Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κομισιόν – Επιστροφή στην… ανάπτυξη για την Κύπρο από το 2015 - Στο +0,9% η αύξηση του ΑΕΠ - Σταθεροποιείται το τραπεζικό σύστημα

Κομισιόν – Επιστροφή στην… ανάπτυξη για την Κύπρο από το 2015 - Στο +0,9% η αύξηση του ΑΕΠ - Σταθεροποιείται το τραπεζικό σύστημα
Στο -4,8% η ύφεση το 2014
Σε καλό δρόμο βρίσκεται η εφαρμογή του κυπριακού πακέτου διάσωσης, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία παράλληλα, εκτιμά πως η κυπριακή οικονομία το 2015 θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Στον απόηχο της ολοκλήρωσης της 3η αξιολόγησης του προγράμματος, η Κομισιόν επισημαίνει πως «οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2013 εκπληρώθηκαν πλήρως, εξαιτίας τόσο της δημοσιονομικής πειθαρχίας όσο και της λιγότερο επίπονης ύφεσης».
Το 2014 η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά -4,8% ενώ για το 2015 η Κομισιόν «βλέπει» ανάπτυξη της τάξης του +0,9% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται πως το 2013 η ύφεση διαμορφώθηκε στο -6%.
Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, η Κομισιόν υπογραμμίζει πως «παρά τον υψηλό αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού κλάδου». Ωστόσο, καταλήγοντας, προειδοποιεί πως «οι προκλήσεις παραμένουν».

Τι μετέδιδε χθες, Τρίτη 1 Απριλίου, το bankingnews.gr
Σημάδια σταθεροποίησης του κυπριακού τραπεζικού τομέα, διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ωστόσο, προειδοποιεί για την ραγδαία συρρίκνωση της τραπεζικής πίστωσης και την ανησυχητική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ειδικότερα, το Ταμείο στην έκθεσή του για την 3η αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος διάσωσης, επισημαίνει πως το outlook παραμένει «αρνητικό» εξαιτίας της αυξανόμενης ανεργίας και του υψηλού αριθμού των «κόκκινων» δανείων. Ωστόσο, αναγνωρίζεται τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα της χώρας.
«Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται, καταδεικνύουν τη σταθεροποίηση  του τραπεζικού τομέα. Παρ’ όλα αυτά, οι προκλήσεις παραμένουν» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τη Λευκωσία να αντεπεξέρχεται πλήρως στους δημοσιονομικούς στόχους, προσθέτει το ΔΝΤ. Παράλληλα, εξαίρει τη σταδιακή άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων ενώ υπερτονίζει την επιτάχυνση στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
Πλέον, επισημαίνει χαρακτηριστικά, οι πολιτικές θα πρέπει να εστιάσουν στην αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην περαιτέρω ομαλοποίηση των κεφαλαιακών ροών, στη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και στη σταδιακή εφαρμογή της φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας.
«Οι κίνδυνοι στο πρόγραμμα παραμένουν σημαντικοί, συμπεριλαμβανομένου της διατήρησης των τραπεζικών προβλημάτων αλλά και της διάσπασης της κυβερνητικής συνοχής» εξηγεί παράλληλα.  
Όπως προσθέτει, η κυπριακή κυβέρνηση κατάφερε να αντεπεξέλθει με απόλυτη επιτυχία στις δεσμεύσεις της έναντι των πιστωτών. Ωστόσο, το ΔΝΤ εκτιμά πως εφεξής η πολιτική στήριξη στο εν εξελίξει πρόγραμμα θα αποδυναμώνεται, εξαιτίας των πολιτικών ανακατατάξεων και την σταδιακή απόσυρση της εμπιστοσύνης των πολιτικών κομμάτων στην τρέχουσα κυβέρνηση.
Επίσης, το Ταμείου εξαίρει τη συνεισφορά της ΕΚΤ στην κυπριακή οικονομία, τονίζοντας πως η διευκολυντική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ συνιστά χρήσιμο εργαλείο για την Κύπρο. Παράλληλα, η επικείμενη ενεργοποίηση του μηχανισμού εποπτείας και εκκαθάρισης των «προβληματικών» τραπεζών θα θωρακίσει περαιτέρω το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Παράλληλα, προτείνει την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών από τον ESM ως ένα επιπλέον υποστηρικτικό μέτρο, το οποίο θα εκμηδένιζε τους εναπομείναντες κινδύνους.

Αμετάβλητες οι εκτιμήσεις για την ύφεση
Οι εκτιμήσεις για την ύφεση το 2014 παραμένουν αμετάβλητες στο -4,8% του ΑΕΠ. «Αυτό συνεπάγεται από την επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης του ΑΕΠ, η οποία συνιστά απόρροια της άμεσης επίδρασης των πολιτικών που εφαρμόζονται» εξηγεί το ΔΝΤ.  
Όπως τονίζει, τόσο η κατανάλωση όσο και οι επενδύσεις εκτιμάται πως θα συνεχίσουν να κινούνται σε αρνητικούς ρυθμούς. Το πρώτος έτος ανάκαμψης εξακολουθεί να παραμένει το 2015, όπου η Κύπρος θα χρήζει λιγότερης χρηματοδοτικής στήριξης, εξαιτίας του τουρισμού και των υπηρεσιών. Οι δύο εν λόγοι κλάδοι της οικονομίας διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, εξαιτίας του περιορισμένου χρέους και της μικρής έκθεσης σε NPLs.
Η ανεργία το 2014 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 19,2% έναντι 19,8% της προηγούμενης εκτίμησης. Παρομοίως και ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,4% έναντι 1%.
Παράλληλα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να «κλείσει» με αρνητικά πρόσημα και το 2014.

Παραμένουν οι κίνδυνοι για το outlook  
Το outlook της κυπριακής οικονομίας παραμένει εκτεθειμένο σε ορισμένους καθοδικούς κινδύνους. Η αλλαγή στα δεδομένα των καταθέσεων και η άρση των περιορισμών ενέχει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης του συστήματος και επίτασης της ύφεσης. Παράλληλα, το αποπληθωριστικό σπιράλ εντείνει τους κινδύνους για την οικονομία.
Ωστόσο, η κρίση στην Ουκρανία, προσθέτει το ΔΝΤ, ενδέχεται να οδηγήσει στον επαναπατρισμό καταθέσεων ή στην επανατοποθέτηση ρωσικών κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες.
Τέλος, όσον αφορά το κυπριακό χρέος, το ΔΝΤ επισημαίνει πως η βιωσιμότητα του παραμένει εκτεθειμένη σε διάφορα «σοκ», με το επίπεδο του εξωτερικού χρέους να συνιστά πηγή αποσταθεροποίησης της οικονομίας.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης