Τελευταία Νέα
old

Εν αναμονή της σημερινής Διυπουργικής για την βιομηχανία – Πώς αποτιμώνται τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την μείωση του ενεργειακού κόστους

Εν αναμονή της σημερινής Διυπουργικής για την βιομηχανία – Πώς αποτιμώνται τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την μείωση του ενεργειακού κόστους
Tη Δευτέρα και την Τρίτη έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις στην Αθήνα με κλιμάκιο της Κομισιόν για το θέμα της διακοψιμότητας
Υπό την απειλή των λουκέτων στην βιομηχανία και στη σκιά της χθεσινής ανακοίνωσης μέτρων ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, συνεδριάζει σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή για την Βιομηχανική Πολιτική υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και με την συμμετοχή των Υπουργών  Οικονομικών, (Γ. Στουρνάρας), Περιβάλλοντος (Γ. Μανιάτης) και Εργασίας (Γ. Βρούτσης).
Στην σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης αναμένεται να ζητήσει εκ μέρους του υπουργείου να διατεθεί για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών το περίσσευμα που θα προκύψει από το ποσό που είχε αποφασιστεί να δοθεί για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης και το οποίο υπολογίζεται στα 35 δισ. ευρώ από τα αρχικώς υπολογισθέντα 40 δισ. ευρώ.
Κρίσιμες είναι πάντως και οι επόμενες μέρες για την βιομηχανία, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να δοθεί προς δημόσια διαβούλευση η υπουργική απόφαση για το μηχανισμό αντιστάθμισης του κόστους αγοράς δικαιωμάτων ρύπων.
Εξάλλου προς τελική διαμόρφωση βρίσκεται η υπουργική απόφαση για την εξίσωση του ΕΤΜΕΑΡ της μέσης τάσης με την υψηλή, ενώ θα παραταθεί για δύο χρόνια η δυνατότητα να παραμείνουν στην κατηγορία των επιλεγέντων πελατών όσες βιομηχανίες έχασαν αυτό το δικαίωμα, λόγω μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.
Επίσης, τη Δευτέρα και την Τρίτη έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις στην Αθήνα με κλιμάκιο της Κομισιόν και της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, προκειμένου να συμφωνηθεί και το μέτρο της διακοψιμότητας.
Να σημειωθεί ότι στις 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η νέα έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ για το θέμα της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος που προμηθεύεται η Αλουμίνιον. Για το θέμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη της ΡΑΕ που αφορά στον κοστολογικό έλεγχο της ΔΕΗ, με το ΥΠΕΚΑ να κρατά αποστάσεις από τη θέση της Δημόσιας Επιχείρησης.
Να σημειωθεί ότι χτες ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου παρουσίασε τις παρεμβάσεις του υπουργείου για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, οι οποίες είναι:
- εξίσωση του τέλους υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) των βιομηχανιών μέσης τάσης με αυτό της υψηλής τάσης. Η σχετική υπουργική απόφαση θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα.
- Έναρξη εφαρμογής του συστήματος της «διακοψιμότητας» για τις βιομηχανίες υψηλής τάσης.
- Έκπτωση της τιμής του φυσικού αερίου μέσω της διάθεσης μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ για το 2013 σε όλους τους πελάτες της.
- Διατήρηση των εκπτώσεων της τιμής φυσικού αερίου στους μεγάλους καταναλωτές έως και το 2015, ακόμη και στην περίπτωση που δεν διατηρήσουν τις υψηλές καταναλώσεις που προβλέπονται στις συμβάσεις τους.
- Μετακύλιση στους τελικούς καταναλωτές της μείωσης της τιμής που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με την Gazprom, οι οποίες φαίνεται ότι ολοκληρώνονται και συνεπώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο προσφυγής στη διαιτησία.
Όπως έγραψε χτες το www.bankingnews.gr, οι βιομηχανίες βλέπουν θετικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ωστόσο κρατούν στάση αναμονής μέχρι την εφαρμογή τους.
Οπως αναφέρουν αλλες επιχειρήσεις ευνοούνται περισσότερο και άλλες λιγότερο, ανάλογα και με το ύψος της κατανάλωσης. Για τις μικρότερες βιομηχανίες τα μέτρα αναμένεται να δώσουν σημαντική ανάσα.

Κάτω από τα 400 ευρώ η νέα μειωμένη τιμή του φυσικού αερίου της Gazprom στη ΔΕΠΑ - Εντός των επομένων ημερών η επίσημη συμφωνία
Θέμα ημερών είναι η επίτευξη συμφωνίας για την μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που θα λάβει η ΔΕΠΑ από την ρωσική Gazprom.
Η συμφωνία που θα ανακοινώσουν σύντομα η Ελλάδα και ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός θα περιλαμβάνει μειώσεις στις τιμές οι οποίες θα ισχύσουν αναδρομικά από τον περσινό Ιούνιο.
Να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ προμηθεύεται το φυσικό αέριο με τιμή στα περίπου 460 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στα 385 ευρώ. Οι δύο πλευρές φέρονται να βρίσκονται σε τιμή 397 με 398 ευρώ, που σημαίνει ότι η μείωση της τιμής θα ανέλθει στο 15%.
Επίσης δίνεται και στο θέμα της έκπτωσης των ποσοτήτων που θα προμηθεύεται η Ελλάδα πάνω από το όριο της σύμβασης. ΔΕΠΑ και Gazrpom συμφωνούν στην ετήσια προμήθεια 2 δισ. κ.μ. Κάτω από αυτό το ύψος θα πληρώνει πρόστιμο η ελληνική εταιρεία, ενώ για μεγαλύτερες ποσότητες θα παίρνει σημαντική έκπτωση.
Η νέα σύμβαση θα έχει 10ετή διάρκεια.

www.bankingnews

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης