Οικονομία

Έξοδος στις αγορές με κέρδη και ζημιές - Η πολιτική ατζέντα έγειρε την «πλάστιγγα» για το χρόνο της έκδοσης - Έντοκο για τα νοικοκυριά ετοιμάζει η κυβέρνηση

Έξοδος στις αγορές με κέρδη και ζημιές - Η πολιτική ατζέντα έγειρε την «πλάστιγγα» για το χρόνο της έκδοσης - Έντοκο για τα νοικοκυριά ετοιμάζει η κυβέρνηση
«Σιγή ιχθύος» για τους μικροομολογιούχους
Κέρδη και ζημιές από την πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές, μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, μετράει σήμερα η κυβέρνηση, η οποία θεωρώντας κατάλληλη τη συγκυρία, προχώρησε τελικώς στην έκδοση ομολόγων πενταετούς διάρκειας.
Εκτιμώντας ότι η έξοδος εξυπηρετεί πρωτίστως την πολιτική ατζέντα της, η κυβέρνηση έθεσε άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές, με… τις ευλογίες μάλιστα της Γερμανίδας Καγκελάριου Α. Μέρκελ, η οποία επισκέπτεται αύριο τη χώρα μας.
Δευτερευόντως, το ρόλο τους έπαιξαν και ορισμένα οικονομικά στοιχεία όπως η πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, αλλά και οι νεώτερες προβλέψεις διεθνών οργανισμών για επιστροφή στην ανάπτυξη στο τέλος του έτους.
Πάντως, η επιτυχία της έκδοσης σε μεγάλο βαθμό ήταν διασφαλισμένη, καθώς ανάδοχοι ανέλαβαν οι μεγαλύτεροι χρηματοοικονομικοί κολοσσοί της παγκόσμιας αγοράς (Bank of America Merill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, HSBC, J.P. Morgan και Morgan Stanley), οι οποίοι τα τελευταία χρόνια πήραν αρκετές δουλειές στην Ελλάδα.
Ο στόχος της έκδοσης είναι η άντληση περίπου 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο αναμένεται να κινηθεί στην περιοχή του 4,8% με 4,9% επίπεδο όμως πολύ υψηλότερο απ’ αυτό με το οποίο δανείζονται στα πενταετή ομόλογα, άλλες χώρες του Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία).
Το «βιβλίο προσφορών» άνοιξε το πρωί, για να προλάβουν να μπουν τα αμερικάνικα κεφάλαια που εκτιμάται ότι θα υπερκαλύψουν την έκδοση. Ωστόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον διαφάνηκε από χθες στο πλαίσιο των διερευνητικών προθέσεων και προεγγραφών (premarketing) για συμμετοχή στην έκδοση.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσφερόμενο ποσό ξεπέρασε τα 17,1 δισ. ευρώ, τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση για έξοδο στις αγορές.
Το στοιχείο αυτό συνηγορεί υπέρ της διαμόρφωσης του επιτοκίου σε επίπεδα κάτω από 5%, με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά ότι οποιαδήποτε τιμή κάτω από το 5,3% θα είναι απολύτως ικανοποιητική.
Πενταετές ομόλογο είχε εκδοθεί για τελευταία φορά στις 2 Φεβρουαρίου 2010 και η απόδοση είχε εκτιναχθεί στο 6,10%, από 3,53% ένα μήνα νωρίτερα.
Η επάνοδος στις αγορές οδήγησε χθες σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων των δεκαετών ελληνικών ομολόγων. Ξεκίνησαν από το 6%, ενώ μια ώρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την έκδοση «έπεσαν» στο 5,75%.
Πάντως, στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) εστιάζουν πρωτίστως στη διαφορά επιτοκίων μεταξύ των ελληνικών και πορτογαλικών 5ετών ομολόγων και θεωρούν πως κριτήριο επιτυχίας είναι πόσο γρήγορα θα μειωθεί η διαφορά αυτή κάτω από το 2% (σήμερα κινείται στο 2,66%).
Υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού μιλούν πάντως για σημαντικά οφέλη ακόμα και με το επιτόκιο που θα δανειστούμε. Εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί με 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό προκύπτει από την περαιτέρω αποκλιμάκωση που αναμένεται να προκαλέσει η έκδοση του 5ετούς ομολόγου στα επιτόκια των εντόκων γραμματίων.
Τα νέα ομόλογα θα υπάγονται στο αγγλικό Δίκαιο, ώστε να καταστούν ελκυστικά στους επενδυτές, και θα περιλαμβάνουν τις περιβόητες Ρήτρες Συλλογικής Ευθύνης (CACʼs) που εισήχθησαν με ειδική νομοθεσία στα παλαιά ελληνικά ομόλογα προκειμένου να προχωρήσει το «κούρεμα» των κρατικών τίτλων που κατείχαν ιδιώτες επενδυτές (PSI+).
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, απώτερος στόχος της έκδοσης είναι η μείωση της «καμπύλης» των επιτοκίων των ομολόγων, εξέλιξη η οποία θα καταστήσει ευκολότερη τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
Παράλληλα, οι διεθνείς επενδυτές μπορούν να συγκρίνουν στοιχεία ενεργητικού της ελληνικής οικονομίας με άλλες οικονομίες, διευκολύνονται οι χρηματοροές προς τη χώρα, καθώς και οι ελληνικές τράπεζες για την προσφυγή τους σε αγορές.
Οι παράγοντες του ΟΔΔΗΧ, δεν αποκλείουν και εσωτερικό δανεισμό με 12μηνο έντοκο γραμμάτιο, το οποίο θα απευθύνεται και στα ελληνικά νοικοκυριά, πολλά από τα οποία… κάηκαν από τα ομόλογα που πήραν παλαιότερα. Για τους συγκεκριμένους επενδυτές, η κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα…  

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης