Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κύπρος - Στο ΥΠΟΙΚ το επικαιροποιημένο Μνημόνιο - «Πράσινο φως» από την τρόικα στην εμπλοκή της ΕBRD για το 18% της Λαϊκής

tags :
Κύπρος - Στο ΥΠΟΙΚ το επικαιροποιημένο Μνημόνιο - «Πράσινο φως» από την τρόικα στην εμπλοκή της ΕBRD για το 18% της Λαϊκής
Την ερχόμενη Παρασκευή θα αρχίσει η τελική διαπραγμάτευση
Το «πράσινο φως» άναψε η Τρόικα για ανάληψη της διαχείρισης του 18% της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης να χαρακτηρίζουν εξαιρετικά σημαντική ενδεχόμενη συμφωνία για το ζήτημα.
Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε, σύμφωνα με πηγές του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, τα άλλα δύο μέλη της Αρχής Εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή τη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου σε χθεσινή τους συνάντηση, προτού αναχωρήσει για τη Βαρσοβία.
Ο κ. Γεωργιάδης μετέφερε στα άλλα δύο μέλη τής Αρχής τη θετική ανταπόκριση της τρόικας στο ενδεχόμενο να αναλάβει ένας διεθνής οργανισμός τη διαχείριση του 18% που κατέχουν οι πιστωτές της Λαϊκής στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου.
Η EBRD είχε ανακοινώσει στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ότι αναμένεται να λάβει απόφαση για προσωρινή χρηματοδότηση της Κύπρου, ύστερα από επίσημο αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης που υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο.
Εν τω μεταξύ, υποβλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών το προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου, μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης της πορείας εφαρμογής της μνημονιακής σύμβασης.
Στο προσχέδιο καταγράφονται οι θέσεις, τα συμπεράσματα και οι υποδείξεις της τρόικας προς τη Λευκωσία.
Η τελική διαπραγμάτευση, η οποία θα οδηγήσει στην τέταρτη κατά σειρά επικαιροποίηση του προγράμματος προσαρμογής, θα αρχίσει την ερχόμενη Παρασκευή, έπειτα από την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από τη Βαρσοβία, όπου βρίσκεται για να παραστεί στη Γενική Συνέλευση της EBRD.
Το τμήμα του προσχεδίου του επικαιροποιημένου Μνημονίου, που αφορά στον χρηματοπιστωτικό τομέα διαβιβάστηκε στην Κεντρική Τράπεζα.

Κεντρικό θέμα τα NPLs
Στο μεταξύ, τεχνοκράτες της τρόικας συνέχισαν σήμερα τις επαφές τους στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με κεντρικό θέμα συζήτησης την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε σε δυο πτυχές: στην ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για εξώδικη διευθέτηση των χρηματοοικονομικών διαφορών και στον κατάλογο των εγκεκριμένων διαμεσολαβητών του ΚΕΒΕ, οι οποίοι θα εμπλακούν στις αναδιαρθρώσεις.
Όπως ανέφερε ο Λεωνίδας Πασχαλίδης, ανώτερος διευθυντής του ΚΕΒΕ, οι παραπονούμενοι χρεώστες θα προσφεύγουν στον χρηματοοικονομικό επίτροπο για αναδιάρθρωση του δανείου τους και εκείνος θα επιλέγει διαμεσολαβητή από τον εγκεκριμένο κατάλογο του ΚΕΒΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης