Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κομισιόν - Yιοθέτηση πρότασης για την επιβολή ποινικών κυρώσεων σε περιπτώσεις χειραγώγησης ή κατάχρησης της αγοράς

Κομισιόν - Yιοθέτηση πρότασης για την επιβολή ποινικών κυρώσεων σε περιπτώσεις χειραγώγησης ή κατάχρησης της αγοράς
Στόχος είναι η προστασία της ακεραιότητας των αγορών
Εγκρίθηκε και επισήμως σήμερα πρόταση της Κομισιόν η οποία προβλέπει την επιβολή ποινικών κυρώσεων σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται κατάχρηση αγοράς.
Στόχος της εν λόγω πρότασης είναι η υπεράσπιση της ακεραιότητας της αγοράς.
Η Κομισιόν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έγκριση της συγκεκριμένης πρότασης.
"Η σημερινή έγκριση στέλνει ισχυρή προειδοποίηση μηδενικής ανοχής προς όσους εμπλέκονται σε πράξεις προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες και πράξεις χειραγώγησης της αγοράς", ανέφεραν σε κοινές δηλώσεις τους η αντιπρόεδρος Viviane Reding, Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης και ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, Michel Barnier.
"Καταδεικνύει τη δέσμευση της Ευρώπης για την προστασία της ακεραιότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών και την αποτροπή εγκληματιών που επιθυμούν να αποκομίσουν χρήματα με σκόπιμη μεθόδευση των πληροφοριών. Οι διοικητικές αρχές θα έχουν στο εξής ευρύτερες αρμοδιότητες για τη διερεύνηση καταχρηστικών πρακτικών στην αγορά και την επιβολή προστίμων που θα ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ, ενώ όσοι κρίνονται ένοχοι για κατάχρηση της αγοράς θα αποθαρρύνονται από την προοπτική της φυλάκισης που θα αντιμετωπίζουν σε ολόκληρη την Ένωση. Πρέπει πλέον να περάσουμε από τους νόμους στην πράξη: Τα κράτη μέλη πρέπει εφαρμόσουν τάχιστα τους νέους αυτούς κανόνες ούτως ώστε να μην υπάρχει καταφύγιο για εγκληματίες στην Ευρώπη".
Η έγκριση του κανονισμού σημαίνει ότι:
- Οι υφιστάμενοι κανόνες για την κατάχρηση αγοράς θα διευρυνθούν προκειμένου να συμπεριλάβουν τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες συναλλαγών που έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία έτη.
- Οι καταχρηστικές στρατηγικές που ασκούνται μέσω των συναλλαγών υψηλής συχνότητας θα απαγορεύονται ρητώς.
- Όσοι χειραγωγούν δείκτες αναφοράς όπως το LIBOR θα κρίνονται ένοχοι για κατάχρηση αγοράς και θα έρχονται αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα.
- η κατάχρηση αγοράς που λαμβάνει χώρα τόσο στις αγορές εμπορευμάτων όσο και συναφών παραγώγων προϊόντων θα απαγορευθεί, ενώ η συνεργασία μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών των χρηματαγορών και αγορών εμπορευμάτων θα ενισχυθεί.
- Το αποτρεπτικό αποτέλεσμα της νομοθεσίας θα είναι πολύ σημαντικότερο απ’ ό, τι είναι σήμερα, με τη δυνατότητα επιβολής προστίμων τουλάχιστον έως τρεις φορές το κέρδος από την κατάχρηση αγοράς, ή τουλάχιστον το 15 % του κύκλου εργασιών για τις εταιρίες. Τα κράτη μέλη μπορούν να υπερβούν αυτό το όριο.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης