Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βloomberg: Κατερίνα Σαββαΐδου... η γυναίκα που ανέλαβε το δύσκολο έργο ανάκτησης της εμπιστοσύνης και η εκδίωξη του Χάρη Θεοχάρη

Βloomberg: Κατερίνα Σαββαΐδου... η γυναίκα που ανέλαβε το δύσκολο έργο ανάκτησης της εμπιστοσύνης και η εκδίωξη του Χάρη Θεοχάρη
Η Αικατερίνη Σαββαΐδου ξέρει τι πρέπει να αντιμετωπίσει - Τα νέα της καθήκοντα είναι κρίσιμα...
Mια γυναίκα, η Αικατερίνη Σαββαΐδου, ανέλαβε το δύσκολο έργο της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, μέσω της νευραλγικής θέσης της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων.
Όπως επισημαίνει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, η Αικατερίνη Σαββαΐδου βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ μεγάλη πρόκληση: Η αντικαταστάτρια του Χ. Θεοχάρη θα πρέπει να λάβει μη δημοφιλή μέτρα, προκειμένου να γεμίσει τα κρατικά ταμεία της υπερχρεωμένης Ελλάδας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ελληνική οικονομία δίνει μάχη για την επιστροφή στην ανάπτυξη, για πρώτη φορά μετά από έξι διαδοχικά έτη βαθιάς ύφεσης. Η ανεργία παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη, στο 27%, ενώ το δημόσιο χρέος της χώρας βρίσκεται πάνω από τα επίπεδα του 175% έναντι του ΑΕΠ, παρά την ιστορικών διαστάσεων αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012.
Οι επενδυτές, συνεχίζει το πρακτορείο, επιστρέφουν σταδιακά στην Ελλάδα. Τον Απρίλιο η χώρα επέστρεψε στις αγορές για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, μέσω έκδοσης 5ετούς ομολόγου.
Η Αικατερίνη Σαββαΐδου ξέρει τι πρέπει να αντιμετωπίσει. Τα νέα της καθήκοντα είναι κρίσιμα.
"Λόγοι ιστορικοί και πολιτικοί, σε συνδυασμό με ένα κράτος αδύναμο, οδήγησαν στα ύψη τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα", είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο Bloomberg, τον περασμένο Απρίλιο, η νέα Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.
Εστιάζοντας, στη συνέχεια, στην απομάκρυνση του πρώην Γενικού Γραμματέα Χάρη Θεοχάρη, το Βloomberg αφήνει σαφείς αιχμές για εκδίωξή του. Όπως επισημαίνει, στη διάρκεια της θητείας του Χ. Θεοχάρη,  η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους για τα έσοδα και πραγματοποίησε ελέγχους στις φορολογικές δηλώσεις περίπου 300 πλούσιων ατόμων, με αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ.
"Το κίνητρο για την αντικατάστασή του φαίνεται να είναι η πολιτική επιθυμία να χαλαρώσει η προσπάθεια για τη συγκέντρωση των φόρων", δηλώνει ο Μ. Γαλενιανός, καθηγητής στο University of London. "Η εκδίωξη ενός αξιωματούχου που υποτίθεται ότι είναι διορισμένος για θητεία πέντε ετών χωρίς να παρουσιάσει σοβαρή αιτιολογία καθιστά... παρωδία την ανεξαρτησία της αρχής για τη συλλογή των φόρων", επισημαίνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης