναλλαγές. Εάν αποκαλυφθούν παραποιήσεις, υπάρχει η απειλή για βαριές ποινές τόσο εναντίον του κράτους όσο και εναντίον προσώπων.
«Δεν είμαστε απλώς ένας καλόπιστος και ευγενικός θεσμός, από το 2010 διαθέτουμε σημαντικές δυνατότητες ελέγχου και κυρώσεων», υπογραμμίζει ο κ. Rantermacher.
Ο κ. Rantermacher επισημαίνει ακόμη ότι η Αθήνα υπολογίζει διαφορετικά από ό,τι οι συνεργάτες του.
«Εμείς υπολογίζουμε και δημοσιοποιούμε το έλλειμμα βάσει του κριτηρίου του Μάαστριχτ, στην Αθήνα μιλούν για πρωτογενές έλλειμμα», διευκρινίζει.
«Η συνθήκη του Μάαστριχτ προβλέπει την καταγραφή όλων των σχετικών οικονομολογικών στοιχείων, όπως και την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο πρωτογενής προϋπολογισμός, αντιθέτως, είναι περισσότερο μια ένδειξη του εάν το κράτος ασκεί πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική, του ότι προ επιτοκίων ξοδεύει λιγότερα από ό,τι εισπράττει. Αυτή την πειθαρχία πρέπει ο κ. Σαμαράς να αποδείξει. Οι αριθμοί τους οποίους χρειάζεται για αυτό περιλαμβάνονται όμως ακριβώς σε αυτούς τους οποίους περιμένουν και οι συνεργάτες του Walter Radermacher», καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης