Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τέλος στην απεργία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μετά την επιστράτευση - Προαναγγέλλονται άλλες μορφές κινητοποιήσεων

Τέλος στην απεργία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μετά την επιστράτευση - Προαναγγέλλονται άλλες μορφές κινητοποιήσεων
Για νέο πραξικόπημα της κυβέρνησης κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης
(upd12) Τέλος στην απεργία τους δίνουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, όπως αποφασίστηκε στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΓΕΝΟΠ. Η 48ωρη απεργία που αποφασίστηκε την Παρασκευη ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής χωρίς περαιτέρω απεργιακή κινητοποίηση. Οι εργαζόμενοι ωστόσο προαναγγέλλουν νέες μορφές κινητοποιήσεων.
«Η 48ωρη απεργία ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ολοκληρώνεται σήμερα. Είμαστε επιστρατευμένοι και όχι υποταγμένοι. Η ΓΕΝΟΠ βρίσκεται σε κατάσταση επιστράτευσης επειδή αντιστάθηκε στα μνημονιακά σχέδια», τόνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Βαρσάμης. «Ο αγώνας συνεχίζεται με άλλες μορφές κινητοποιήσεων», δήλωσε και κάλεσε τους εργαζόμενους να πειθαρχήσουν.
Ο κ. Βαρσάμης προανήγγειλε συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ για την προσεχή Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία έχει ήδη προκηρυχθεί 24ωρη απεργία από την ΑΔΕΔΥ.
Σύμφωνα με στοιχεία από τη ΔΕΗ, τα έξι υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ισχύος 900 μεγαβάτ, που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, λόγω της απεργίας, είναι και πάλι διαθέσιμα. Το ίδιο και οι θερμικές μονάδες, ισχύος 700 μεγαβάτ. Με τα δεδομένα αυτά η ζήτηση ρεύματος καλύπτεται πλήρως χωρίς να υπάρχει ανάγκη περικοπών

Η πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ ανακοινώθηκε λίγο με τα τις 10.00 το πρωί του Σαββάτου , από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Σοφία Βούλτεψη.
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Παντελής Καραλευθέρης, χαρακτήρισε χτες ως «υπερβολική και λανθασμένη την απόφαση της κυβέρνησης για την επιστράτευση και την επίταξη των υπηρεσιών, επισημαίνοντας ότι "κάποιοι υπερέβαλαν εαυτόν και οδήγησαν τον πρωθυπουργό να πάρει αυτή την απόφαση".

Σε χθεισνή πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ ΔΕΗ, Γ. Μπίτσας, ξεκαθάρισε ότι η απεργία θα συνεχιστεί κανονικά. «Εμείς θα διορθώσουμε τον αριθμό του ποσοστού που πρέπει να είναι εξαιρούμενο για να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας και θα συνεχίσουμε κανονικά την απεργία» σημείωσε.
Από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους, σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος.

«Ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν δόθηκε με όρους συντεχνίας, αλλά με όρους κοινωνίας, για αυτό πέτυχε και θα συνεχισθεί», ανακοίνωσε η ΓΕΝΟΠ, μετά από συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής το Σάββατο.
Ο Νίκος Φωτόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ, εκ των εισηγητών αυτής της πρότασης δήλωσε δημόσια ότι θα σκίσει το δικό του φυλλάδιο, προκαλώντας τον Πρωθυπουργό "να τον απολύσει", σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Η ΕΕ της ΓΕΝΟΠ αναφέρει ακόμη ότι η κυβέρνηση κατάργησε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας επιστρατεύοντας τους εργαζόμενους και προσθέτει:
«Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τα σωματεία μέλη της σε καμία περίπτωση δεν παρανόμησαν, δεν έδειξαν έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος, όπως εξάλλου αποκαλύπτεται από την δικαστική απόφαση η οποία και θα δημοσιευθεί. 
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση έδειξε για άλλη μια φορά το πραγματικό της πρόσωπο.
Κυβέρνηση που κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και με επίταξη εργαζομένων, προσβάλει και υπονομεύει την ίδια την Δημοκρατία».

Τι αναφέρει το ΦΕΚ της επίταξης....
«Την επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών της παρατεινόμενης απεργίας των εργαζομένων στις εταιρίες ΔΕΗ ΑΕ, ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. που έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια τάξη και δημόσια υγεία λόγω της παρατεινόμενης αδυναμίας ομαλής ηλεκτροδότησης της Χώρας και της εξ αυτής έκθεσης των καταναλωτών και ιδίως των ευπαθών ομάδων πληθυσμού σε σοβαρούς κινδύνους υγείας, αποφασίζουμε: Κηρύσσουμε σε κατάσταση πολιτικής κινητοποίησης το σύνολο των εργαζομένων στις εταιρίες ΔΕΗ ΑΕ, ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και των αναγκαίων πόρων».

Σωματείο Ορυχείων Σταθμών ΔΕΗ Μεγαλόπολης - Η κυβέρνηση επιλέγει τον δρόμο του αυταρχισμού
«Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιλέγει το δρόμο του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης των αγώνων», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ορυχείων Σταθμών ΔΕΗ Μεγαλόπολης, για την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους απεργούς της ΔΕΗ.
Το Σωματείο των εργαζομένων στο ενεργειακό κέντρο Μεγαλόπολης προσθέτει πως «η πολιτική επιστράτευση, που χρησιμοποιείται για ακόμη μια φορά στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλο τρόπο επιβολής της βάρβαρης πολιτικής της».
Αναφέρει ακόμα ότι, «η επιμονή της κυβέρνησης για διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και παράδοσης της σε ιδιωτικά συμφέροντα την οδηγεί σε ακραίες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές που θυμίζουν ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος στη χώρα μας».
Καλούν τους κοινωνικούς φορείς να σταθούν στο πλευρό τους και τονίζουν ότι, «ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ και των τοπικών κοινωνιών, η αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων και η συγκρότηση λαϊκού μετώπου για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της, μπορούν και πρέπει να γίνουν τα «απόρθητα τείχη» που θα ανακόψουν την πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ και θα οδηγήσει στην ανατροπή της μνημονιακής αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτική».
Τέλος, το Σωματείο Ορυχείων Σταθμών ΔΕΗ Μεγαλόπολης υπογραμμίζει πως, «η συγκυβέρνηση της καταστροφής και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας φέρει ακέραια την ευθύνη για το κλίμα της κοινωνικής πόλωσης και της σύγκρουσης που καλλιεργεί».

Παπαγεωργίου (υφυπουργός ΠΕΚΑ) - Δεν θα αλλάξει η ζωή όσων καταναλωτών μεταφερθούν στην μικρή ΔΕΗ
Δεν θα αλλάξει τίποτα σε βάρος των δύο εκατομμυρίων πολιτών που θα μεταφερθούν στη "μικρή ΔΕΗ", διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, σε συνέντευξη του.
Υπογραμμίζει πως «έπειτα από ένα μεταβατικό διάστημα 4 μηνών και οι ίδιοι και οι πελάτες της μεγάλης ΔΕΗ θα μπορούν ελεύθερα να επιλέξουν τον προμηθευτή τους. 'Όλα τα υπόλοιπα, η προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ο Κώδικας Προμήθειας παραμένουν ως έχουν γιατί αποτελούν κρατική μέριμνα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς ενέργειας και επιβάλλονται σε όλες τις εταιρείες ανεξαιρέτως».
Σε συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, τονίζει ότι, με βάση το νομοσχέδιο, ο επενδυτής στη "μικρή ΔΕΗ" αναλαμβάνει τις ίδιες υποχρεώσεις με τη "μεγάλη ΔΕΗ" και για τους εργαζόμενους και έναντι των τοπικών κοινωνιών όπου υπάρχουν μονάδες παραγωγής και προσθέτει: «Όσοι καλούν λοιπόν τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες στον περιβόητο "ανένδοτο" κάνουν ότι δεν τα γνωρίζουν όλα αυτά.
Καλλιεργούν τον φόβο για να υπερασπιστούν κατεστημένα προνόμια». Με την πώληση της "μικρής ΔΕΗ", τονίζει ο Μ. Παπαγεωργίου, η ενεργειακή αγορά θα αποκτήσει έναν νέο ισχυρό "παίκτη", που θα προβεί σε νέες επενδύσεις και θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό".


Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε: 

Η ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφία Βούλτεψη για το θέμα της επιστράτευσης
Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος.
Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους.
Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει.
Η απεργία της ΓΕΝΟΠ κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική από το Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφαση που εκδόθηκε λίγο πριν από τις 11:00, χθες το βράδυ.

ΔΕΗ - Παρά την απόφαση του δικαστηρίου συνεχίζονται οι απεργίες των εργαζομένων
"Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, παρά την απόφαση του Δικαστηρίου που έκρινε την απεργία παράνομη και καταχρηστική ενώ ταυτόχρονα διέταξε και την άμεση διακοπή των κινητοποιήσεων, εξέδωσε νέα ανακοίνωση τις πρώτες πρωινές ώρες σύμφωνα με την οποία συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις από τα ξημερώματα του Σαββάτου (5/7).
Παράλληλα, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ επέβαλε νέα μείωση της παραγόμενης θερμικής ισχύος, με αποτέλεσμα οι εκτός λειτουργίας θερμικές μονάδες (λιγνιτικές και Φυσικού Αερίου) να ανέρχονται πλέον σε 14 συνολικής ισχύος περίπου 3.700 MW, ενώ η Υδροηλεκτρικής ισχύς που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας παραμένει στα 900MW περίπου.
Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ) είναι αρμόδιος για την ενημέρωση των καταναλωτών για τυχόν περικοπές ηλεκτροδότησης.
Η ΔΕΗ ΑΕ ζητεί την κατανόηση των πολιτών για τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία τους και καταβάλλει διαρκώς προσπάθειες για την άμεση λύση της απεργίας και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών".

Σωματείο ΔΕΗ (Σπάρτακος) - Συνεχίζουμε τον αγώνα μας
«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας καταδικάζοντας κάθε ανέντιμη και αντιδημοκρατική τακτική» αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση το Σωματείο Σπάρτακος της ΔΕΗ, που εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στο ενεργειακό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας.
Όπως δήλωσε πάντως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Σωματείου Γ. Αδαμίδης, η συνέχιση του αγώνα δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πάνε στις δουλειές τους, όταν υλοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών τους που ανακοίνωσε νωρίτερα η κυβέρνηση.
Ο «Σπάρτακος» χαρακτηρίζει αντιδημοκρατική και αντιδεοντολογική την τακτική της επιστράτευσης και τονίζει ότι «ο αγώνας μας δεν καταστέλλεται από καμία απόφαση δικαστηρίου, από καμία απολυταρχική/αντιδημοκρατική συμπεριφορά γιατί ο αγώνας αυτός δεν είναι μόνο αγώνας των εργαζόμενων αλλά είναι αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας».
Κάνει λόγο επίσης για υπευθυνότητα στο χειρισμό της απεργίας (εννοώντας προφανώς ότι ως τώρα οι επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση ήταν σχετικά περιορισμένες) η οποία όπως επισημαίνει «ενόχλησε τους κυβερνώντες που την ώρα που τολμούν να μιλούν για Δημοκρατία, αρνούνται τον διάλογο και την κουβέντα και εφαρμόζουν το «αποφασίζουμε και διατάζουμε» προχωρώντας σε επίταξη επικαλούμενοι(δήθεν) το καλό του κοινωνικού συνόλου».


ΠΑΣΟΚ - Δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση
«Δύσκολη αλλά αναγκαία για την διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία της κοινωνίας, της οικονομίας, των επιχειρήσεων και του τουρισμού» χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την απόφαση για πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, από τη στιγμή που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων που κήρυξαν την απεργία παράνομη και καταχρηστική, «η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει θεατής, απέναντι στις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από τις διακοπές ρεύματος».
Το ΠΑΣΟΚ τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «η ενέργεια, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και η απρόσκοπτη παροχή του στην ελληνική κοινωνία αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση όλων» και διαμηνύει πως «κανείς σήμερα με ακραίες αποφάσεις και πρακτικές δεν μπορεί να κρατά όμηρο τους πολίτες αλλά και τους εργαζόμενους».
«Οι ετερόκλητες, πολιτικάντικες, και τυχοδιωκτικές, δήθεν συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να κρατούν την Ελλάδα καθηλωμένη στο παρελθόν για μια ακόμη φορά θα αποτύχουν», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του.

ΣΥΡΙΖΑ - Αντισυνταγματικό πραξικόπημα η επιστράτευση
"Επίθεση" στην κυβέρνηση, με αφορμή την απόφαση για επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ, εξαπολύει με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης, κατηγορώντας την ότι εξυπηρετεί τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
Ο κ. Στρατούλης χαρακτηρίζει "αντισυνταγματικό πραξικόπημα" την επιστράτευση και "αντι-αναπτυξιακό έγκλημα" την εκχώρηση της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Αναλυτικά η δήλωση τρου κ. Στρατούλη έχει ως εξής:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που «ντύθηκε στο χακί» και με ένα νέο αντισυνταγματικό πραξικόπημα επιστρατεύει τους απεργούς εργαζόμενους της ΔΕΗ, προσπαθώντας με στρατιωτικού τύπου μέτρα να σταματήσει τον αγώνα τους ενάντια στην κατάτμηση και το ξεπούλημά της.
Η επιμονή της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει με τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα την οδηγεί σε ακραίες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές που θυμίζουν ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος στη χώρα μας.
Η κυβέρνηση με την πολιτική επιστράτευση επιδιώκει την ουσιαστική κατάργηση των συνταγματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων να διαμαρτύρονται, να αντιστέκονται και να απεργούν ενάντια σε αντιλαϊκές πολιτικές, όπως το προωθούμενο οικονομικό, πολιτικό, αντικοινωνικό και αντι-αναπτυξιακό έγκλημα της εκχώρησης της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ και των τοπικών κοινωνιών, η αλληλεγγύη των υπόλοιπων εργαζομένων, η συγκρότηση παλλαϊκού μετώπου για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της και η προώθηση της πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη διενέργεια δημοψηφίσματος μπορούν και πρέπει να γίνουν τα απόρθητα τείχη που θα ανακόψουν την πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ και την κυβερνητική μνημονιακή αντικοινωνική πολιτική».

ΔΗΜΑΡ - Τα κοινωνικά ρήγματα που προκαλεί η κυβέρνηση δεν κλείνουν με ασκήσεις πυγμής
«Τα κοινωνικά ρήγματα που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης δεν κλείνουν με ασκήσεις πυγμής, όπως είναι η επιστράτευση που αποφασίστηκε», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, για την επιστράτευση των εργαζομένων στη ΔΕΗ.
«Η διάλυση των υποδομών της ΔΕΗ και η εκποίηση που επιχειρείται με το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» συνιστά επιλογή που πλήττει το δημόσιο συμφέρον και αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της κοινωνίας», αναφέρεται, επίσης, στην ανακοίνωση.

Ανεξάρτητοι Έλληνες - Η κυβέρνηση ξεπουλάει τη ΔΕΗ που έκτισε ο ελληνικός λαός
«Άραγε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κάνει την επίταξη «υπερασπιζόμενη», έναντι του φόβου διακοπών ρεύματος το δικαίωμα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ηλεκτροδότηση ή για το δικό της «δικαίωμα», με μνημονιακές δεσμεύσεις, να ξεπουλήσει χωρίς αντιρρήσεις και αντιδράσεις ένα εθνικό αγαθό, την ΔΕΗ, που έκτισε ο ελληνικός λαός με τα δικά του χρήματα, επί δεκαετίες, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας;» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, για την επιστράτευση των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Κουτσούμπας (ΚΚΕ) - Με αποφασίζομεν και διατάσσομεν δεν λύνονται τα προβλήματα
«Με «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» δε λύνονται τα προβλήματα. Ο αγώνας των εργαζομένων και της ΔΕΗ και των υπόλοιπων εργαζομένων όλων των κλάδων, είναι δίκαιος και από αυτή την άποψη θα πρέπει να στηριχτεί μαζικά από το λαό μας", επισημαίνει σε ανακοίνωση ο γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη των εργαζομένων στη ΔΕΗ.
"Είναι δίκαιος πρώτα απ’ όλα διότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι αντιλαϊκή, έχει ψηφίσει σωρεία αντεργατικών νόμων, τώρα φέρνει αυτό το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ. Πρέπει να καταργηθούν όλοι αυτοί οι νόμοι οι οποίοι εδράζονται στο κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας.
Την πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά με αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, την πληρώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου με αλλαγές επώδυνες στις εργασιακές τους σχέσεις, με μείωση μισθών, την πληρώνει συνολικά, ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία».

ΓΣΕΕ - Η εκτελεστική εξουσία κουρελιάζει ξανά το Σύνταγμα

«Η εκτελεστική εξουσία κουρελιάζει ξανά το Σύνταγμα» σχολιάζει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της με αφορμή την επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ που αποφάσισε η κυβέρνηση, ζητώντας την ανάκληση του μέτρου.
«Ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν έχει τελειωμό» αναφέρει η ΓΣΕΕ, και σχολιάζει ότι η κυβέρνηση «επικαλείται δήθεν την προστασία του δημοσίου συμφέροντος ως άλλοθι για να ξεδιπλώνει τις συνήθεις αντιδημοκρατικές πρακτικές της».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ έχει ως εξής:
«Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την κυβερνητική πρακτική των επιστρατεύσεων που για ακόμη μια φορά χρησιμοποιείται για να σταματήσει μια δίκαιη απεργία.
Είναι πλέον εμφανές ότι ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν έχει τελειωμό.
Καλούμε την Κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο της επιστράτευσης και συμπαρατασσόμαστε στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ. Σ΄αυτή τη χώρα δεν κακοποιείται μόνο η οικονομία, κακοποιούνται και οι δημοκρατικοί θεσμοί.
Για τη ΓΣΕΕ, η αντιστοίχιση της Εκτελεστικής Εξουσίας με το Σύνταγμα πρέπει να γίνεται με σαφήνεια και δεν πρέπει νομοθετικές διατάξεις να χρησιμοποιούνται προκειμένου να κάμπτονται – δια της πολιτικής επιστράτευσης – οι κοινωνικοί αγώνες και να «κουρελιάζεται» με τον τρόπο αυτό το Σύνταγμα. Το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη, αλλά και οι διεθνείς συμβάσεις, δεν επιδέχονται «προκρούστεια» λογική για την εξυπηρέτηση πολιτικών και αντεργατικών σκοπιμοτήτων.
Ο αγώνας των εργαζομένων στη ΔΕΗ είναι κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων για την προάσπιση ενός πολύτιμου κοινωνικού αγαθού, για την αποτροπή και ακύρωση των επικίνδυνων κυβερνητικών αποφάσεων που οδηγούν σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Για το λόγο αυτό η ΓΣΕΕ θα στηρίξει με κάθε νόμιμο μέσο και τρόπο τον αγώνα και τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων και των εργαζομένων στη ΔΕΗ, γιατί η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι και όχι αριθμοί.
Εάν η Κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει την κοινωνία πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα τ’ απαράδεκτα σχέδια ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου και να σταματήσει να επικαλείται δήθεν την προστασία του δημοσίου συμφέροντος ως άλλοθι για να ξεδιπλώνει τις συνήθεις αντιδημοκρατικές πρακτικές της.

Για την προεδρική εκλογή μέσω της μικρής ΔΕΗ προετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ
Τη χρυσή ευκαιρία να αυξήσει τα ποσοστά του στην κοινωνία θέλει να εκμεταλλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της ουσίας να εντάσσεται στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ καθώς όπως υποστηρίζει, αποτελεί εθνική ανάγκη η Επιχείρηση να μην χάσει το δημόσιο χαρακτήρα της, απώτερος στόχος αυτής της πρότασης είναι να μετρηθούν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ενόψει της προεδρικής εκλογής.
Αλλά και να γίνουν οι απαραίτητες πολιτικές ζυμώσεις και συμμαχίες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί.
Για να προχωρήσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα κατά της ΔΕΗ θα πρέπει να βρεθούν 120 βουλευτές (σημειωτέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει 121 βουλευτές για να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή).
Ο αριθμός αυτός δίνει τη δυνατότητα να γίνει η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής (η πρώτη συνεδρίαση της αναμένεται τον Οκτώβριο)
Ωστόσο, για να «περάσει» η πρόταση του δημοψηφίσματος απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι, δηλαδή τα τρία πέμπτα της Ολομέλειας.
Κάτι που θεωρείται αδύνατο βάσει των σημερινών συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων, δεδομένου ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μετρούν 152 βουλευτές (δεν προσμετρώνται οι Λοβέρδος, Αηδόνης) καθώς και ότι το «προσκλητήριο» του ΣΥΡΙΖΑ δεν απευθύνεται στους 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Η Χρυσή Αυγή ωστόσο δήλωσε υπέρ του δημοψηφίσματος επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πουλάει φούμαρα.
"Η Χρυσή Αυγή λέει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα για την ΔΕΗ.
Πάγια θέση μας είναι να αποφασίζει ο ελληνικός λαός για όλα τα μείζονα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα.
Η διχαστική τακτική του Σύριζα και η επίθεση κατά του κόμματός μας υπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες και στηρίζει ουσιαστικά την αντιλαϊκή πολιτική του μνημονίου.
Στην πράξη αποδεικνύεται πως ο Τσίπρας δεν θέλει να γίνει το δημοψήφισμα, καθώς μετά την άρνηση του ΚΚΕ, είναι απαραίτητες οι υπογραφές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Οι Συριζαίοι πουλάνε φούμαρα στον ελληνικό λαό, φλυαρούν εκ του ασφαλούς, ενώ στην πράξη αποδεικνύονται οι καλύτεροι υπηρέτες της μνημονιακής πολιτικής" καταλήγει η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής.
Άρα το ενδεχόμενο να μπλοκαριστεί το νομοσχέδιο μάλλον απίθανο είναι.
Παρόλο αυτά η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα εάν καταφέρει να συγκεντρώσει τις 120 ψήφους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε 130 βουλευτές, στο σύνολο σχεδόν των δυνάμεων της αντιπολίτευσης (πλην της Χρυσής Αυγής, η οποία ωστόσο ανακοίνωσε ότι τάσσεται υπέρ του δημοψηφίσματος.).
Δεδομένου ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετρά 71 βουλευτές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναζητά 49 ακόμα βουλευτές.
Η ΔΗΜΑΡ (13 βουλευτές) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (13 βουλευτές), έχουν ξεκαθαρίσει ότι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο της μικρής ΔΕΗ.
Χθες οι ΑΝΕΛ ανακοίνωσαν ότι θα συνυπογράψουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα ενώ θετικός εμφανίστηκε και ο Φώτης Κουβέλης, αν και για τις τελικές αποφάσεις παρέπεμψε στα συλλογικά όργανα του κόμματος που θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Δευτέρα.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ (12 βουλευτές), αν και εμφανίστηκε θετικό στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, εξέφρασε την αντίθεση του στο πλαίσιο που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ!

Αν λοιπόν προσμετρηθούν οι ψήφοι της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ (υπό την προϋπόθεση ότι συμμετέχουν με όλες τους τις δυνάμεις), τότε το προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ θα χρειάζεται ακόμη 23 ψήφους, όσοι δηλαδή είναι συνολικά και ανεξάρτητοι βουλευτές (συνυπολογίζονται και οι Λοβέρδος, Αηδόνης).
Γεγονός που δυσκολεύει το εγχείρημα.
Αν όμως συμπεριληφθούν και οι 16 ψήφοι της Χρυσής Αυγής, τότε οι απαραίτητες ψήφοι πέφτουν στις 7.
Ήδη χθες 5 ανεξάρτητοι βουλευτές (Πάρις Μουτσινάς, Νίκος Σταυρογιάννης, Γιώργος Κασαπίδης, Μάρκος Μπόλαρης και Βασίλης Καπερνάρος) ζήτησαν να αποσυρθεί ως απαράδεκτο και εγκληματικό το νομοσχέδιο για την οικονομία και την κοινωνία, θέση που αν μη τι άλλο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ταχθούν υπέρ του δημοψηφίσματος.
Εάν πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να συγκεντρώσει τις 120 ψήφους, τότε εκτιμάται ότι θα στείλει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι πράγματι μπορεί να εμποδιστεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές.
Ενδεχομένως αυτό να είναι και το πιο ηχηρό μήνυμα πολιτικής ανατροπής προς την κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης