Τελευταία Νέα
Οικονομία

Financial Times - Το βασικό ερώτημα στην Ελλάδα δεν είναι αν θα πέσει ο Σαμαράς αλλά αν η χώρα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Financial Times - Το βασικό ερώτημα στην Ελλάδα δεν είναι αν θα πέσει ο Σαμαράς αλλά αν η χώρα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις
Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα κωλυσιεργούν – Αν αποτύχει η προσπάθεια τα 5 χρόνια θυσιών θα πάνε χαμένα
Αν οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις καταρρεύσουν, τα τελευταία 5 χρόνια θυσιών θα πάνε χαμένα αναφέρει σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times.
To άρθρο ξεκινάει με ένα θετικό σχόλιο για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να βάλει τάξη στις παράνομες συντάξεις….που λαμβάνουν ορισμένοι....απατεώνες πολίτες.
Οι απατεώνες αποτελούν μια μικρή μειονότητα στην Ελλάδα των 10,8 εκατ και τα ποσά που ανακτήθηκαν - περίπου  40 εκατ ευρώ - ωχριούν μπροστά στο δημόσιο χρέος των περίπου  320 δισ., που αντιστοιχεί σε 175% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής.
Ωστόσο, η κατάργηση των συντάξεων προήλθαν από απάτη, όπως και η καταστολή της φοροδιαφυγής, βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος εκσυγχρονισμού της Ελλάδος που ξεκίνησε το 2010….
Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι αν οι προσπάθειες αυτές αποτύχουν, εξαιτίας μιας αποτυχίας να αναδιαμορφωθεί το σύστημα τότε ο κόπος των τελευταίων 5 ετών θα πάει χαμένος.
Η Ελλάδα μοιάζει με το 1830 λίγα χρόνια μετά την επανάσταση του 1821.
Η ελληνική κρίση ήταν πάντα κάτι πολύ περισσότερο από τις ακραία υψηλές  αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα, οι άκαμπτες αγορές εργασίας και οι συμπράξεις  ιδιωτικού και δημοσίου τομέα ήταν μεγάλα προβλήματα.
Είχαμε φθάσει στο σημείο να θεωρείται ότι η  Ελλάδα ως κράτος - και όχι ως οικονομία - ήταν λάθος να μοιράζεται το ίδιο νόμισμα με τη. Γερμανία.
Η Ελλάδα βυθίστηκε στο χάος, γιατί, πολύ πριν από την δημιουργία του ευρώ το 1999, οι έλληνες πολιτικοί και το ευρύ κοινό, δεν θεωρούσαν το κράτος ως ένα  πειθαρχημένο, και αμερόληπτο σύστημα, αλλά ένα μηχανισμό ευνοιοκρατίας και κλοπών.
Η αφύπνιση του 2010, ήταν ένα σοκ για την πολιτική τάξη ειδικά την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που κυβερνούν την χώρα από το 1974, μετά την πτώση της δικτατορίας.
Εδραιωμένα συμφέροντα, πολιτικοί, γραφειοκράτες και συνδικαλιστές, αποδείχθηκαν δεξιοτέχνες στο να σαμποτάρουν τις αλλαγές στο δημόσιο τομέα.
Καθώς η ανεργία έχει εκτοξευθεί στο 25%  του εργατικού δυναμικού, στην πρώιμη φάση της κρίσης ο ιδιωτικός τομέας επωμίστηκε το βάρος της διάσωσης της οικονομίας.
Τελικά, η γενικευμένη κοινωνική δυσφορία, η απουσία ουσιαστικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων και την εμφάνιση πολιτικών -εξτρεμιστών – από  αριστερά και δεξιά, σε συνδυασμό με το φόβο ότι η Ελλάδα μπορεί να αποχωρήσει από το ευρώ ή να αθετήσει τις υποχρεώσεις της προς τους  πιστωτές, οδήγησε στην εκλογική νίκη τον Ιούνιο του 2012 την ΝΔ.
Με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η νέα κυβέρνηση είδε ότι η άμμος στην κλεψύδρα είχε ξεκινήσει να μετράει αντίστροφα...
Έπρεπε να διασωθεί το κύρος της Ελλάδος και η δημοκρατία.
Δύο χρόνια μετά τις εκλογές του 2012,  οι μεταρρυθμίσεις  σημειώνουν πρόοδο, αλλά η νίκη στις δυνάμεις της αδράνειας  είναι ακόμη μικρή.
 Το φορολογικό σύστημα είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση.
Στην εποχή προ της κρίσης, η δομή της είσπραξης των φόρων ήταν από μόνη της εμπόδιο στις μεταρρυθμίσεις.
Τώρα οι αρχές έχουν κλείσει δεκάδες οικονομικές εφορίες, υιοθετώντας πιο κεντροποιημένες διαδικασίες.
Μέσω των νέων τεχνολογιών περίπου 2.000 έλεγχοι πραγματοποιούνται  την εβδομάδα σε εστιατόρια, καταστήματα, γραφεία γιατρών και σε άλλα μέρη ύποπτα για απόκρυψη εισοδήματος.
Τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται.
Το σύστημα δεν έχει ενισχυθεί αρκετά για να συλλάβει τους  μεγαλύτερους και πλουσιότερους φοροφυγάδες - ένα σημείο που έθιξε ο Χάρης Θεοχάρης, ανώτερος αξιωματούχος, όταν ξαφνικά παραιτήθηκε στις αρχές Ιουνίου, προς μεγάλη απογοήτευση των ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, είχαν ξεκινήσει έρευνες σε 280 μεγάλους φοροφυγάδες.
Το βαθύτερο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η  Ελλάδα τους επόμενους 12 μήνες δεν είναι αν οι ξένοι πιστωτές της θα συμφωνήσουν σε μια νέα συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους.
Δεν είναι το βαθύτερο ερώτημα ούτε καν αν η κυβέρνηση Σαμαρά θα πέσει και θα πρέπει να προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές.
Το βαθύτερο ερώτημα είναι το κατά πόσον οι πολιτικές και κοινωνικές τάξεις, οι κρατικοί υπάλληλοι, οι επιχειρηματίες και οι πολίτες θα συνεχίσει τις προσπάθειές να αλλάξουν την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης