Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μονοκρούσος (Eurobank) - Η Ελλάδα θα εμφανίσει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το 2014 - Να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα

Μονοκρούσος (Eurobank) - Η Ελλάδα θα εμφανίσει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το 2014 - Να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα
Οι εισαγωγές θα παραμείνουν αδύναμες, αλλά οι εξαγωγές και τα έσοδα από τον τουρισμό θα συνεχίσουν να εμφανίζουν βελτίωση
Διατήρηση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας και το 2014 προβλέπει ο επικεφαλής ανάλυσης χρηματοοικονομικών αγορών της Eurobank, Πλάτων Μονοκρούσος.
"Εκτιμούμε πως το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα διατηρηθεί και φέτος", δήλωσε ο κ. Μονοκρούσος, μιλώντας στο Reuters και σχολιάζοντας τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδας.
"Οι εισαγωγές θα παραμείνουν αδύναμες, αλλά οι εξαγωγές και τα έσοδα από τον τουρισμό θα συνεχίσουν να εμφανίζουν βελτίωση", εξήγησε ο κ. Μονοκρούσος.
Όπως πρόσθεσε, η διατήρηση του πλεονάσματος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, αλλά και να υποκαταστήσει τις εισαγωγές με την εγχώρια παραγωγή.
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2013 παρουσίασε πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 4,6 δισ. ευρώ το 2012.  
Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κατά κύριο λόγο η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,4 δισ. ευρώ και ακολούθως η αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 3 δισ. ευρώ και υπηρεσιών κατά 1,7 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης