Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο «συνεταιρισμός» με την Eφορία αφανίζει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις - «Σωσίβιο» οι επαγγελματικές δαπάνες

Ο «συνεταιρισμός» με την Eφορία αφανίζει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις - «Σωσίβιο» οι επαγγελματικές δαπάνες
Μεγάλο ποσοστό των μικρομεσαίων θα φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία και θα προσδιορίζουν το φορολογητέο τους εισόδημα
Σε αφανισμό οδηγεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εμποροβιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες το νέο φορολογικό καθεστώς, το οποίο φέρνει υπέρογκους φόρους ακόμα και για εισοδήματα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.
Οι μεγάλες ανατροπές που ισχύουν για τα φετινά εισοδήματα θα αναγκάσουν πολλούς μικρομεσαίους να βάλουν «λουκέτο» καθώς, γίνονται «συνέταιροι» με την εφορία από τη στιγμή που φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% ενώ καλούνται να καταβάλλουν προκαταβολή φόρου 55%.
Η προσπάθεια της φορολογικής διοίκησης να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της εκτεταμένης φοροδιαφυγής στον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών (η πλειονότητα των οποίων δήλωνε εισοδήματα κοντά στο αφορολόγητο όριο), οδήγησε σε ακραίες εκδικητικές αποφάσεις οι οποίες πλήττουν τώρα το σύνολο των επιτηδευματιών.
Μεγάλο ποσοστό των μικρομεσαίων ουσιαστικά θα φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία και θα προσδιορίζουν το φορολογητέο τους εισόδημα.
Το νέο φορολογικό σύστημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιτηδευματίες προβλέπει:
*Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων εισοδήματος που κλιμακώνονται ανάλογα με τον αριθμό των προστατευομένων παιδιών.
*Επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ στο σύνολο του ετησίου εισοδήματος που προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα (από ατομική εμπορική επιχείρηση, ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα), εφόσον το εισόδημα αυτό δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 33%.
*Διατήρηση των τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία προσδιορίζουν τεκμαρτά εισοδήματα μεγαλύτερα των 5.700 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως τους αυτοαπασχολούμενους  που διαθέτουν μια κατοικία ή διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία και έχουν κι ένα ΙΧ αυτοκίνητο. Πολλοί αυτοαπασχολούμενοι ακόμα και αν είχαν ζημιές από τις επιχειρήσεις τους, θα φορολογηθούν για το τρέχον έτος για ετήσια «καθαρά κέρδη» μεγαλύτερα των 3.000 ευρώ με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Με συντελεστή 26% στις 3.000 αναλογεί φόρος 780 ευρώ!
*Κατάργηση των φοροαπαλλαγών που μέχρι σήμερα οδηγούσαν  σε μείωση του φόρου (ενοίκια, ιατρικά έξοδα, στεγαστικό δάνειο, δίδακτρα κλπ).
*Κατάργηση του μέτρου συλλογής αποδείξεων για την κάλυψη του 25% του εισοδήματός τους.
*Επιβολή τέλους επιτηδεύματος 650 ευρώ  για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Για κάθε υποκατάστημα το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε  600 ευρώ. Τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ θα καταβάλλουν οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες  καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή/ και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο.
*Ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
*Προκαταβολή 55% επί του ποσού του φόρου για το επόμενο έτος.
Η φορολογική επιβάρυνση μπορεί να περιοριστεί με την παρουσίαση στην εφορία τιμολογίων για επαγγελματικές δαπάνες. Αν όμως ο επαγγελματίας πέσει στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων τότε θα φορολογηθεί με 26% ακόμη και αν έχει ζημιές στην επιχείρηση του.
Βασική αρχή για την αναγνώριση της δαπάνης είναι να υπάρχει το ανάλογο παραστατικό (τιμολόγιο ,λογαριασμός κλπ).
Η εφορία αναγνωρίζει δαπάνες όπως:
- Aσφαλιστικές εισφορές (Ο.Α.Ε.Ε.- ΤΣΜΕΔΕ κ.λ.π), τα ενοίκια του καταστήματος ή του γραφείου και τις δαπάνες ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λ.π. Αν ο επαγγελματίας έχει έδρα το σπίτι του εκπίπτουν από τις εν λόγω δαπάνες το 1/3.
- Τα έξοδα για κινητό σε ποσοστό 50%.
- Οι δαπάνες για Ι.Χ. αυτοκίνητα και δίκυκλα.
- Δαπάνες ταξιδιού, αγορές παγίων περιουσιακών στοιχείων και άλλα έξοδα (γραφική ύλη, χαρτικά, έξοδα αποστολής εγγράφων,  έξοδα μετακίνησης, αναλώσιμα,  μισθοδοσία και έξοδα εργοδοτικών εισφορών και γενικά οποιαδήποτε έξοδα μπορούν να χαρακτηριστούν ως βασικά έξοδα της επιχείρησης).

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης