Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε δημόσια διαβούλευση η μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στην Ελλάδα - Τι περιλαμβάνει το project των 268 εκατ. ευρώ

Σε δημόσια διαβούλευση η μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στην Ελλάδα - Τι περιλαμβάνει το project των 268 εκατ. ευρώ
Η επένδυση θα δημιουργήσει 1.200 με 1.500 μόνιμες θέσεις εργασίας
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε η μεγαλύτερη τουριστική επένδυση η οποία θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα.
Πρόκειται για την επένδυση Ιτανός Γαία, η οποία θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Μονής Τοπλού στον Κάβο Σίδερο της Σητείας από την βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική της Minoan Group Ltd.
Η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επένδυση έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Περιφέρειας Κρήτης, όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 10 Απριλίου. Με την έγκριση της στρατηγικής μελέτης του επενδυτικού σχεδίου, τελειώνει η Οδύσσεια μίας επένδυσης που ξεκίνησε το 1991 όταν η Μονή Τοπλού μεταβίβασε έκταση 26.000 στρεμμάτων στο ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή, η οποία ένα χρόνο αργότερα προκύρηξε διαγωνισμό.
Οι υπόψήφιοι τότε ήταν τρεις, η κατασκευαστική εταιρία ΑΒΑΞ, η εταιρία  Loyalward και μία αυστριακή κατασκευαστική η Universal. Πλειοδότης ανακηρύχτηκε η Loyalward, ενώ μετά από μια σειρά προσφυγών - και συγκεκριμένα το 2009 - το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει την υπουργική απόφαση του 2007, βάσει της οποίας εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου που θα αναπτυσσόταν στην εν λόγω έκταση.
Έτσι, η εταιρεία το 2011 υπέβαλλε στο «Invest in Greece» νέα αναθεωρημένη πρόταση, όπου το μέγεθος του project είναι μικρότερο από το αρχικά προβλεπόμενο.
Η επένδυση αφορά την τουριστική ανάπτυξη περιοχής 23.000 στρεμμάτων στη θέση «Χερσόνησος Σίδερο» του Νομού Λασιθίου της Κρήτης κοντά στο φοινικόδασος του Βάι.
Περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών καθώς και βοηθητικών υποδομών.
Σε ένα από τα ξενοδοχεία θα κατασκευασθεί κέντρο ευεξίας (SPA).
Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 267,7 εκατ. ευρώ.
Η επένδυση θα δημιουργήσει 1.200 με 1.500 μόνιμες θέσεις εργασίας και αναμένεται να συμβάλλει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και στην προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου.
Το κλιμάκιο που πραγματοποίησε την αυτοψία στην περιοχή ανάπτυξης του σχεδίου, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προστατευόμενες περιοχές καθώς και στις περιοχές όπου προβλέπεται να χωροθετηθούν οι τουριστικές εγκαταστάσεις, οι υποστηρικτικές δραστηριότητες και υποδομές καθώς και το γήπεδο γκολφ.
Επίσης προβλέπονται εγκαταστάσεις περιβαλλοντικού και πολιτιστικού χαρακτήρα καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις, ανοικτές προς το κοινό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης