Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σφοδρή κόντρα - Dijsselbloem - Χωρίς φόρους, δεν θα καταστεί λειτουργική η οικονομία - Σκυλακάκης - Δεν έχουν να πληρώσουν οι Έλληνες

Σφοδρή κόντρα - Dijsselbloem - Χωρίς φόρους, δεν θα καταστεί λειτουργική η οικονομία - Σκυλακάκης - Δεν έχουν να πληρώσουν οι Έλληνες
Σκυλακάκης - Ο Dijsselbloem ακολουθεί παραμονές ευρωεκλογών τη λογική «η εγχείρηση πέτυχε και δεν πειράζει αν ο ασθενής απέθανε»
Tην έντονη δυσφορία του προέδρου της Δράσης Θ. Σκυλακάκη προκάλεσε η ομιλία του προέδρου του Eurogroup J. Dijsselbloem για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια συζήτησης  στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
"Άκουσα όσα είπατε αγαπητέ πρόεδρε για την Ελλάδα και με εντυπωσιάσατε. Πρέπει να ζούμε εμείς σε άλλη χώρα. Γιατί στη δική μας χώρα, ο ιδιωτικός τομέας καταστρέφεται από την υπερφορολόγηση και τα πανάκριβα επιτόκια, την ώρα που η ευρωπαϊκή πλευρά συνεχίζει να χρηματοδοτεί καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου" ανέφερε ο πρόεδρος της Δράσης και ευρωβουλευτής, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Eurogroup, περιγράφοντας τη δραματική εικόνα που παρουσιάζει ο ιδιωτικός τομέας και οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα.
"Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς μπορεί ένας συντετριμμένος ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα να καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Οι εξαγωγές το 2013 έμειναν στάσιμες, παρά το γεγονός ότι όλοι προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν και ενώ οι μισθοί έχουν πέσει. Πώς θα υπάρξει ανάπτυξη χωρίς εξαγωγές και τέλος γιατί αποδέχθηκε η ευρωπαϊκή πλευρά να μειωθεί φέτος το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στην Ελλάδα, για να αυξηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, που θα μοιραστεί προεκλογικά, προ των ευρωεκλογών, ως παροχές;" ρώτησε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων, από τον J. Dijsselbloem, την απάντηση: "Νομίζω ότι ορισμένα από τα σημεία που αναφέρατε στην ουσία δείχνουν κάποια από τα θεμελιώδη προβλήματα στη λειτουργία του ελληνικού δημόσιου τομέα, όπως και του ιδιωτικού. Είναι αδύνατον να υπάρχει υγιής οικονομία και υγιής δημόσια χρηματοδότηση, χωρίς ένα λειτουργικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, στο οποίο όλοι συμβάλλουν. Είναι αδύνατον να έχεις έναν λειτουργικό ιδιωτικό τομέα και μία λειτουργική οικονομία, όταν υπάρχουν κάποιοι που δεν πληρώνουν τις οφειλές τους".
Ανταπαντώντας, ο κ. Σκυλακάκης, επέμεινε, τονίζοντας: "Δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν τις οφειλές τους. Δεν μιλάω για το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Αναφέρομαι στην έλλειψη χρημάτων και το πραγματικό ερώτημα που έθεσα είναι γιατί δεν αυξάνονται οι εξαγωγές. Εσείς πώς προβλέπετε ανάπτυξη από τη στιγμή που δεν αυξάνονται οι εξαγωγές;"
Από πλευράς του ο  πρόεδρος του Eurogroup σχολίασε: "Νομίζω ότι η πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας αυξάνεται και ότι η ανάπτυξη επιστρέφει. Είμαι πιο αισιόδοξος από εσάς, αλλά το ζήτημα της φοροδιαφυγής είναι υπαρκτό. Μπορεί να λέτε ότι οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους και αυτό είναι εν μέρει ακριβές για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά υπάρχει και ένα άλλο μέρος του πληθυσμού που δεν πληρώνει τους φόρους του ή δεν πληρώνει τους φόρους στον βαθμό που θα έπρεπε".
Εξερχόμενος της συζήτησης, ο κ. Σκυλακάκης, με δήλωσή του, εγκάλεσε τον πρόεδρο του Eurogroup για καταρχήν αποφυγή να απαντήσει στην ουσία των ερωτημάτων του καθώς και για επιμονή στη λογική... " η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής, απέθανε".
Αναλυτικά, η δήλωση του Θ. Σκυλακάκη, έχει ως εξής:  "Ο κ. Dijsselbloem, μην απαντώντας επί της ουσίας στις ερωτήσεις που του τέθηκαν, επιβεβαίωσε στην πραγματικότητα ότι η Ευρώπη, σε σχέση με τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, ακολουθεί παραμονές ευρωεκλογών τη λογική «η εγχείρηση πέτυχε και δεν πειράζει αν ο ασθενής (ιδιωτικός τομέας) απέθανε». Το έχουμε ξαναζήσει αυτό κατά τη διάρκεια των γερμανικών εκλογών".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης