Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κάτι δεν πάει καλά στα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Νότου – Επικίνδυνη φούσκα οι αποδόσεις των ομολόγων ή προεξοφλούν την μεγάλη έκπληξη;

Κάτι δεν πάει καλά στα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Νότου – Επικίνδυνη φούσκα οι αποδόσεις των ομολόγων ή προεξοφλούν την μεγάλη έκπληξη;
Μόνο με ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ....θα υπάρξει ράλι στα ομόλογα και τα χρηματιστήρια....
Πριν κάποιους μήνες γερμανικό έγγραφο προερχόμενο από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ανέφερε ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου θα μπορούσε να φθάσει το ιταλικό 10ετές έως το τέλος του 2014.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο στις 30 Μαΐου 2014 είχε απόδοση 6,25% και το Ιταλικό 2,98%....καταγράφεται μια διαφορά περίπου 3,2%.
Το βασικό ερώτημα είναι το εξής, πως είναι δυνατό η Γερμανία με ΑΑΑ βαθμολογία με βάση την Moody’s να εμφανίζει απόδοση 1,33% στο 10ετές ομόλογο και η Ελλάδα που βαθμολογείται 18 βαθμίδες χαμηλότερα να εμφανίζει απόδοση 6,25%
Εξίσου σημαντικές στρεβλώσεις καταγράφονται και στα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου όπου οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει σε προ κρίσης επίπεδα.
Εκ πρώτης όψεως κυριαρχεί η άποψη ότι έχει προκληθεί φούσκα στα ομόλογα των χωρών της Νοτίου Ευρώπης.
Είναι πολλοί οι αναλυτές και εσχάτως και η Fitch που υποστηρίζει ότι φουσκώνει επικίνδυνα η φούσκα των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης.
Αν όντως έχει δημιουργηθεί φούσκα κάποια στιγμή η φούσκα αυτή θα ξεφουσκώσει, οι τιμές των ομολόγων θα υποχωρήσουν και οι αποδόσεις θα αυξηθούν.
Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη ερμηνεία για το ράλι που έχουν σημειώσει τα ομόλογα του νότου.
Οι επενδυτές ίσως να προεξοφλούν κάποια ριζοσπαστική κίνηση από την ΕΚΤ π.χ. ποσοτική χαλάρωση εξέλιξη που προφανώς θα προκαλέσει domino εξελίξεων, ράλι στα χρηματιστήρια και ράλι στα ομόλογα.
Σε ένα τέτοιο σενάριο π.χ. η ελληνική 10ετία από 6,25% θα υποχωρήσει στο 4% δηλαδή η διαφορά από την Ιταλία από 3,2% θα μειωθεί στο 1%.
Όλα θα εξαρτηθούν από την ΕΚΤ στις 5 Ιουνίου συνεδριάζει η ΕΚΤ και εκεί θα κριθούν πολλά....αν και το βασικό σενάριο θέλει μείωση επιτοκίων και όχι ριζοσπαστικές λύσεις....
Αν μειώσει μόνο επιτόκια από 0,25% στο 0,15% και μειώσει και τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων στο -10% ή -20% το effect δεν θα είναι μεγάλο γιατί η αγορά θα προτάξει το θέμα του αποπληθωρισμού.
Μόνο με ποσοτική χαλάρωση δηλαδή η ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης όπως η FED θα υπάρξει ντελίριο αγορών για ευρωπαϊκά assets, ράλι στο χρηματιστήριο π.χ. στην Ελλάδα 20% με 30% και δραματική πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα με ράλι στις τιμές.

Αποδόσεις ομολόγων σε σχέση με την Γερμανία 30 Μαίου 2014

Χώρες

Βαθμολογία Moody’s

Διαφορά βαθμών από Γερμανία

Απόδοση 10ετών ομολόγων

Ελλάδα           

Caa3

18 βαθμίδες

6,25%

Ιταλία

Baa2

8 βαθμίδες

2,98%

Ισπανία

Baa2

8 βαθμίδες

2,88%

Πορτογαλία

Ba2

11 βαθμίδες

3,62%

Ιρλανδία

Baa1

7 βαθμίδες

2,63%

Γερμανία

ΑΑΑ

-

1,33%

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης