Το ΔΝΤ θα προτρέψει την ΕΚΤ να λάβει νέα μέτρα και να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους Financial Times
(upd8)Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης πως μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός, Ιουνίου, θα έχει εκπληρώσει τα έξι προαιπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem.
"H ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε για τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα" ανέφερε ο J. Dijsselbloem, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας του Eurogroup.
Υπενθυμίζεται εδώ πως η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει συνολικά 12 προαπαιτούμενα για να λάβει τις επόμενες δύο δόσεις, ύψους 1 δισ. έκαστη.
Ταυτόχρονα ο Dijsselbloem δήλωσε πως έλαβε διαβεβαιώσεις από τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη πως θα υπάρξει ανοιχτή και διάφανη διαδικασία για την επιλογή του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
Εστιάζοντας στην Κύπρο, μόλις μια ημέρα μετά την επιστροφή της στις αγορές, ο Dijsselbloem αναγνώρισε ότι η χώρα κινείται στο σωστό δρόμο.
Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη έχει αρχίσει να εδραιώνεται, πρόσθεσε για να διευκρινίσει στη συνέχεια πως το Eurogroup συζήτησε τις προτάσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ για την ανάπτυξη. "Οι κοινές μας προσπάθειες θα πρέπει εστιάσουν στις θέσεις εργασίας. Στόχος μας είναι η βελτίωση της αγοράς εργασίας, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων", συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
"Ο ΕSM είναι έτοιμος να χορηγήσει τα 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα αμέσως μόλις εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα" δήλωσε με τη σειρά του ο επικεφαλής του ESM, Κlaus Regling.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Olli Rehn τόνισε πως η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρότερη ανάπτυξη, μέσω της ενίσχυσης των επενδύσεων. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως στην επόμενη Σύνοδο της Ε.Ε. θα εξεταστεί ο τρόπος χαλάρωσης δημοσιονομικών κανόνων.
Tαυτόχρονα δήλωσε πως Ιταλία και Γαλλία πρέπει να μειώσουν το χρέος τους και να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις, ενώ η Γερμανία θα πρέπει να τονώσει την εγχώρια ζήτηση και τις επενδύσεις.
"Η ευρωπαϊκή κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη", προειδοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ C. Lagarde που ήταν παρούσα στο αποψινό Eurogroup. Όπως επισήμανε, σε ανησυχητικά επίπεδα κινείται ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ενώ σε απαράδεκτα επίπεδα παραμένει η ανεργία.
Χαρδούβελης - Η πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει, επισπεύδεται - Τα προαπαιτούμενα καθυστέρησαν λόγω εκλογών
«Η πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει, μάλλον επισπεύδεται», δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις πολιτικές προτεραιότητες της Ελλάδας. Τους εξήγησε ότι η χώρα έχει κίνητρα να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της το συντομότερο δυνατό και τους διαβεβαίωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει, αλλά επισπεύδεται.
Επιπλέον, ο Γκ. Χαρδούβελης ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι η προώθηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με τις δόσεις του Μαΐου και του Ιουνίου έχει καθυστερήσει, κυρίως λόγω των εκλογών. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, το Eurogroup ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα προαπαιτούμενα του Μαΐου να εκπληρωθούν ως το τέλος του Ιουνίου.
Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου, ο Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν πριν τον Αύγουστο, ώστε μέχρι τα μέσα ή ως τα τέλη Αυγούστου να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, ώστε από το Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η επόμενη αξιολόγηση, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν είναι απλή».
Ο Γκίκας Χαρδούβελης αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup και στην παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Ο Γκ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον καινούριο θεσμό του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων και σημείωσε ότι η παραίτηση του κ. Θεοχάρη δεν πρέπει να εκληφθεί ως σημάδι ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζει τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία. Επιπλέον, εξήγησε ότι η διαδικασία επιλογής του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων γίνεται από πενταμελή επιτροπή. Κατέληξε λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι η διατήρηση του θεσμού και η πάταξη της φοροδιαφυγής.
Τέλος, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι τα χρήματα από τα κέρδη των ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (SMPs) ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθούν μόλις ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα.
Το ανακοινωθέν του Eurogroup για την Κύπρο
Το Eurogroup χαιρετίζει την έκβαση της τέταρτης αξιολόγησης της τρόικας για την Κύπρο, καθώς το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής παραμένει εντός τροχιάς.
Είμαστε ικανοποιημένοι με τη συνέχιση της καλής δημοσιονομικής απόδοσης που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα με βάση το πρόγραμμα. Καλούμε τις αρχές να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να βελτιωθούν οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη, προστατεύοντας επίσης τις πιο ευάλωτες ομάδες.
Επίσης χαιρετίζουμε την περαιτέρω πρόοδο που σημειώθηκε στη σταθεροποίηση του τραπεζικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένης και της προόδου στην αναδιάρθρωση των συνεταιριστικών τραπεζών καθώς και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους.
Η αποτελεσματική μείωση των ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει βασική πρόκληση. Αυτό είναι απαραίτητο για να επιτρέψει την αναζωογόνηση των πιστώσεων προς τον ιδιωτικό κλάδο και για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Το Eurogroup θεωρεί ότι οι θετικές επιδόσεις της Κύπρου στην εκτέλεση του προγράμματος έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και στο να επιτρέψει την επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές καθώς και την κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Ο ρυθμός με τον οποίο θα χαλαρώνουν οι εναπομείναντες περιορισμοί στις εξωτερικές συναλλαγές σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης θα συνεχίσει να εξαρτάται από τις σταθερές επιδόσεις του προγράμματος.
Συνυπολογίζοντας τα παραπάνω, το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Κύπρο. Ο ESM, αναμένοντας τις εθνικές διαδικασίες και την τυπική έγκριση από τα όργανα διακυβέρνησής του, είναι προγραμματισμένο να εκταμιεύσει 600 εκατ. ευρώ στο πρώτο μισό του Ιουλίου.
Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσει την εκταμίευση 86 εκατ. ευρώ.
Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών του Eurogroup πριν την έναρξη της συνεδρίασης
Tην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα αναγνώρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble, απευθύνοντας έκκληση προς όλους να δείξουν σεβασμό στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας.
«H Ελλάδα έχει πετύχει πολλά. Πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με σεβασμό, καθώς σε μόνιμη βάση πρέπει να παίρνει δύσκολες αποφάσεις οι οποίες συναντούν ισχυρές εσωτερικές πολιτικές αντιδράσεις», ανέφερε ο W. Schaeuble, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Olli Rehn, εξέφρασε την ανησυχία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. «Θεωρούμε πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν αρχίσει και επιβραδύνουν. Θα το συζητήσουμε. Η Ελλάδα επιστρέφει στο σωστό δρόμο και είμαστε βέβαιοι πως θα πράξει τα σωστά, έστω και με καθυστερήσεις», τόνισε ο επίτροπος.
Wieser προς Χαρδούβελη - «Σε θυμάμαι από τον Παπαδήμο»
Σύμφωνα με κύκλους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, οι εργασίες του Eurogroup ξεκίνησαν σε πολύ θετικό κλίμα, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να εύχονται «καλή δύναμη» στον νέο ομόλογό τους, Γκίκα Χαρδούβελη.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, ο επικεφαλής του Euro Working Group, Thomas Wieser, ανέφερε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών «σε θυμάμαι από τον Παπαδήμο».
Kανένας κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη
"Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη", δήλωσε επίσης o Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble. "Συμμερίζομαι την άποψη της ΕΚΤ πως ο αποπληθωρισμός δεν συνιστά ανησυχία. Περισσότερο ανησυχώ για την τυχόν εμφάνιση φούσκας στην Ευρωζώνη, όπως για παράδειγμα στον κλάδο του real estate", ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
"Τα κεφάλαια του μόνιμου μηχανισμού της ΕΕ, του ESM, επενδύονται με σύνεση και συνέπεια", δήλωσε, προσερχόμενος στο Eurogroup, ο πρόεδρός του J. Dijsselbloem.
Παρούσα στο σημερινό Eurogroup και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ C. Lagarde
Η πορεία υλοποίησης των 12 προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση των επόμενων δύο δόσεων ύψους 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα τίθεται στο μικροσκόπιο του Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη στο Λουξεμβούργο. Στη σημερινή συνεδρίαση παίρνει το «βάπτισμα του πυρός» ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.
Ο κ. Χαρδούβελης αφού λάβει τα συγχαρητήρια των Ευρωπαίων ομολόγων του, αναμένεται να δεχθεί πιέσεις για την καθυστέρηση που καταγράφεται στην υλοποίηση των 12 προαπαιτούμενων ενεργειών που θα εξασφάλιζαν στην Ελλάδα την χορήγηση των δόσεων του Ιουνίου και του Ιουλίου ύψους 2 δις ευρώ.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εκτιμάται ότι θα επαναλάβουν στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας ότι εάν δεν υλοποιηθούν οι προαπαιτούμενες δράσεις και δεν ακολουθηθεί πιστά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε όχι μόνο δεν θα χορηγηθούν οι δύο δόσεις αλλά παράλληλα δεν θα προχωρήσει η αξιολόγηση και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.
Από την πλευρά του πάντως, ο κ.Χαρδουβέλης φέρεται ότι θα δώσει όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις της και θα προχωρήσει κανονικά στην υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων.
Πρόκριμα
Η ψήφιση των προαπαιτούμενων θα αποτελέσει άλλωστε ισχυρό συμβολισμό γιο τον νέο «τσάρο» της οικονομίας στην κατεύθυνση της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων παρά τα αρνητικά για την κυβέρνηση αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών.
Η προσήλωση της κυβέρνησης στο μνημόνιο θα αποτελέσει πρόκριμα και για τις επερχόμενες αποφάσεις των δανειστών για τη βιωσιμότητα του χρέους, η συζήτηση για το οποίο θα αρχίσουν ουσιαστικά το Φθινόπωρο ταυτόχρονα με τον επόμενο μεγάλο έλεγχο της τρόικας στην ελληνική οικονομία.
Στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων η κυβέρνηση μεταξύ των άλλων θα πρέπει: να δρομολογήσει τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, την κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων, τη μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων, τους νόμους για τα δάση, τη «μικρή» ΔΕΗ, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, το υπαίθριο εμπόριο κ.α.
Το «τσεκάρισμα» για τα προαπαιτούμενα θα γίνει στις αρχές Ιουλίου, κατά την 10ήμερη επίσκεψη της τρόικας.
Παράλληλα, θα ελέγχει η συνολική εφαρμογή του μνημονίου και θα ακολουθήσει το Σεπτέμβριο η 5η αναθεώρηση και η διαπραγμάτευση για το χρέος.
Η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται και στα νέα «διαρθρωτικά ορόσημα» που θα πρέπει να υλοποιήσει η Κυβέρνηση έως το Σεπτέμβριο.
Μεταξύ των άλλων: να θεσπίσει έναν νέο κώδικα συμπεριφοράς για τις τράπεζες, να κάνει αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, να ενσωματώσει τις συστάσεις της μελέτης του ΟΟΣΑ για το διοικητικό φορτίο, να θεσπίσει νομοθεσία για τη φορολόγηση των συλλογικών επενδυτικών οχημάτων, να διευρύνει τον ορισμό της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, και να ευθυγραμμίσει το μη μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.
Αναδρομικά
Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών καλείται να δώσει λύση και στο μείζον θέμα της καταβολής των αναδρομικών στους ένστολους, μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας.
Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βρει τρόπο ώστε να εξοικονομήσει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό 186 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί τη συνολική δαπάνη των αυξήσεων και των αναδρομικών που δικαιούνται οι ένστολοι για το διάστημα από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2014, στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής.
Τα σενάρια που συζητιούνται είναι η χρονική μετακίνηση εφαρμογής της απόφασης, η εξοικονόμηση του κόστους αποκατάστασης από άλλες περικοπές στις αποδοχές των ένστολων, αλλά και η ακραία λύση του νέου μισθολογίου.
Το τελευταίο σενάριο ωστόσο δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος καθώς τα συγκυβερνώντα κόμματα- και κυρίως η Ν.Δ.- δεν θέλει να συγκρουστεί μετωπικά με το κύριο σώμα της εκλογικής της πελατείας.
Η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη
Πάντως, το ενδιαφέρον στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα επικεντρωθεί στην ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη, την οποία θα παρουσιάσει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι φέρονται να έχουν εξασφαλίσει την έκθεση, το ΔΝΤ θα απευθύνει σαφή προειδοποίηση στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, για την υψηλή ανεργία, για τα υψηλά επίπεδα χρέους και για τον κατακερματισμό του κόστους χρήματος, παράγοντες – που σύμφωνα με την έκθεση – καθιστούν απαραίτητη την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, περάν αυτών που έλαβε πριν από μερικές ημέρες.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, το ΔΝΤ αφού υπογραμμίζει πως «ο πληθωρισμός είναι ανησυχητικά χαμηλός ακόμα και στις χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης, υπονομεύοντας τη ζήτηση και την ανάπτυξη», καλεί την ΕΚΤ να μελετήσει την εφαρμογή του αμερικανικού τύπου «ποσοτικής χαλάρωσης» που θα περιλαμβάνει κυρίως «μεγάλης κλίμακας» αγορές κρατικών ομολόγων για να στηριχθεί και να τονωθεί η ανάπτυξη.
Πέρα πάντως από τις συστάσεις, το ΔΝΤ φέρεται να αποδίδει τα εύσημα στην ΕΕ για την ανάληψη δυναμικής δράσης που έθεσε τα θεμέλια για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας ύστερα από την κρίση χρέους που έπληξε την Ευρωζώνη.
Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ προτρέπει την ΕΚΤ να λάβει πιο επιθετική δράση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, εκκλήσεις πάντως που συνήθως «σκοντάφτουν» στις αντιδράσεις της Γερμανίας.
Πάντως στις προτροπές αυτές έχει αντιδράσει και ο ίδιος ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, ο οποίος – και όπως αναφέρουν οι Financial Times – σε συνέντευξη τύπου τον περασμένο Απρίλιο είχε ευχαριστήσει με σαρκαστική διάθεση το ΔΝΤ για τις «εξαιρετικά γενναιόδωρες υποδείξεις», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ επικρίνει την ΕΚΤ άδικα και επιλεκτικά.
(Πρώτη ενημέρωση - Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014, ώρα 10:00)
www.bankingnews.gr
"H ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε για τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα" ανέφερε ο J. Dijsselbloem, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας του Eurogroup.
Υπενθυμίζεται εδώ πως η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει συνολικά 12 προαπαιτούμενα για να λάβει τις επόμενες δύο δόσεις, ύψους 1 δισ. έκαστη.
Ταυτόχρονα ο Dijsselbloem δήλωσε πως έλαβε διαβεβαιώσεις από τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη πως θα υπάρξει ανοιχτή και διάφανη διαδικασία για την επιλογή του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
Εστιάζοντας στην Κύπρο, μόλις μια ημέρα μετά την επιστροφή της στις αγορές, ο Dijsselbloem αναγνώρισε ότι η χώρα κινείται στο σωστό δρόμο.
Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη έχει αρχίσει να εδραιώνεται, πρόσθεσε για να διευκρινίσει στη συνέχεια πως το Eurogroup συζήτησε τις προτάσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ για την ανάπτυξη. "Οι κοινές μας προσπάθειες θα πρέπει εστιάσουν στις θέσεις εργασίας. Στόχος μας είναι η βελτίωση της αγοράς εργασίας, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων", συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
"Ο ΕSM είναι έτοιμος να χορηγήσει τα 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα αμέσως μόλις εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα" δήλωσε με τη σειρά του ο επικεφαλής του ESM, Κlaus Regling.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Olli Rehn τόνισε πως η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρότερη ανάπτυξη, μέσω της ενίσχυσης των επενδύσεων. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως στην επόμενη Σύνοδο της Ε.Ε. θα εξεταστεί ο τρόπος χαλάρωσης δημοσιονομικών κανόνων.
Tαυτόχρονα δήλωσε πως Ιταλία και Γαλλία πρέπει να μειώσουν το χρέος τους και να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις, ενώ η Γερμανία θα πρέπει να τονώσει την εγχώρια ζήτηση και τις επενδύσεις.
"Η ευρωπαϊκή κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη", προειδοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ C. Lagarde που ήταν παρούσα στο αποψινό Eurogroup. Όπως επισήμανε, σε ανησυχητικά επίπεδα κινείται ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ενώ σε απαράδεκτα επίπεδα παραμένει η ανεργία.
Χαρδούβελης - Η πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει, επισπεύδεται - Τα προαπαιτούμενα καθυστέρησαν λόγω εκλογών
«Η πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει, μάλλον επισπεύδεται», δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις πολιτικές προτεραιότητες της Ελλάδας. Τους εξήγησε ότι η χώρα έχει κίνητρα να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της το συντομότερο δυνατό και τους διαβεβαίωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει, αλλά επισπεύδεται.
Επιπλέον, ο Γκ. Χαρδούβελης ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι η προώθηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με τις δόσεις του Μαΐου και του Ιουνίου έχει καθυστερήσει, κυρίως λόγω των εκλογών. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, το Eurogroup ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα προαπαιτούμενα του Μαΐου να εκπληρωθούν ως το τέλος του Ιουνίου.
Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου, ο Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν πριν τον Αύγουστο, ώστε μέχρι τα μέσα ή ως τα τέλη Αυγούστου να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, ώστε από το Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η επόμενη αξιολόγηση, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν είναι απλή».
Ο Γκίκας Χαρδούβελης αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup και στην παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Ο Γκ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον καινούριο θεσμό του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων και σημείωσε ότι η παραίτηση του κ. Θεοχάρη δεν πρέπει να εκληφθεί ως σημάδι ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζει τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία. Επιπλέον, εξήγησε ότι η διαδικασία επιλογής του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων γίνεται από πενταμελή επιτροπή. Κατέληξε λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι η διατήρηση του θεσμού και η πάταξη της φοροδιαφυγής.
Τέλος, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι τα χρήματα από τα κέρδη των ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (SMPs) ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθούν μόλις ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα.
Το ανακοινωθέν του Eurogroup για την Κύπρο
Το Eurogroup χαιρετίζει την έκβαση της τέταρτης αξιολόγησης της τρόικας για την Κύπρο, καθώς το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής παραμένει εντός τροχιάς.
Είμαστε ικανοποιημένοι με τη συνέχιση της καλής δημοσιονομικής απόδοσης που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα με βάση το πρόγραμμα. Καλούμε τις αρχές να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να βελτιωθούν οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη, προστατεύοντας επίσης τις πιο ευάλωτες ομάδες.
Επίσης χαιρετίζουμε την περαιτέρω πρόοδο που σημειώθηκε στη σταθεροποίηση του τραπεζικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένης και της προόδου στην αναδιάρθρωση των συνεταιριστικών τραπεζών καθώς και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους.
Η αποτελεσματική μείωση των ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει βασική πρόκληση. Αυτό είναι απαραίτητο για να επιτρέψει την αναζωογόνηση των πιστώσεων προς τον ιδιωτικό κλάδο και για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Το Eurogroup θεωρεί ότι οι θετικές επιδόσεις της Κύπρου στην εκτέλεση του προγράμματος έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και στο να επιτρέψει την επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές καθώς και την κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Ο ρυθμός με τον οποίο θα χαλαρώνουν οι εναπομείναντες περιορισμοί στις εξωτερικές συναλλαγές σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης θα συνεχίσει να εξαρτάται από τις σταθερές επιδόσεις του προγράμματος.
Συνυπολογίζοντας τα παραπάνω, το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Κύπρο. Ο ESM, αναμένοντας τις εθνικές διαδικασίες και την τυπική έγκριση από τα όργανα διακυβέρνησής του, είναι προγραμματισμένο να εκταμιεύσει 600 εκατ. ευρώ στο πρώτο μισό του Ιουλίου.
Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσει την εκταμίευση 86 εκατ. ευρώ.
Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών του Eurogroup πριν την έναρξη της συνεδρίασης
Tην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα αναγνώρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble, απευθύνοντας έκκληση προς όλους να δείξουν σεβασμό στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας.
«H Ελλάδα έχει πετύχει πολλά. Πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με σεβασμό, καθώς σε μόνιμη βάση πρέπει να παίρνει δύσκολες αποφάσεις οι οποίες συναντούν ισχυρές εσωτερικές πολιτικές αντιδράσεις», ανέφερε ο W. Schaeuble, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Olli Rehn, εξέφρασε την ανησυχία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. «Θεωρούμε πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν αρχίσει και επιβραδύνουν. Θα το συζητήσουμε. Η Ελλάδα επιστρέφει στο σωστό δρόμο και είμαστε βέβαιοι πως θα πράξει τα σωστά, έστω και με καθυστερήσεις», τόνισε ο επίτροπος.
Wieser προς Χαρδούβελη - «Σε θυμάμαι από τον Παπαδήμο»
Σύμφωνα με κύκλους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, οι εργασίες του Eurogroup ξεκίνησαν σε πολύ θετικό κλίμα, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να εύχονται «καλή δύναμη» στον νέο ομόλογό τους, Γκίκα Χαρδούβελη.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, ο επικεφαλής του Euro Working Group, Thomas Wieser, ανέφερε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών «σε θυμάμαι από τον Παπαδήμο».
Kανένας κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη
"Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη", δήλωσε επίσης o Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble. "Συμμερίζομαι την άποψη της ΕΚΤ πως ο αποπληθωρισμός δεν συνιστά ανησυχία. Περισσότερο ανησυχώ για την τυχόν εμφάνιση φούσκας στην Ευρωζώνη, όπως για παράδειγμα στον κλάδο του real estate", ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
"Τα κεφάλαια του μόνιμου μηχανισμού της ΕΕ, του ESM, επενδύονται με σύνεση και συνέπεια", δήλωσε, προσερχόμενος στο Eurogroup, ο πρόεδρός του J. Dijsselbloem.
Παρούσα στο σημερινό Eurogroup και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ C. Lagarde
Η πορεία υλοποίησης των 12 προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση των επόμενων δύο δόσεων ύψους 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα τίθεται στο μικροσκόπιο του Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη στο Λουξεμβούργο. Στη σημερινή συνεδρίαση παίρνει το «βάπτισμα του πυρός» ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.
Ο κ. Χαρδούβελης αφού λάβει τα συγχαρητήρια των Ευρωπαίων ομολόγων του, αναμένεται να δεχθεί πιέσεις για την καθυστέρηση που καταγράφεται στην υλοποίηση των 12 προαπαιτούμενων ενεργειών που θα εξασφάλιζαν στην Ελλάδα την χορήγηση των δόσεων του Ιουνίου και του Ιουλίου ύψους 2 δις ευρώ.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εκτιμάται ότι θα επαναλάβουν στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας ότι εάν δεν υλοποιηθούν οι προαπαιτούμενες δράσεις και δεν ακολουθηθεί πιστά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε όχι μόνο δεν θα χορηγηθούν οι δύο δόσεις αλλά παράλληλα δεν θα προχωρήσει η αξιολόγηση και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.
Από την πλευρά του πάντως, ο κ.Χαρδουβέλης φέρεται ότι θα δώσει όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις της και θα προχωρήσει κανονικά στην υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων.
Πρόκριμα
Η ψήφιση των προαπαιτούμενων θα αποτελέσει άλλωστε ισχυρό συμβολισμό γιο τον νέο «τσάρο» της οικονομίας στην κατεύθυνση της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων παρά τα αρνητικά για την κυβέρνηση αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών.
Η προσήλωση της κυβέρνησης στο μνημόνιο θα αποτελέσει πρόκριμα και για τις επερχόμενες αποφάσεις των δανειστών για τη βιωσιμότητα του χρέους, η συζήτηση για το οποίο θα αρχίσουν ουσιαστικά το Φθινόπωρο ταυτόχρονα με τον επόμενο μεγάλο έλεγχο της τρόικας στην ελληνική οικονομία.
Στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων η κυβέρνηση μεταξύ των άλλων θα πρέπει: να δρομολογήσει τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, την κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων, τη μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων, τους νόμους για τα δάση, τη «μικρή» ΔΕΗ, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, το υπαίθριο εμπόριο κ.α.
Το «τσεκάρισμα» για τα προαπαιτούμενα θα γίνει στις αρχές Ιουλίου, κατά την 10ήμερη επίσκεψη της τρόικας.
Παράλληλα, θα ελέγχει η συνολική εφαρμογή του μνημονίου και θα ακολουθήσει το Σεπτέμβριο η 5η αναθεώρηση και η διαπραγμάτευση για το χρέος.
Η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται και στα νέα «διαρθρωτικά ορόσημα» που θα πρέπει να υλοποιήσει η Κυβέρνηση έως το Σεπτέμβριο.
Μεταξύ των άλλων: να θεσπίσει έναν νέο κώδικα συμπεριφοράς για τις τράπεζες, να κάνει αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, να ενσωματώσει τις συστάσεις της μελέτης του ΟΟΣΑ για το διοικητικό φορτίο, να θεσπίσει νομοθεσία για τη φορολόγηση των συλλογικών επενδυτικών οχημάτων, να διευρύνει τον ορισμό της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, και να ευθυγραμμίσει το μη μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.
Αναδρομικά
Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών καλείται να δώσει λύση και στο μείζον θέμα της καταβολής των αναδρομικών στους ένστολους, μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας.
Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βρει τρόπο ώστε να εξοικονομήσει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό 186 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί τη συνολική δαπάνη των αυξήσεων και των αναδρομικών που δικαιούνται οι ένστολοι για το διάστημα από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2014, στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής.
Τα σενάρια που συζητιούνται είναι η χρονική μετακίνηση εφαρμογής της απόφασης, η εξοικονόμηση του κόστους αποκατάστασης από άλλες περικοπές στις αποδοχές των ένστολων, αλλά και η ακραία λύση του νέου μισθολογίου.
Το τελευταίο σενάριο ωστόσο δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος καθώς τα συγκυβερνώντα κόμματα- και κυρίως η Ν.Δ.- δεν θέλει να συγκρουστεί μετωπικά με το κύριο σώμα της εκλογικής της πελατείας.
Η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη
Πάντως, το ενδιαφέρον στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα επικεντρωθεί στην ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη, την οποία θα παρουσιάσει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι φέρονται να έχουν εξασφαλίσει την έκθεση, το ΔΝΤ θα απευθύνει σαφή προειδοποίηση στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, για την υψηλή ανεργία, για τα υψηλά επίπεδα χρέους και για τον κατακερματισμό του κόστους χρήματος, παράγοντες – που σύμφωνα με την έκθεση – καθιστούν απαραίτητη την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, περάν αυτών που έλαβε πριν από μερικές ημέρες.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, το ΔΝΤ αφού υπογραμμίζει πως «ο πληθωρισμός είναι ανησυχητικά χαμηλός ακόμα και στις χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης, υπονομεύοντας τη ζήτηση και την ανάπτυξη», καλεί την ΕΚΤ να μελετήσει την εφαρμογή του αμερικανικού τύπου «ποσοτικής χαλάρωσης» που θα περιλαμβάνει κυρίως «μεγάλης κλίμακας» αγορές κρατικών ομολόγων για να στηριχθεί και να τονωθεί η ανάπτυξη.
Πέρα πάντως από τις συστάσεις, το ΔΝΤ φέρεται να αποδίδει τα εύσημα στην ΕΕ για την ανάληψη δυναμικής δράσης που έθεσε τα θεμέλια για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας ύστερα από την κρίση χρέους που έπληξε την Ευρωζώνη.
Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ προτρέπει την ΕΚΤ να λάβει πιο επιθετική δράση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, εκκλήσεις πάντως που συνήθως «σκοντάφτουν» στις αντιδράσεις της Γερμανίας.
Πάντως στις προτροπές αυτές έχει αντιδράσει και ο ίδιος ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, ο οποίος – και όπως αναφέρουν οι Financial Times – σε συνέντευξη τύπου τον περασμένο Απρίλιο είχε ευχαριστήσει με σαρκαστική διάθεση το ΔΝΤ για τις «εξαιρετικά γενναιόδωρες υποδείξεις», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ επικρίνει την ΕΚΤ άδικα και επιλεκτικά.
(Πρώτη ενημέρωση - Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014, ώρα 10:00)
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών