"Το πάρτι συνεχίζεται" καταγγέλλει, αναφορικά με τις ΜΚΟ ο αντιπρόεδρος των Εφοριακών Ελλάδος, Τρύφων Αλεξιάδης.
Μιλώντας στον Real FM αποκάλυψε ότι πράγματι υπάρχει μια φωτογραφική διάταξη που διήρκεσε μόλις 30 μέρες –από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο του 2011- όπου ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έδινε τη δυνατότητα να ξεπλυθούν χρέη και πρόστιμα ΜΚΟ.
"Είναι περίπτωση καραμπινάτης φοροδιαφυγής", λέει ο κ. Αλεξιάδης.
Στην ίδια ραδιοφωνική εκπομπή, για αδιαφάνεια καταγγέλλει τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη, θέτοντας ερωτηματικά ως προς την εμπλοκή με τις ΜΚΟ, ο τέως αντιδήμαρχος Οικονομικών Νικόλαος Βαφειάδης και νυν δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων.
Όπως ισχυρίζεται ο δημοτικός σύμβουλος, υπάρχουν ΜΚΟ συνεργαζόμενες με τον δήμο της Αθήνας χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση του κυρίαρχου οργάνου του δήμου, αλλά και χωρίς την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου.
Ο κ. Βαφειάδης καταγγέλλει ότι ο δήμαρχος Αθηναίων είχε υπογράψει πριν από μήνες τη συνεργασία και συγκεκριμένα στις 24 Απριλίου 2012, εν κρυπτώ, με πλήρη άγνοια του δημοτικού συμβουλίου και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια έρευνα για το έργο που έχουν παράσχει αυτές οι τέσσερις ΜΚΟ.
Ειδικά για την ΜΚΟ Κλίμακα καταγγέλλει ο δημοτικός σύμβουλος ότι πρόκειται για μια οικογενειακή ΜΚΟ, όπου όλη η οικογένεια αμείβεται από αυτήν και κάθε άλλο παρά προσφέρει εθελοντική εργασία για να βοηθήσει συνανθρώπους που πάσχουν.
Στο μεταξύ, ο Έλληνας Πρέσβης στο Λίβανο που προειδοποίησε για το σκάνδαλο με τις ΜΚΟ και το πλήρωσε με την μετάθεσή του ξεκαθαρίζει σημαντικές πτυχές του σκανδάλου.
Αναλυτικά η ανακοίνωσή του:
"1. Υπηρέτησα ως Πρέσβυς της Ελλάδος στο Λίβανο από τις 29 Ιανουαρίου 2004 έως τις 30 Απριλίου 2006. Κατά τη διάρκεια της εκεί θητείας μου, υπήρχαν στο Λίβανο εννέα (9) ‘’αναπτυξιακά προγράμματα’’ της ΥΔΑΣ / ΥΠΕΞ, μεταξύ των οποίων αυτά του ‘‘Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης’’ και της τότε ΜΚΟ ‘‘Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου’’ του καθ. Σπ. Φλογαϊτη, που στη συνέχεια μετετράπη σε Διεθνή Οργανισμό (‘‘Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου’’).
2. Για κανένα από τα 9 αυτά προγράμματα δεν ζητήθηκαν ποτέ από την Πρεσβεία εισηγήσεις, Εκθέσεις προόδου, θεωρήσεις παραστατικών δαπανών ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο. Και για τα 9 αυτά προγράμματα, με δική μου πρωτοβουλία, πραγματοποίησα επιτόπιους ελέγχους και διαπίστωσα ότι το ‘‘έργο’’ που επιτελούσαν ήταν ουσιαστικώς (ή και παντελώς) ανύπαρκτο. Όλες ανεξαιρέτως οι γραπτές εισηγήσεις μου και αιτήσεις στοιχείων από την ΥΔΑΣ, - που εκοινοποιούντο πάντα στον αρμόδιο τότε Υφυπουργό Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη - , παρέμειναν αναπάντητες. Παρ’ ότι μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις είχα επιδείξει ιδιαίτερη επιμονή, με την αποστολή υπενθυμιστικών εγγράφων και τηλεγραφημάτων.
3. Δύο χρόνια μετά την ανάληψη υπηρεσίας μου στο Λίβανο (και ενώ όλοι μου οι προκάτοχοι είχαν υπηρετήσει εκεί επί 4 τουλάχιστον έτη), αποφασίστηκε η μετάθεσή μου στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ. Έστειλα τότε στο Υπουργείο, στις 29.3.2006, την υπ’ αριθμ. 1340.21.ΑΣ 380 Αναφορά που κατέληγε ως εξής : ‘’ Εφ' όσον δεν μου διευκρινιστεί εγγράφως ότι ανακαλούμαι για τυχόν υπηρεσιακή μου ανεπάρκεια, θεωρώ ότι τιμωρούμαι διότι οι εισηγήσεις και αντιρρήσεις μου για τα αναπτυξιακά προγράμματα στο Λίβανο δεν ήταν ευχάριστες στον Υφυπουργό κ. Ε. Στυλιανίδη.''
Υ.Γ. : Υπογραμμίζω ότι πλην των ‘‘αναπτυξιακών προγραμμάτων’’, είχα οχλήσει το 2004 την ηγεσία του ΥΠΕΞ και με μια άλλη Αναφορά για σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες εντός της Πρεσβείας Βηρυττού που αφορούσαν στην περίοδο κατά την οποία ήταν επικεφαλής ο προκάτοχός μου Γ. Γαβριηλίδης (2000-2004). Ουδέν επίσης εγένετο.".
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών