Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ - Πακέτο μέτρων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - Εισηγείται συμψηφισμό οφειλών και κατάργηση της προκαταβολής φόρου

ΣΥΡΙΖΑ - Πακέτο μέτρων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - Εισηγείται συμψηφισμό οφειλών και κατάργηση της προκαταβολής φόρου
Διασύνδεση φορολογικών συντελεστών και μείωση αυτών με τη συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Πακέτο μέτρων για τη στήριξη του επιχειρείν παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, αναλύοντας τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αναλυτικά ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:
- Συμψηφισμό οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις με οφειλές προς ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία. Προτείνεται η έκδοση μεταβιβάσιμων ομολογιών του Δημοσίου, έναντι χρεών του σε επιχειρήσεις για εξόφληση αντίστοιχων χρεών των τελευταίων προς το Δημόσιο και μόνο.
- Διασύνδεση φορολογικών συντελεστών και μείωση αυτών με τη συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην προώθηση συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων (ρήτρα απασχόλησης και χαρακτήρα επιχείρησης κοινωνικής οικονομίας, συνεταιριστικής μορφής, νεανικής επιχειρηματικότητας).
- Ενθάρρυνση των συνενώσεων, δικτυώσεων και συνεργειών των υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- Πρόγραμμα δανειοδότησης ελεύθερων επαγγελματιών στο πρότυπο του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ για αποπληρωμή χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Κατάργηση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
- Μελέτη για κλίμακες ΦΠΑ 5%, 9% και 19%, κυρίως σε ό,τι αφορά είδη πρώτη ανάγκης όπως διατροφής, εστίασης, πολιτισμού και ενέργειας.
- Αύξηση του ορίου μη υποχρέωσης τήρησης βιβλίων στις 10.000 ευρώ για εμπορικές επιχειρήσεις και 20.000 για μεταποιητικές.
- Μείωση κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις.
- Απαγόρευση της ποινικής δίωξης και αστικής ευθύνης για την πρώτη κατοικία εκτός των τελεσίδικων αποφάσεων (εικονικά τιμολόγια, λαθρεμπόριο).
- Αφορολόγητο όριο ίσο για όλους τους πολίτες.
- Εκσυγχρονισμός του πτωχευτικού δικαίου, καθιέρωση δεύτερης ευκαιρίας.
- Ειδικά προγράμματα στήριξης νέων ή υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με επιδοτούμενες θέσεις εργασίας νέων επιστημόνων, σε καινοτόμους τομείς.
- Σύνδεση των προγραμμάτων κατάρτισης ή επανεκπαίδευσης ανέργων με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης από υφιστάμενες επιχειρήσεις ή με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.
- Αναμόρφωση του προγράμματος επιδότησης Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών.
- Υποστήριξη της πολιτικής δημιουργίας νέων επιχειρήσεων συνεργατικών σχηματισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας.
- Ίδρυση Ενιαίου Κέντρου Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και Φορέα Ανάπτυξης και υποστήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- Διασφάλιση της αργίας της Κυριακής, επανακαθορισμός των τουριστικών ζωνών και καθορισμός ειδικών ωραρίων σε ειδικές κατηγορίες εμπορικών καταστημάτων με ευθύνη της Αυτοδιοίκησης.
- Ίδρυση ενός νέου τραπεζικού ιδρύματος πιστωτικού και επενδυτικού χαρακτήρα ειδικού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η τράπεζα αυτή θα συγκεντρώσει όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων λειτουργώντας ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης των Εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων.
- Μέσω αυτού του Τραπεζικού Ιδρύματος, ανάπτυξη μεθόδων αξιολόγησης και κατανομής πόρων και δημιουργία χρηματοδοτικών μέσων ειδικότερου χαρακτήρα και σκοπού. Δηλαδή εταιρείες συμμετοχών, κεφάλαια για νέες μικρομεσαίες και Venture Capitals.

Τσίπρας - Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης κινείται στον χώρο του παραλογισμού

Μιλώντας στην κομματική εκδήλωση για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η φορολογική της πολιτική «κινείται στο χώρο του παραλογισμού και της πλήρους απώλειας του ελέγχου».
Επισήμανε επίσης ότι μόνο τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση ψήφισε τριάντα φορολογικά νομοθετήματα, που έχουν δημιουργήσει ένα ακατανόητο και ανεξέλεγκτο ναρκοπέδιο για τους φορολογουμένους, τις ΜΜΕ Επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, ιδιαίτερα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Την πολιτική αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την χαρακτήρισε «εκ προμελέτης ήταν το έγκλημα σε βάρος της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαντακώθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες» και πρόσθεσε ότι «η περίφημη ανακεφαλαιοποίηση που μας την πλάσαραν ως ένα ακόμα επίτευγμα που θα οδηγούσε στην ανάκαμψη, δεν έδωσε τίποτε στην πραγματική οικονομία», ενώ «τα δάνεια είναι εύκολα για φίλα προσκείμενους τηλεοπτικούς σταθμούς και μεγάλα συμφέροντα και αδύνατα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Αναφερόμενος εμμέσως στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκαν στα ΜΜΕ οι δηλώσεις του Γιώργου Σταθάκη για την φορολόγηση των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων, ο κ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση ότι «απομονώνουν φράσεις, κάνουν κοπτοραπτική με ερωτήσεις και απαντήσεις, βρίσκουν πολύ εύκολα πρόθυμους στα μέσα ενημέρωσης για να αναπαράγουν ότι θέλουν και ότι τους συμφέρει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης