(upd)Το κόστος της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ύψους 700 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί με τη συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή από τον κρατικό προϋπολογισμό και ενδεχομένως από το πρωτογενές πλεόνασμα.
Αυτό δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης που μετείχε στην πρωινή συνάντηση του Γ. Στουρνάρα, Υπουργού Οικονομικών, του Γ. Βρούτση, υπουργού Εργασίας, με την Τρόικα.
Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι είμαστε σε καλό δρόμο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το πακέτο των παρεμβάσεων με τα εργασιακά, και ειδικότερα σε ότι αφορά τις ομαδικές απολύσεις.
Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:
Άρχισαν τα όργανα για εργασιακά και απολύσεις - Τα μέτρα που ζήτησε η τρόικα πριν την δόση των 10,1 δισ. ευρώ
Στην πρώτη επαφή που είχαν χθες οι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς ( Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ ( ΕΚΤ) με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή Χρήστο Σταικούρα ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία για τις 11.000 απολύσεις που θα γίνουν φέτος στο δημόσιο αλλά και για τις παρεμβάσεις στα εργασιακά δίνοντας έμφαση στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και τις ομαδικές απολύσεις.
Τα ραντεβού με την τρόικα θα είναι διαδοχικά. Το αργότερο μέχρι την Πέμπτη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος της διαπραγμάτευσης, αφού πιέζει ασφυκτικά ο χρόνος για οριστική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.
Αναλυτικότερα τα ανοικτά «μέτωπα» που θα συζητηθούν με την τρόικα είναι:
* Απολύσεις στο δημόσιο: Η τρόικα με το «καλημέρα» της διαπραγμάτευσης ζήτησε από την κυβέρνηση τη λίστα με τους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα αλλά και ένα δείγμα με τις 11.000 απολύσεις που θα γίνουν εντός του 2014. Και τα δύο καυτά αυτά ζητήματα θα εξειδικευτούν σε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό διοικητικής μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.
* Εργασιακά: Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η απελευθέρωση του μέτρου των ομαδικών απολύσεων, συνιστούν την ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσουν στις 10:00 σήμερα το πρωί ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Γιάννης Βρούτσης με τους Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς. Η συμφωνία που υπάρχει με την τρόικα προβλέπει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλουν οι εργοδότες θα πρέπει να μειωθούν κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2016 και η αρχή της μείωσης να γίνει εντός του 2014. Συνολικά, εκτιμάται ότι αυτό θα κοστίσει στα ταμεία 850 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από άλλες πηγές, με το ΔΝΤ να μην απορρίπτει την εναλλακτική της νέας περικοπής των υψηλών συντάξεων (ευγενών ταμείων και ΟΑΕΕ) ή ακόμα και τον περιορισμό των δικαιούχων του ΕΚΑΣ. Το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε πρόταση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο για να περιοριστεί το ετήσιο κόστος και να μην απαιτηθούν νέα μέτρα. Στα παραπάνω θέματα θα προστεθεί και η κατάργηση δεκάδων φόρων υπέρ τρίτων. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη καταγράψει 70 τέτοιους φόρους που μπορούν να καταργηθούν χωρίς να προκληθεί σημαντικό πρόβλημα για τους φορείς που τους εισπράττουν ενώ φαίνεται πως οι φόροι υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων δεν θα πειραχθούν. Συνολικά, οι φόροι υπέρ τρίτων υπολογίζονται σε 2 με 3 δις. ευρώ.
* Δημοσιονομικό κενό 2014: Η απειλή για νέα μέτρα φέτος παραμένει όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να τα κρύψει για να μην δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους της. Για ευνόητους λόγους στη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα προέταξε την επίδραση που θα έχουν στο 2014 ορισμένα από τα μέτρα που ελήφθησαν το 2013 (carry over). Αξιωματούχος της κυβέρνησης υποστήριξε ότι εκκρεμεί η καταγραφή 3-4 κρίσιμων στοιχείων μεταξύ των δύο ετών (μεταξύ αυτών και τα έσοδα 550 εκατ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια για τους αυτοκινητόδρομους αλλά και δαπάνες υγείας) τα οποία θα κρίνουν το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013. Η Τρόικα επιφυλάχθηκε να απαντήσει αλλά είναι αυτή που θα κρίνει για το έτος στο οποίο θα καταλογιστούν αυτά τα ποσά. Η ίδια πηγή επισήμανε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό λησμονώντας τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν και είχαν ως κεντρικό θέμα το συγκεκριμένο ζήτημα. Η τρόικα τοποθετούσε πάνω από τα 2 δις. ευρώ το ύψος των νέων μέτρων έναντι 1,2 δις. ευρώ που υποστήριζε η ελληνική πλευρά.
* Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2014 -2017): Στην κουβέντα για τα δημοσιονομικά θα μπει και το νέο Μεσοπρόθεσμο στο οποίο θα αναλύονται οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις για κάθε ένα από αυτά τα έτη. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί το προσεχές δίμηνο, πιθανότατα πριν της ευρωεκλογές χωρίς όμως για την ώρα να υπάρχει τεθεί καταληκτική ημερομηνία.
* Νέο φορολογικό : Το οικονομικό επιτελείο παρέδωσε χθες στην τρόικα τη λίστα με τις αλλαγές που έγιναν στα πρόστιμα αλλά και σε άλλες κρίσιμες φορολογικές διατάξεις, όπως είναι ο φόρος υπεραξίας σε ακίνητα και μετοχές, το μέτρο των αποδείξεων κ.ά. Οι προσαρμογές που έγιναν θα αξιολογηθούν και εφόσον οι ξένοι ανάψουν το «πράσινο φως» αυτές θα ενσωματωθούν σε νομοσχέδιο-σκούπα που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδος στη βουλή.
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών