Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΥΠΟΙΚ - Εξαλείφονται τα δύο αίτια της ελληνικής κρίσης, τα δίδυμα ελλείμματα - Σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης το 2014 η Ελλάδα

ΥΠΟΙΚ - Εξαλείφονται τα δύο αίτια της ελληνικής κρίσης, τα δίδυμα ελλείμματα - Σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης το 2014 η Ελλάδα
Σηματοδοτείται η έναρξη αναστροφής των παλαιών και επίμονων τάσεων ελλειμμάτων της ελληνικής οικονομίας
Θετικό οιωνό για την ελληνική οικονομία χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το 2013, έπειτα από πολλές δεκαετίες.
Όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος, εξαλείφονται πλέον τα δύο αίτια της ελληνικής κρίσης, τα δίδυμα ελλείμματα και η χώρα εισέρχεται το 2014 σε τροχιά υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το 2013 παρουσιάζει πλεόνασμα για πρώτη φορά έπειτα από πολλές δεκαετίες και όσο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
Το πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη στον κρατικό προϋπολογισμό το 2013, εξαλείφουν πια τα δυο αίτια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, δηλαδή τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Σηματοδοτείται έτσι η έναρξη αναστροφής των παλαιών και επίμονων τάσεων ελλειμμάτων της Ελληνικής οικονομίας και αποτελεί θετικό οιωνό για την εκπλήρωση των εκτιμήσεων για το 2014 ως το έτος επιστροφής της οικονομίας σε τροχιά υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2013 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε  πλεόνασμα περίπου €1,2 δισ. ή 0,7% του ΑΕΠ (το αντίστοιχο διάστημα του 2012 είχε παρουσιάσει έλλειμμα €4,6 δισ. ή 2,4% του ΑΕΠ).
Είναι ιδιαίτερης αξίας για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας η παρατήρηση πως το πλεόνασμα οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στη σημαντική βελτίωση του εμπορικού ελλείμματος (12%).
Αναλυτικότερα, μειώθηκαν οι πληρωμές για εισαγωγές αγαθών (11%) αλλά υπήρξε και αύξηση των εισπράξεων από εξαγωγές αγαθών (2%).
Επίσης, αυξήθηκαν και οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες (18%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης