Τελευταία Νέα
old

Βραχυκύκλωμα με τους φορολογικούς ελέγχους - Το ΥΠΟΙΚ δεν αναγνωρίζει τους ελέγχους του ΣΔΟΕ και ζητάει την επανάληψή τους

Βραχυκύκλωμα με τους φορολογικούς ελέγχους -  Το ΥΠΟΙΚ δεν αναγνωρίζει τους ελέγχους του ΣΔΟΕ και ζητάει την επανάληψή τους
Στον αέρα μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής -  Έγγραφο–φωτιά του ΣΔΟΕ
Στην ακύρωση των φορολογικών ελέγχων που έχει πραγματοποιήσει το Σώμα δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μέχρι το τέλος του 2013, προχωράει ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την έκβαση των μικρών και μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής που έχει χειριστεί η συγκεκριμένη ελεγκτική υπηρεσία.
Με την υπ' αριθμόν 1069048/02.05.2014 απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη οι εκθέσεις ελέγχου που έχει συντάξει το ΣΔΟΕ και για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί καταλογιστικές πράξεις, θα θεωρούνται από τις εφορίες απλά «δελτία πληροφοριών» και θα εκδίδεται νέα εντολή ελέγχου από την εφορία.
Το αιτιολογικό που προβάλει η ΓΓΔΕ για την επανάληψη των ελέγχων είναι η εφαρμογή διατάξεων του νόμου 4174/2013, οι οποίες αφορούν στην ενημέρωση του ελεγχόμενου για τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου, κυρίως όμως την επιβολή των προστίμων και του καταλογισμού των τόκων.
Με βάση το άρθρο 62 του παραπάνω νόμου, αρμόδιος για την έκδοση πράξεων καταλογισμού τόκων, είναι ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στον φορολογούμενο να υποβάλει
ενδεχόμενες αντιρρήσεις του σχετικά με επικείμενη έκδοση πράξης καταλογισμού τόκων ή επιβολής προστίμων τουλάχιστον τριάντα ημέρες πριν την έκδοσή της.
Η απόφαση για την επανάληψη των ελέγχων, που ήταν σε προχωρημένο στάδιο, δεν στοιχίζει μόνο σε χρόνο και έσοδα για το Δημόσιο, αλλά δημιουργεί παράλληλα τεράστια ερωτηματικά για την έκβαση των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής δεδομένου ότι το ΣΔΟΕ είχε ως αποστολή:

*Τη διενέργεια προκαταρκτικών εξετάσεων δυνάμει εισαγγελικών παραγγελιών, προς διακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

*Την έρευνα υποθέσεων που διαβιβάζονται από την «Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων «Πόθεν Έσχες»».

*Τους ελέγχους προσδιορισμού οποιασδήποτε προσαύξησης περιουσίας, που προέρχεται από άγνωστη πηγή και αιτία προέλευσης, και:

*Τη διερεύνηση πληροφοριών, οι οποίες διαβιβάζονται από δικαστικές και ελεγκτικές αρχές.

Σ' αυτό το πλαίσιο- όπως επισημαίνεται και σε έγγραφο του ΣΔΟΕ προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών- υπάρχουν πολλές υποθέσεις για τις οποίες «οι Δ.Ο.Υ. δεν δύνανται να εκδώσουν νέα εντολή ελέγχου και να συντάξουν νέα έκθεση ελέγχου».
Επιπρόσθετα δε «ενδεχόμενη τροποποίηση των τελικών διαπιστώσεων του ΣΔΟΕ από ελεγκτικά όργανα που έχουν διενεργήσει τον πρωτογενή έλεγχο, πιθανόν να επιφέρει τροποποίηση του βασικού αξιόποινου αδικήματος βάσει του οποίου προκλήθηκε η ποινική δίωξη που ήδη ασκήθηκε σε προγενέστερο χρόνο».
Εξάλλου, η άσκηση ποινικής δίωξης εκ  μέρους των εισαγγελικών αρχών βασίζεται στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς από το ΣΔΟΕ, κατά των υπευθύνων, για το αξιόποινο αδίκημα που στοιχειοθετείται στην έκθεση ελέγχου, και η οποία διαβιβάζεται παράλληλα στην αρμόδια εφορία.
Οι νέες ελεγκτικές διαδικασίες που εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομικών, βγάζοντας ουσιαστικά από το «χάρτη» το ΣΔΟΕ αναθέτοντας στη ΓΓΔΕ την κύρια ευθύνη- έχουν οδηγήσει σε τέλμα τους ελέγχους με ανύπαρκτα εισπρακτικά αποτελέσματα.
Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει εξηγήσει ακόμα το πώς μειώθηκε ξαφνικά η παραβατικότητα των επιχειρήσεων από το 50%-55% στο 10%-15% από τη στιγμή που η ευθύνη των ελέγχων πέρασε στη ΓΓΔΕ.
Τι ακριβώς συνέβη; συμμορφώθηκαν οι φοροφυγάδες ή κάτι τρέχει με το βάθος και την ποιότητα των ελέγχων;
Πάντως, η μεταβίβαση του συνόλου των υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ( Γ.Γ.Δ.Ε) θα έχει ως αποτέλεσμα:

*Να αυξηθεί ο χρόνος, το κόστος διενέργειας και ολοκλήρωσης της ελεγκτικής διαδικασίας, καθώς για την ίδια υπόθεση θα διενεργούνται δύο διαδοχικοί έλεγχοι για το ίδιο αντικείμενο από δύο υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

*Την πλασματική αποτίμηση του ελεγκτικού έργου των Δ.Ο.Υ.. Οι τελευταίες θα εμφανίζονται να διενεργούν και να ολοκληρώνουν πλήθος ελέγχων, οι οποίοι έχουν ήδη διενεργηθεί και ολοκληρωθεί με τη σύνταξη και διαβίβαση των οικείων εκθέσεων ελέγχου από το ΣΔΟΕ.

*Την διάσπαση του ενιαίου της ελεγκτικής διαδικασίας, σε ελέγχους ιδίου αντικειμένου, μεταξύ των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

*Να ανασταλεί ή να καταργηθεί η απαιτούμενη αξιοποίηση και μεγέθυνση του παραγόμενου αποτελέσματος του ΣΔΟΕ από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γ.Δ.Δ.Ε. που απορρέει από τους ελέγχους σε εκτέλεση εισαγγελικών παραγγελιών και πληροφοριών και της « Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης» του ν.3691/2008, με άμεσο αντίκτυπο στα δημόσια έσοδα. Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ η καθυστέρηση και ζημία στην εισπραξημότητα προκαλείται καθόσον το πλήθος των υποθέσεων που ερευνώνται, αφορά κατά κύριο λόγο πρόσωπα μεγάλης φοροδοτικής ικανότητας , η οποία προκύπτει τόσο από την ιδιότητά τους και την επαγγελματική τους δραστηριότητα όσο και από την πραγματική ροή των κεφαλαίων που διακινούν ( σ.σ. βάσει των κινήσεων των τραπεζικών τους λογαριασμών και των λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων).
 
Οι μεγάλες υποθέσεις που «κληρονομεί» η Γ.Γ.Δ. Ε.
* Λίστα Λαγκάρντ, με τους 2.127 Έλληνες «κροίσους»
* Μεγαλοκαταθέτες εξωτερικού, με τους 24.700 φορολογούμενους  που την περίοδο 2009 - 2011 έβγαλαν  στο εξωτερικό εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ, χωρίς όμως αυτά να δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει στην εφορία.
* Ο έλεγχος σε 720 φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου
*Λίστα Ντάιζελμπλουμ, με τους 181 «σκαφάτους» οι οποίοι ενώ δήλωναν μισθοσυντήρητοι αρμένιζαν με τα 25μέτρα σκάφη τους τις ελληνικές θάλασσες.
* 6.675 Offshore για τις οποίες εκκρεμείς ο φορολογικός έλεγχος
* Περισσότερες από 1.200 περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Το ΣΔΟΕ έχει ήδη αποστείλει τους φακέλους στον οικονομικό εισαγγελέα.  
 
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης