Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αυτόματες περικοπές στις δαπάνες και συμπληρωματικό προϋπολογισμό ανά πάσα ώρα και στιγμή προβλέπει νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών

Αυτόματες περικοπές στις δαπάνες και συμπληρωματικό προϋπολογισμό ανά πάσα ώρα και στιγμή προβλέπει νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών
Συστήνεται Δημοσιονομική Αρχή για το χρέος
Την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτόματων κυρώσεων για τους φορείς που δεν ευθυγραμμίζονται με την λιτότητα των δαπανών του μνημονίου, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο συστήνεται νέα Δημοσιονομική Αρχή για την παρακολούθηση των δημοσίων οικονομικών και του χρέους.  
Ουσιαστικά πρόκειται για νομοσχέδιο - κώδικα, με το οποίο  παρέχεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να καταθέτει ανά πάσα ώρα και στιγμή συμπληρωματικό προϋπολογισμό, εφόσον παρατηρούνται σοβαρές δημοσιονομικές αποκλίσεις που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον προϋπολογισμό.
Πολλές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου ισχύουν και σήμερα, όπως οι «δρακόντειες» ποινές» για Υπουργεία, ΔΕΚΟ, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και ΟΤΑ που έχουν περάσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει κατατεθεί από τον Δεκέμβριο του 2012 στη Βουλή.  
Όπως υπενθυμίζει το σχετικό νομοσχέδιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα αν παρατηρούνται αποκλίσεις άνω του 10% από τους τριμηνιαίους στόχους που προβλέπονται για τα υπουργεία και τους φορείς της γενικής κυβέρνηση τότε θα περικόπτονται αυτόματα λειτουργικές δαπάνες και επιχορηγήσεις ανάλογα με το ποσοστό των αποκλίσεων.
Αν υπάρξει απόκλιση επί δύο συναπτά τρίμηνα, τότε θα ενεργοποιείται ο «αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών», ξεκινώντας από τις λειτουργικές δαπάνες και τις επιχορηγήσεις και φθάνοντας ως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Εάν διαπιστώνονται σοβαρές αποκλίσεις ή μη συμμόρφωση με το πλαίσιο εκτέλεσης του προϋπολογισμού των ΔΕΚΟ, των ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ, ο υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να ορίζει Επόπτη των οικονομικών υπηρεσιών, όπως ήδη προβλέπεται για τα υπουργεία.
Ειδικά για τους ΟΤΑ, οι παρατεταμένες υπερβάσεις θα τους οδηγούν σε καθεστώς «επιτροπείας» και ένα από τα μέτρα που θα επιστρατεύονται για την κάλυψη των αποκλίσεων θα είναι η αύξηση των φόρων και των τελών που καταβάλλουν οι δημότες. Στο πλαίσιο αυτό, ο συντελεστής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) θα μπορεί να φθάνει κατ’ ανώτατο όριο το 3 τοις χιλίοις, έναντι 0,25-0,35 τοις χιλίοις σήμερα.
Έτσι, ενώ για ακίνητο αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ σήμερα καταβάλλεται ετησίως τέλος 25-35 ευρώ, το  ποσό αυτό μπορεί να εκτοξευθεί στα 300 ευρώ. Δηλαδή, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να δεκαπλασιαστεί η επιβάρυνση των πολιτών.
Για τις ΔΕΚΟ, οι παρατεταμένες αποκλίσεις θα αντιμετωπίζονται με «πάγωμα» της καταβολής των αμοιβών των μελών του διοικητικού συμβουλίου τους, ενώ για ετήσιες αποκλίσεις άνω του 10% θα προβλέπεται ακόμα και αυτοδίκαιη λήξη της θητείας των εκτελεστικών μελών του Δ.Σ.
Το νομοσχέδιο εισάγει ακόμα νέo «κανόνα» για το χρέος που θα ισχύσει με την έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο… Βάσει αυτού θα πρέπει να μειώνει κάθε χρόνο το χρέος της κατά περίπου 10 δις. ευρώ ή 5,5% του ΑΕΠ, με τα σημερινά δεδομένα του ΑΕΠ.
Ο κανόνας προβλέπει την ετήσια μείωση κατά το ένα εικοστό της διαφοράς μεταξύ του επιπέδου του χρέους, με το 60% του ΑΕΠ που θεωρείται ως τιμή αναφοράς. Δηλαδή, με τα σημερινά δεδομένα που το χρέος υπολογίζεται σε 172% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα έπρεπε να μειώσει το χρέος της κατά το ένα εικοστό του 112% του ΑΕΠ. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία αποθεματικού ίσου με το 1-2% των ετήσιων πιστώσεων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης