Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εurogroup - Μετά το καλοκαίρι, στην επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας, θα εξεταστούν τα οφέλη της αναδιάρθρωσης του χρέους

Εurogroup - Μετά το καλοκαίρι, στην επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας, θα εξεταστούν τα οφέλη της αναδιάρθρωσης του χρέους
Επιμήκυνση στα 50 χρόνια, μειώσεις επιτοκίων και 10ετή περίοδος χάριτος στους τόκους περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση
(upd8)Για μετά το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, μετέθεσε τη συζήτηση για τον νέο γύρο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem.
"Τα οφέλη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα εξεταστούν στην επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης.
Πρόκειται για μια αναμενόμενη δήλωση, αφού την είχε προαναγγείλλει ο ίδιος και πριν την έναρξη του Eurogroup...
Tο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους θα εξεταστεί στην επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, πρόσθεσε ο Dijsselbloem.
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε θετικές εξελίξεις, τόσο την εκπλήρωση του συνόλου των προαπαιτούμενων δράσεων από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και την κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή.
Εστιάζοντας στην Πορτογαλία, ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την απόφαση της χώρας για "καθαρή" έξοδο από το πρόγραμμα, χωρίς πιστωτική γραμμή.
Παράλληλα, σημείωσε πως έχει καταγραφεί πρόοδος στο ζήτημα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον ESM.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ελλάδα
Το Eurogroup καλωσορίζει τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στην ελληνική οικονομία.
Οι ανανεωμένες προοπτικές για την ανάπτυξη της Ελλάδας αντανακλούν την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές, με τη συνδρομή των προσπαθειών των Ελλήνων πολιτών.
Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αρχίζει να αποδίδει και αποδεικνύεται ότι είναι ορόσημο για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη. Οι δημοσιονομικές επιδόσεις συνεχίζουν να είναι ισχυρές, όπως αποτυπώνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.
Η πρόσφατη επιστροφή της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών στις αγορές αποτελεί ένα ενθαρρυντικό σημάδι της αυξημένης εμπιστοσύνης προς τη χώρα και είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ανάκτηση της ευρύτερης πρόσβασης στην αγορά. Η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου αυτού.
Σημαντικό γεγονός είναι επίσης ότι οι ελληνικές αρχές εκπλήρωσαν τα προαπαιτούμενα για την πρώτη εκταμίευση της δόσης του EFSF. Το ΔΣ του EFSF ενέκρινε την εκταμίευση των 6,3 δισ. ευρώ στις 28 Απριλίου. Το ΔΣ του ΔΝΤ αναμένεται να αποφασίσει τον Ιούνιο για την εκταμίευση της δόσης των 3,6 δισ. ευρώ. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν στο ίδιο θετικό μεταρρυθμιστικό momentum και να διατηρήσουν το πρόγραμμα σε τροχιά, αποφεύγοντας τυχόν καθυστερήσεις.
Όπως προβλέπεται από το ελληνικό πρόγραμμα, η σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί, επιτρέπει στην ελληνική οικονομία να εισέλθει σε μια νέα φάση, μετακινούμενη από τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη στη βιώσιμη ανάπτυξη. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ενίσχυση της ανάπτυξης που παρουσίασαν στο Eurogroup οι ελληνικές αρχές αποδεικνύει μια σαφή αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων.
Το Eurogroup στηρίζει τη στρατηγική για την τόνωση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Καλούμε την Ελλάδα να αναπτύξει ένα πιο ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, σε εναρμόνιση με το ισχύον πρόγραμμα.

Bloomberg - Εφικτή μια πολιτική συμφωνία για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσω του ESΜ έως το Eurogroup της 19ης Ιουνίου
Την πρόταση του προέδρου του Eurogroup, J. Dijsselbloem, για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσω του μηχανισμού ESM, παρουσιάζει το Bloomberg, ρίχνοντας φως στα όσα συζητήθηκαν στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup.
"Oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσω του μηχανισμού ESM", αναφέρει το πρακτορείο, παρουσιάζοντας τα όσα διεμήνυσε ο J. Dijsselbloem στους υπουργούς Οικονομικών.
Κατά τις πληροφορίες, η πρόταση του Dijsselbloem χαίρει ευρείας στήριξης και προβλέπει το πως μπορεί να τεθεί σε ισχύ το εργαλείο της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών - υπό προϋποθέσεις - από το 2015.
Υπήρξε πρόοδος επί του θέματος, δήλωσε ο Dijsselbloem μετά το πέρας του Eurogroup.
H πρόοδος αυτή ανοίγει τον δρόμο για μια πολιτική συμφωνία για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσω του μηχανισμού ESM πριν το επόμενο Eurogroup της 19ης Ιουνίου.
Η πρόταση του Dijsselbloem περιλαμβάνει από το 2015 ένα bail-in της τάξης του 8% και χρήση εθνικών κεφαλαίων.
Η πρόταση προβλέπει επίσης επανεξέταση του μέτρου μετά από μια 10ετία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η εφαρμογή μπορεί να συνεχιστεί.

Οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών πριν την έναρξη του Eurogroup
Στις αρχές Φθινοπώρου, μετά το καλοκαίρι, τοποθέτησε χρονικά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem.
"Το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα εξεταστεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα μετά το καλοκαίρι", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.
"Μετά το καλοκαίρι, θα έχουμε νέα στοιχεία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους", πρόσθεσε ο J. Dijsselbloem.
Ο πρόεδρος του Eurogroup έσπευσε να επισημάνει πως "το θέμα του ελληνικού χρέους θα τεθεί και σήμερα", ωστόσο διευκρίνισε πως "δεν είναι σοφό να προσπαθήσει κανείς να εκβιάσει αποφάσεις".
"Υπάρχει η δέσμευση του Εurogroup από τον Νοέμβριο του 2012, όμως, το θέμα θα το δούμε μετά το καλοκαίρι στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης", εξήγησε.
"Η επιβολή του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα πρέπει να ξεκινήσει από τις μετοχές και από ορισμένες κατηγορίες παραγώγων", δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble.
H πολιτική αβεβαιότητα στις χώρες της περιφέρειας συνιστά μια σοβαρή πηγή ανησυχίας, τόνισε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, M. Noonan.


Στουρνάρας στη Guardian - Επιμήκυνση 50 ετών για το χρέος ζητά η Αθήνα

Την άποψη ότι η Ελλάδα επιθυμεί την εξεύρεση με τους εταίρους της μιας αμοιβαίας, επωφελούς λύσης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξέφρασε σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας λίγο πριν την έναρξη του σημερινού Eurogroup.
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μειώσουμε τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες μας» τόνισε ο κ.Στουρνάρας, αναφερόμενος στις πληρωμές τόκων ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να καταβάλλει η Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους της.
«Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε ζημίες στους εταίρους μας. Θέλουμε μια αμοιβαία επωφελή λύση» υπογράμμισε ο κ.Στουρνάρας, τονίζοντας ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και «στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου μοντέλου ανάπτυξης της Ελλάδας για τα επόμενα δέκα χρόνια… θα μιλήσω για την ανάγκη να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω μείωσης του χρέους».
«Θα υπενθυμίσω στους συναδέλφους μου την απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο του 2012, να αρχίσουν οι συνομιλίες αυτές αν η Ελλάδα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Στουρνάρας.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικύρωσε πρόσφατα το πρωτογενές πλεόνασμα του 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για το 2013, ενώ τονίζει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη εάν δεν μειωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα το ελληνικό χρέος.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Σήμερα θέτει το θέμα στο Eurogroup ο Γιάννης Στουρνάρας

Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να ανοίξει η συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους, στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τους εταίρους μας το Νοέμβριο του 2012, θα θέσει σήμερα και επισήμως στη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο Γιάννης Στουρνάρας.

Με επικυρωμένα τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), την έξοδο στις αγορές και την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανά χείρας ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής σε γενικές γραμμές προχωράει, ο υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους ομολόγους του να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για την λήψη μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Όμως, μόνο απλό δεν είναι το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Αντίθετα είναι δύσκολο και δυσεπίλυτο, καθώς ούτε οι ίδιοι οι δανειστές της χώρας (ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) δεν συμφωνούν μεταξύ τους στα βασικά για τους τρόπους επίλυσης του προβλήματος.
Το ΔΝΤ επιμένει ουσιαστικά ότι χωρίς «κούρεμα» των δανείων δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του, την ώρα που οι ευρωπαίοι εταίροι δεν θέλουν να ακούνε για κάτι τέτοιο.
Άλλωστε, η λύση του χρέους για τους ευρωπαίους, αποτελεί το ισχυρότερο «όπλο» τους για να κρατήσουν «αιχμάλωτη» των μνημονίων την Ελλάδα και να συνεχίσουν την πλήρη μετάλλαξη της οικονομίας της, προκειμένου να εξυπηρετηθούν απόλυτα τα στρατηγικά τους συμφέροντα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, από την πλευρά των δανειστών, δεν πρόκειται να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος νωρίτερα από το Φθινόπωρο και πριν τη συγκρότηση της νέας διοίκησης της Κομισιόν.
Οι υπουργοί Οικονομικών θα δώσουν μεν πολιτική εντολή στο Euroworking Group να εξετάσει όλα τα σενάρια μείωσης του χρέους, όμως η συζήτηση θα εξελιχθεί ουσιαστικά με την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου, οπότε θα τεθεί και το χρηματοδοτικό κενό της χώρας για την επόμενη διετία.

Οι προτάσεις
Στην κατεύθυνση να αποκτήσει η χώρα ουσιαστική πρόσβαση στις αγορές, να μην χρειαστεί νέα δανειακή σύμβαση και να εισέλθει η οικονομία σε έναν βιώσιμο αναπτυξιακό κύκλο, η ελληνική αντιπροσωπεία προσέρχεται στο Eurogroup με συγκεκριμένες προτάσεις για το χρέος: επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, μειώσεις επιτοκίων και μετατροπή τους από κυμαινόμενα σε σταθερά.

Συγκεκριμένα προτείνει:
-Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα 50 χρόνια όλων των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τα κράτη της Ευρωζώνης και από τον EFSF συνολικού ύψους περίπου 193 δισ. ευρώ (περίπου 53 δισ. ευρώ έχουν χορηγηθεί από την ευρωζώνη και τα υπόλοιπα 140 από το μηχανισμό στήριξης. Η μέση διάρκεια των δανείων από την ευρωζώνη είναι 17 χρόνια και από τον EFSF 30 χρόνια.
Η ελάφρυνση για τον προϋπολογισμό από την επιμήκυνση υπολογίζεται σε 6 με 7 δισ. ευρώ τα επόμενα 20-30 χρόνια, καθώς θα περιοριστεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
-Μείωση των επιτοκίου δανεισμού και μετατροπή του σε σταθερό πέριξ του 1% για τα 50 χρόνια αποπληρωμής των δανείων. Το όφελος για την ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται στα 25 δισ. ευρώ (περίπου στο 14% του σημερινού ΑΕΠ).
Για τα δανεικά που έχει λάβει η Ελλάδα από την ευρωζώνη το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο (Euribor + 0,50%).
Σύμφωνα με την εναλλακτική πρόταση, το επιτόκιο μετατρέπεται σε σταθερό για 15 χρόνια και επανεξετάζεται το θέμα μετά το πέρας της 15ετίας.
Ζητείται επίσης περίοδος χάριτος για 10 ή 20 χρόνια στην καταβολή τόκων για τα δάνεια από την ευρωζώνη, όπως έχει γίνει και με τους τόκους των δανείων από το μηχανισμό.

Ανάπτυξη
Παράλληλα ο κ Στουρνάρας θα παρουσιάσει στο συμβούλιο το σχέδιο για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της οικονομίας με το κωδικό όνομα «Ελλάδα 2021».
Το σχέδιο στηρίζεται σε εννέα τομείς αιχμής: τουρισμός, πρωτογενής παραγωγή -μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, έρευνα-τεχνολογία, ενέργεια, διαμετακομιστικό εμπόριο-μεταφορές, βιομηχανία μετάλλων- δομικών υλικών, βιομηχανία φαρμάκων, εμπορεύσιμες υπηρεσίες και ναυτιλία.
Στο σχέδιο υπογραμμίζεται πως σημαντικοί πόροι θα κατευθύνονται στις επενδύσεις αντί της κατανάλωσης, η απασχόληση θα έχει αυξηθεί ουσιωδώς και μεγάλο μέρος του παραγόμενου προϊόντος θα εξάγεται, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει σύγκλιση με τις χώρες της Ευρωζώνης, η οποία όμως θα στηρίζεται σε υγιείς οικονομικές βάσεις.

(πρώτη ενημέρωση 5 Μαΐου 2014, 07:27)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης