Τελευταία Νέα
Οικονομία

Υπ. Οικονομικών - Αν δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις, ξεχάστε τα οικογενειακά επιδόματα

Υπ. Οικονομικών -  Αν δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις, ξεχάστε τα οικογενειακά επιδόματα
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 3.150.000 φορολογικές δηλώσεις οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 57% του συνόλου
Ορατό είναι το ενδεχόμενο να καθυστερήσει φέτος η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων και του «κοινωνικού μερίσματος» (για τους νέους δικαιούχους οι αιτήσεις των οποίων θα αξιολογηθούν με βάση τα εισοδήματα του 2013), σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών αναγκαστεί τελικώς να παρατείνει την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πέραν της 30ης Ιουνίου.
Η μειωμένη τις τελευταίες ημέρες ροή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, παρά το γεγονός ότι απομένει μόλις μια εβδομάδα πριν εκπνεύσει η προθεσμία, προβληματίζει ιδιαίτερα την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία καλεί τους υπόχρεους να σπεύσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους καθώς σ' αυτή τη φάση τουλάχιστον δεν γίνεται καμιά συζήτηση για παράτασης της προθεσμίας.
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 3.150.000 φορολογικές δηλώσεις οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 57% του συνόλου (5,7 εκατ. ), εξέλιξη η οποία βγάζει εκτός χρονοδιαγράμματος όχι μόνο την εκκαθάριση αλλά και τις όποιες παροχές και προθεσμίες συνδέονται με αυτήν όπως η καταβολή επιδομάτων και η πληρωμή των δόσεων για τις χρεωστικές δηλώσεις.
Ο ΟΓΑ ανακοίνωσε χθες ότι μόνο όσοι θα έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις αιτήσεις Α21 μέχρι τις 30 Ιουνίου θα προλάβουν να εισπράξουν στις 18 Ιουλίου τη δεύτερη δόση των επιδομάτων για το τρέχον έτος.
Πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και όσοι φορολογούμενοι είναι δικαιούχοι των εφάπαξ επιδομάτων του «κοινωνικού μερίσματος» καθώς κινδυνεύουν να μην προλάβουν να εισπράξουν εντός του καλοκαιριού τα ποσά που δικαιούνται βάσει των εισοδημάτων του έτους 2013.
Για να τηρηθεί η προθεσμία, μέσα σε εβδομάδα θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή 357.000 ημερησίως με κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα στην λειτουργία του Taxis λόγω υπερφόρτωσης όπως συνέβη αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, μεγάλος όγκος φορολογουμένων επέλεξαν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας, γνωρίζοντας από τα προηγούμενα χρόνια ότι .όλο και κάποια παράταση θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών.
Μόνο που φέτος η υποβολή και εκκαθάριση θα πρέπει να ολοκληρωθεί ταχύτερα, καθώς στις 31 Ιουλίου λήγει η προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης για όλους τους φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό.
Σε περίπτωση που δοθεί τελικώς παράταση για την υποβολή των δηλώσεων, δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει και η προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης. Συνεπώς, μαζί με το εκκαθαριστικό θα πληρωθεί και η δόση ή και το σύνολο του φόρου εάν είναι κάτω από 300 ευρώ.
Όπως τονίζει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, είναι «ανεπίτρεπτο» να μην έχουν υποβληθεί ακόμα οι μισές δηλώσεις, όταν η εφαρμογή υποβολής του Ε1 έχει ανοίξει από τις 20 Μαρτίου και τα στοιχεία στις δηλώσεις έχουν προσυμπληρωθεί σχεδόν στο σύνολο τους μέχρι το τέλος Απριλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Taxis έχει τη δυνατότητα να υποδέχεται ημερησίως 408.000 δηλώσεις, ήτοι 17.000 δηλώσεις ανά ώρα.
Την τρέχουσα περίοδο οι υποβολές κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, καθώς μπαίνουν ημερησίως στο σύστημα περίπου 130.000 δηλώσεις.
Αν και επισήμως δεν υπάρχει το παραμικρό για παράταση της προθεσμίας πέραν της 30ης Ιουνίου, δεν αποκλείεται τελικώς να δοθεί για λίγες ημέρες ως είθισται για να μην χαλάσει και η παράδοση.

Απαλλαγή
Εν τω μεταξύ μακροχρόνια άνεργοι, κινητικά ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, αποζημιώσεις απόλυσης και εφάπαξ, απαλλάσσονται από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύη, σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.
Μακροχρόνια άνεργοι είναι σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, όσοι είναι εγγεγραμμένοι για τουλάχιστον δώδεκα συνεχόμενους μήνες, δηλαδή για το παρόν οικονομικό έτος πριν και κατά την 31/01/2013.
Στις περιπτώσεις που τα ηλεκτρονικά αρχεία της ΓΓΠΣ δεν είναι ορθώς ενημερωμένα, οι φορολογούμενοι μπορούν να προσέλθουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος και να υποβάλλουν αίτηση για διαγραφή του ποσού.
Ακόμη, εξαιρούνται από την επιβολή της εισφοράς, για όλα τους τα εισοδήματα, οι κινητικά ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, συνεπώς και όσοι έχουν βαριά κινητική αναπηρία 80% ακριβώς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα με κινητική αναπηρία 80% ακριβώς, εξαιρούνται μόνο από την εισφορά και όχι από την επιβολή του φόρου εισοδήματος. Το γεγονός αυτό πρέπει να δηλώνεται υπεύθυνα, από τον ίδιο τον φορολογούμενο στο έντυπο Ε1 (στους κωδικούς 913-914).
Επίσης, τα εφάπαξ των ταμείων πρόνοιας και των ασφαλιστικών οργανισμών) δηλώνονται στους κωδικούς 781-782 και καθόσον δεν αποτελούν εισόδημα επίσης δεν υπάγονται σε εισφορά αλληλεγγύης.

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης