Τελευταία Νέα
Οικονομία

Lagarde (ΔΝΤ) - To Ταμείο υποτίμησε τις συνέπειες της λιτότητας στην Ελλάδα - Κίνδυνος «παραπλανητικής ασφάλειας» στην ευρωζώνη

Lagarde (ΔΝΤ) - To Ταμείο υποτίμησε τις συνέπειες της λιτότητας στην Ελλάδα - Κίνδυνος «παραπλανητικής ασφάλειας» στην ευρωζώνη
Προσοχή στις συνέπειες από την ουκρανική κρίση για την παγκόσμια οικονομία
(upd)Το γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποτίμησε τις συνέπειες της λιτότητας στην Ελλάδα, παραδέχθηκε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Christine Lagarde.
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποτίμησε τις συνέπειες της εξυγίανσης των προϋπολογισμών στην οικονομική ανάπτυξη, πχ. στην περίπτωση της Ελλάδας» τόνισε για μια ακόμη φορά η γενική διευθύντριά.
Παράλληλα, αναγνώρισε μεν ότι η Ευρώπη ανακάμπτει, αλλά προειδοποίησε για τον κίνδυνο «παραπλανητικής ασφάλειας» λόγω της πτώσης των τιμών των ομολόγων. Τονίζει ακόμη ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και ζητά συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και χαλαρότερη νομισματική πολιτική από την πλευρά της ΕΚΤ.
«Ορισμένες χώρες έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τα προγράμματα βοήθειας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κρίση τελείωσε και ότι η αποστολή μας πέτυχε» τονίζει η Lagarde σε συνέντευξή της στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» και επισημαίνει ότι η ροή τραπεζικών πιστώσεων εξακολουθεί να εμποδίζεται, κυρίως στις χώρες υπό κρίση, όπου οι επιχειρηματίες δυσκολεύονται να δανειστούν, περισσότερο από ό,τι στις οικονομικά ισχυρές χώρες του ευρώ.

Σοβαρές οι συνέπειες της ουκρανικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία
Την άποψη ότι η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να έχει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία εκφράζει σε συνέντευξη της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde.
«H κρίση στην Ουκρανία συνιστά απειλή που πολύ δύσκολα ακόμα μπορούμε να αποτιμήσουμε. Δεν μπορεί καθόλου να προβλεφθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της σε άλλες χώρες. Ωστόσο, μπορεί να έχει βαριές οικονομικές συνέπειες» τονίζει η Lagarde, η οποία υπογραμμίζει ότι η ουκρανική κρίση «έχει επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο και στις άμεσες ξένες επενδύσεις».
«Έχει επιπτώσεις στην κίνηση των διεθνών κεφαλαίων και στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης, διότι η Ουκρανία είναι μία χώρα μέσω της οποίας γίνεται η διέλευση» αναφέρει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, η οποία εκτιμά ότι το πρόγραμμα βοήθειας των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποφάσισε να χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ουκρανία δεν θα είναι αρκετό, μια και όπως λέει «η Ουκρανία έχει ανάγκη από περισσότερα των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων».
Η Lagarde αναμένεται να συναντηθεί αύριο στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης που πραγματοποιείται από το 2007 και στην οποία συμμετέχουν επίσης οι επικεφαλής του ΟΟΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.
Η συνάντηση έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, λίγα μόλις 24ωρα μετά τα δημοψηφίσματα στις ανατολικές επαρχίες Donetsk και Luhansk, κατά τα οποία οι πολίτες αποφάσισαν για περαιτέρω αυτοδιάθεση από την κυβέρνηση του Κιέβου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν αν επιθυμούν την προσάρτηση τους από τη Ρωσία, όπως συνέβη με την περίπτωση της Κριμαίας.
Σημειώνεται πως η Γερμανία έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί υπέρ της ανάγκης η κρίση στην Ουκρανία να επιλυθεί μέσω της διπλωματικής οδού και σε καμία περίπτωση μέσω στρατιωτικών παρεμβάσεων.

Πρώτη ενημέρωση: 11:34, Δευτέρα 12 Μαϊου 2014


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης