Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αυξήθηκε η μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα τον Φεβρουάριο

Αυξήθηκε η μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα τον Φεβρουάριο
Καταγράφεται για δεύτερο συνεχή μήνα θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 19.912 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του υπ. Εργασίας
Αύξηση καταγράφηκε στη μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Φεβρουαρίου, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 91.433, ενώ οι αποχωρήσεις σε 71.521, εκ των οποίων οι 33.702 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 37.819 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Από τη σύγκριση των στοιχείων του Φεβρουαρίου 2014 σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2013, προκύπτει θετική επίδοση για φέτος τον Φεβρουάριο (θετικό ισοζύγιο 19.912 νέων θέσεων) έναντι αρνητικού ισοζυγίου (-281) τον Φεβρουάριο του 2013, που αποδίδεται κυρίως στις (κατά 36.658) περισσότερες προσλήψεις που παρατηρήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2014 έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2013.
Πρέπει επιπλέον να επισημανθεί ότι η επίδοση του ισοζυγίου ροών του μηνός Φεβρουαρίου 2014 καταγράφεται θετική έπειτα από αρκετά χρόνια (τελευταία προηγούμενη θετική επίδοση είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του έτους 2008) και είναι η υψηλότερη καταγεγραμμένη επίδοση ισοζυγίου μηνός Φεβρουαρίου από το 2001 μέχρι σήμερα.
Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου διμήνου του 2014 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 26.309 νέες θέσεις εργασίας, σημαντικά υψηλότερο του αντίστοιχου ισοζυγίου του πρώτου διμήνου του 2013, που ήταν αρνητικό κατά 17.788 (απώλειες θέσεων εργασίας), αλλά αποτελεί και την υψηλότερη επίδοση πρώτου διμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα  -το δίμηνο  Ιανουάριος-Φεβρουάριος παρουσίαζε πάντοτε αρνητικό ισοζύγιο την περίοδο 2003-2013-.
Παράλληλα με τις ηλεκτρονικές υποβολές εντύπων προσλήψεων – απολύσεων μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων που προέβησαν σε χειρόγραφες υποβολές εντύπων (εκπρόθεσμες υποβολές – ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων) στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.
Το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης για τις συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων για το διάστημα από 01.2.2014 έως και 28.2.2014 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ διαμορφώνεται στις 234 νέες θέσεις εργασίας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Φεβρουάριο, επισήμανε: «Τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για το Φεβρουάριο του 2014, παρουσιάζουν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα θετικό ισοζύγιο.
Συγκεκριμένα, αυτό το μήνα οι προσλήψεις ήταν περισσότερες από τις απολύσεις κατά 19.912 θέσεις μισθωτής εργασίας. Παράλληλα, το πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων είναι επίσης θετικό κατά 26.309 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν χαθεί 17.788 θέσεις μισθωτής εργασίας.  
Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο της συνολικής κυβερνητικής προσπάθειας για την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη της απασχόλησης, συνεχίζονται οι οργανωμένες παρεμβάσεις, με την υλοποίηση ολοκληρωμένων ενεργητικών προγραμμάτων επανένταξης των ανέργων, καθώς και το συνεπή και αυστηρό έλεγχο της νομιμότητας στην αγορά εργασίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης