Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurobank - Αναγκαία η συγκράτηση του μισθολογικού κόστους σε επίπεδα που δεν υπερβαίνουν του ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας

tags :
Eurobank - Αναγκαία η συγκράτηση του μισθολογικού κόστους σε επίπεδα που δεν υπερβαίνουν του ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας
Στόχος η αποφυγή μιας επαναδιεύρυνσης του εξωτερικού ελλείμματος σε (μη-βιώσιμα) επίπεδα
Απολύτως αναγκαία μεσοπρόθεσμα κρίνεται η προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία, η συγκράτηση του μισθολογικού κόστους σε επίπεδα που δεν υπερβαίνουν του ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας καθώς και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στις εγχώριες αγορές προϊόντων και υπηρεσιών από την κυβέρνηση, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Eurobank, με στόχο την αποφυγή μιας επαναδιεύρυνσης του εξωτερικού ελλείμματος σε (μη-βιώσιμα) επίπεδα που δεν συνάδουν με τα σχετικά μακροοικονομικά θεμελιώδη.
Η Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης & Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank δημοσίευσε σήμερα τη νέα έκδοση του περιοδικού της δελτίου Greece Macro Monitor με τίτλο «Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας - Οικονομετρική μελέτη για τους προσδιοριστικούς παράγοντες και την προβλεπόμενη εξέλιξη του εξωτερικού ισοζυγίου».
Συγγραφέας της έκθεσης είναι ο Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής της Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης & Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Eurobank.
Στη συγγραφή της έκθεσης έχει επίσης συμβάλει ο Δημήτρης Θωμάκος, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου & Επιστημονικός Σύμβουλος Διεύθυνσης Διεθνών Επενδυτικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Τράπεζας.
Η παρούσα μελέτη βασίζεται στην υπάρχουσα διεθνή βιβλιογραφία για τη συμπεριφορά της εθνικής αποταμίευσης και των επενδύσεων με στόχο την εκτίμηση των προσδιοριστικών παραγόντων του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες και ιδιαίτερα την περίοδο μετά την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη.
Παλαιότερες θεωρητικές και εμπειρικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η μεγάλη διεύρυνση των εξωτερικών ανισορροπιών μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωζώνης την δεκαετία πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ήταν έως κάποιο βαθμό δικαιολογημένη, καθώς αποτέλεσε φυσική απόρροια της διαδικασίας σύγκλισης και του υψηλότερου βαθμού ολοκλήρωσης και εναρμονισμού της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς προϊόντων, υπηρεσιών και κεφαλαίων.
Οι παράγοντες αυτοί φαίνεται να συντέλεσαν στη δημιουργία μεγάλων εξωτερικών ελλειμμάτων στις οικονομίες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου  (πχ. Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία).
Σε μεγάλο βαθμό, τα ελλείμματα αυτά αντισταθμίστηκαν από υψηλά εξωτερικά πλεονάσματα στις ανεπτυγμένες οικονομίες των χωρών του Ευρωπαϊκού Bορρά  (πχ. Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία) με αποτέλεσμα η παγκόσμια κρίση να βρει σχεδόν ισοσκελισμένο το συνολικό εξωτερικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης με τον υπόλοιπο κόσμο.    
Πιο πρόσφατα, σειρά μελετών στη διεθνή βιβλιογραφία υποστηρίζουν ότι πέρα των προαναφερθέντων παραγόντων, μέρος της επιδείνωσης των εξωτερικών ανισορροπιών μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωζώνης πριν την έναρξη της παγκόσμιας κρίσης οφείλεται σε παράγοντες που δεν είναι συμβατοί με τα σχετικά μακροοικονομικά θεμελιώδη.  
Για την Ελλάδα, ένα από τα κεντρικά συμπεράσματα της παρούσας μελέτης είναι ότι η υπέρμετρη δημοσιονομική χαλάρωση και η μεγάλη απώλεια ανταγωνιστικότητας αποτέλεσαν δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες που ευθύνονται για τη διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας την περίοδο που ακολούθησε την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος.
Η προαναφερθείσα απώλεια ανταγωνιστικότητας μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στον υψηλότερο πληθωρισμό και στην ταχύτερη αύξηση του εργατικού κόστους ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος σε σχέση με τις οικονομίες των κύριων εμπορικών εταίρων.
Επιπροσθέτως, τα εκτιμώμενα οικονομετρικά υποδείγματα της παρούσας μελέτης υποδεικνύουν την ύπαρξη θετικής συσχέτισης μεταξύ του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και του δημοσιονομικού ελλείμματος, τεκμηριώνοντας έτσι την υπόθεση των δίδυμων ελλειμμάτων (twin deficit hypothesis).
Τέλος, η χρήση των ανωτέρω υποδειγμάτων για την παραγωγή βραχυπρόθεσμων προβλέψεων (out-of-sample forecasts) βασιζόμενων στο υφιστάμενο μακροοικονομικό σενάριο της Τρόικα συνηγορεί στην επίτευξη ισοσκελισμένου (ή και ελαφρώς θετικού) εξωτερικού ισοζυγίου το τρέχον και το επόμενο έτος.
Σε επίπεδο μακροοικονομικής πολιτικής, τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης συμβάλουν στη εξαγωγή σειράς χρήσιμων συμπερασμάτων.
Μεταξύ άλλων σημειώνονται τα ακόλουθα:
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η έξοδος από την κρίση, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών για  τις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας  και η επανέναρξη της διαδικασίας σύγκλισης του κατά κεφαλήν εισοδήματος προς το μέσο όρο της Ευρωζώνης αναμένεται να ενισχύσουν την δυνατότητα της χώρας να χρηματοδοτεί συγκριτικά μεγαλύτερα εξωτερικά ελλείμματα τα οποία, σε ένα βαθμό, είναι αναγκαία και για την τόνωση της εγχώριας επενδυτικής δραστηριότητας.
Παρόλα αυτά, κρίνεται απολύτως αναγκαία μεσοπρόθεσμα η προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία, η συγκράτηση του μισθολογικού κόστους σε επίπεδα που δεν υπερβαίνουν του ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας καθώς και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στις εγχώριες αγορές προϊόντων και υπηρεσιών με στόχο την αποφυγή μιας επαναδιεύρυνσης του εξωτερικού ελλείμματος σε (μη-βιώσιμα) επίπεδα που δεν συνάδουν με τα σχετικά μακροοικονομικά θεμελιώδη.
Τέλος, σε επίπεδο Ευρωζώνης, κρίνεται αναγκαία η υιοθέτηση πιο δραστικών πολιτικών για την αποφυγή μια νέας μεγάλης διεύρυνσης των εξωτερικών ανισορροπιών μεταξύ των χωρών μελών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης