Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα διεθνή ΜΜΕ για την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch – Ενισχύεται η κυβέρνηση Σαμαρά, υπαρκτός ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας

Τα διεθνή ΜΜΕ για την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch – Ενισχύεται η κυβέρνηση Σαμαρά, υπαρκτός ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας
Η αναβάθμιση αποτελεί ενίσχυση για τη χώρα, που αγωνίζεται να ξεπεράσει μία καταστροφική οικονομική κρίση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τονίζει δημοσίευμα του Associated Press
Ως ενίσχυση της κυβέρνησης Σαμαρά εκλαμβάνεται η αναβάθμιση στη βαθμίδα «Β» της Ελλάδας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία ωστόσο τονίζουν τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας στη χώρα και εκτροχιασμού της εύθραστης προόδου προς τη σταθερότητα μετά τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, «τα θετικά σχόλια του οίκου Fitch είναι πιθανόν να ενισχύσουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πριν από την πρώτη μείζονα εκλογική της δοκιμασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές της Κυριακής».
Αναφέρεται επίσης ότι «εναρμονισμένος με τους περισσότερους άλλους διεθνείς Οργανισμούς και δανειστές, ο Fitch αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 0,5% για πρώτη φορά έπειτα από εξαετή περίοδο ύφεσης».
Στην πολιτική αστάθεια που συνεχίζει να κατατρέχει την Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, έπειτα από τέσσερα χρόνια που ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου υπέβαλε το αίτημα για διεθνή βοήθεια.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, «εάν το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές της 25ης Μαΐου, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, το πλήγμα μπορεί να οδηγήσει στην πτώση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τη Νέα Δημοκρατία και να εκτροχιάσει την εύθραυστη πρόοδο προς τη σταθερότητα».
Για νέο κύμα πολιτικής αστάθειας κάνει λόγο δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, στο οποίο σημειώνεται: «Η αναβάθμιση ήρθε, καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές της Κυριακής και τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η χώρα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ένα νέο κύμα πολιτικής αστάθειας, ανάλογα με την επίδοση των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού».
Αν και τα αποτελέσματα δεν θα μεταβάλουν την πλειοψηφία δύο εδρών που έχει ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Βουλή, αναφέρεται στο δημοσίευμα, «θα είναι συμβολικά για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ».
Από την άλλη πλευρά, το πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο δηλώσεις αναλυτών, σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, εάν η Νέα Δημοκρατία είναι σημαντικά πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ στα αποτελέσματα των εκλογών.
Όσον αφορά την αναβάθμιση από τον Fitch, σημειώνει ότι αποτελεί ενίσχυση για τη χώρα, που αγωνίζεται να ξεπεράσει μία καταστροφική οικονομική κρίση τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης