Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bofinger (οικονομολόγος) - Στην Ελλάδα ασκήθηκε υπερβολική λιτότητα - Ανεργία και ύφεση "πνίγουν" το success story

Bofinger (οικονομολόγος) - Στην Ελλάδα ασκήθηκε υπερβολική λιτότητα - Ανεργία και ύφεση
"Σήμερα δεν φαντάζει καλή λύση το Grexit"
Στην Ελλάδα ασκήθηκε μία πνιγηρή πολιτική λιτότητας, εντελώς αντιπαραγωγική. Αυτό εκτιμά ο δρ P. Bofinger, ένας από τους σοφούς της γερμανικής οικονομίας.
Γι’ αυτό και σήμερα αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφυλακτικότητα τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο υψηλό ποσοστό ανεργίας.
Σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής ο κ. Bofinger, στην ερώτηση πόσο αξιόπιστο είναι το success story της ελληνικής κυβέρνησης απαντά:
"Μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την κατάσταση είτε από τη σκοπιά του μισογεμάτου είτε από αυτήν του μισοάδειου ποτηριού. Είναι θετική η είδηση ότι η Ελλάδα απολαμβάνει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ότι κατάφερε να πετύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα. Στον αντίποδα, διαπιστώνει κανείς ότι η ανεργία –παρά τη μικρή υποχώρηση–παραμένει υψηλή, ενώ ούτε στη βιομηχανία υπάρχει μία σαφής αλλαγή κλίματος προς την ανάπτυξη. Το τραπεζικό σύστημα είναι αδύναμο όπως και στο παρελθόν, με αποτέλεσμα ο όγκος των δανείων να συρρικνώνεται διαρκώς. Οσο όμως οι αγορές υιοθετούν την προοπτική του μισογεμάτου ποτηριού, δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για νέο πακέτο διάσωσης".
Ο ίδιος σε ερώτηση αν σκέφτηκε ποτέ το Grexit, τονίζει:
"Φυσικά πρέπει να εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις. Αφότου όμως η Ελλάδα κατέβαλε τόσο μεγάλες προσπάθειες για να παραμείνει στη νομισματική ένωση, με τα σημερινά δεδομένα δεν φαντάζει καλή λύση το Grexit".
Τέλος ο ίδιος εξηγεί τη νέα πρόταση για το «ευρωκαλάθι» (euro-bundle) , αντί του ευρωομολόγου.
"Στα euro-bundles δεν προβλέπεται αμοιβαιοποίηση του χρέους. Αυτή είναι η ουσιώδης διαφορά. Το πλεονέκτημα των euro-bundles έγκειται, κατά τη γνώμη μου, στο γεγονός ότι δημιουργούνται μεν κοινά ομόλογα, τα οποία όμως κατασκευάζονται σαν ένα καλάθι, που αποτελείται από εθνικά ομόλογα. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι η ρευστότητα τέτοιων χαρτιών είναι μεγαλύτερη από αυτήν των εθνικών ομολόγων. Και αν χρηματοδοτείται το κρατικό χρέος της Ευρωζώνης μέσω euro-bundles, δεν θα μπορούν πλέον οι αγορές να χειραγωγούν τα μεμονωμένα κράτη και να στρέφουν το ένα εναντίον του άλλου".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης