Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων μπορεί να μετατραπεί σε ένα έμμεσο haircut στο ελληνικό χρέος που κατέχει η Γερμανία

Η διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων μπορεί να μετατραπεί σε ένα έμμεσο haircut στο ελληνικό χρέος που κατέχει η Γερμανία
Ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελλάδα μπορεί να μετατραπούν οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις – Δεν αποκλείεται ο συμψηφισμός των χρεών


(upd)Στην τελική ευθεία για τη διεκδίκηση των γερμανικών  πολεμικών επανορθώσεων και το κατοχικό δάνειο βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς το το πόρισμα της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) βρίσκεται πλέον στα χέρια του Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr, δεν αποκλείεται το πόρισμα να αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης, στην προσπάθεια να υπάρξει μια λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Συγκεκριμένα, μπορεί να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένα είδος συμψηφισμού των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα και των ελληνικών οφειλών προς τη Γερμανία (μέσω των διμερών δανείων από το πρώτο πακέτο στήριξης), εξέλιξη που θα είναι ένα έμμεσο haircut στο ελληνικό χρέος.
Έτσι, η Γερμανία, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας μέσω των πακέτων στήριξης, θα μπορέσει να ξεπεράσει τον πολιτικό και κοινωνικό σκόπελο έχοντας σαν βάση τις υποχρεώσεις της προς την χώρα μας.
Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το ρόλο της γερμανικής δικαιοσύνης, αφού μια τέτοια λύση θα πρέπει να ωριμάσει σε πολλά επίπεδα. πριν υλοποιηθεί.
Πάντως, στο υπουργείο Εξωτερικών παραδόθηκε ως «εμπιστευτικό έγγραφο» το πόρισμα της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.
Σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, το πόρισμα της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους διαβιβάστηκε στις 11 Φεβρουαρίου στο υπουργείο Εξωτερικών με «εμπιστευτικό» έγγραφο.
Μια ημέρα μετά, στις 12 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών με επείγον έγγραφό του προς τον Πρόεδρο του ΝΣΚ, ζήτησε η πρόταση για τον χειρισμό της υπόθεσης να διατυπωθεί με τη μορφή γνωμοδότησης της Ολομέλειας του ΝΣΚ στο πλαίσιο του άρθρου 100Α του Συντάγματος και της νομοθεσίας περί Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Το άρθρο 100Α του Συντάγματος, ορίζει μεταξύ άλλων ότι «στην αρμοδιότητα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανήκουν ιδίως η δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπηση του Δημοσίου ή ο συμβιβασμός σε διαφορές με αυτό».
Όπως αναφέρεται, για την εξέλιξη αυτή έχει ενημερωθεί τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.
Το έγγραφο του κ. Βενιζέλου με το οποίο γίνεται γνωστό ότι εκδόθηκε πόρισμα από το ΝΣΚ διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί για το ποιοι λόγοι καθυστερούν τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με δεδομένο το γεγονός ότι η απόφαση για τη σύσταση Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την έρευνα ιστορικού αρχειακού υλικού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σχετικό με τις περιόδους του Α΄και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε εκδοθεί το Σεπτέμβριο του 2012.
Σημειώνεται ότι και η Βουλή προχωρά στη συγκρότηση Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών.
Τη σχετική εισήγηση για τη συγκρότηση της επιτροπής την οποία θέτει το επόμενο διάστημα στην Ολομέλεια η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έχοντας λάβει ομόφωνη απόφαση.

(πρώτη ενημέρωση 20 Φεβρουαρίου 2014, 10:51)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης