Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το δεκαήμερο της τρόικας στην Αθήνα - Τα ακανθώδη ζητήματα και η προεκλογική ατζέντα της κυβέρνησης

Το δεκαήμερο της τρόικας στην Αθήνα - Τα ακανθώδη ζητήματα και η προεκλογική ατζέντα της κυβέρνησης
Η πίεση για το δημοσιονομικό κενό, τα ειδικά μισθολόγια, οι φοροελαφρύνσεις και τα ληξιπρόθεσμα
Στις επόμενες δέκα ημέρες «κληρώνει» για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας στα μείζονα ζητήματα, τα οποία αφορούν από την αποκατάσταση των αποδοχών υπαλλήλων ειδικών μισθολογίων μέχρι την ελάφρυνση της φορολογίας και της έναρξης της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο επικείμενος θερινός έλεγχος της τρόικας κάθε άλλο παρά «χαλαρός» είναι, καθώς αποτελεί τον προπομπό για τις φθινοπωρινές «εξετάσεις», από τις οποίες θα εξαρτηθούν πολλά για την ελληνική οικονομία, αλλά και για τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία κινείται πλέον στον αστερισμό των εθνικών εκλογών.
Μέσα στην εβδομάδα καταφθάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών και ξεκινά ουσιαστικά η διελκυστίνδα για τη συνέχιση από τη μια της δημοσιονομικής προσαρμογής και των «διορθωτικών» κινήσεων στην πολιτική της λιτότητας από την άλλη.
Στην κορυφή της ατζέντας της τρόικας φιγουράρουν: η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού, οι δικαστικές αποφάσεις για την αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων, τα υπόλοιπα 6 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του 1 δισ. ευρώ κ.λπ.

Η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 8,9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους από το δεύτερο δανειακό πρόγραμμα από τα περίπου 17,8 δισ. ευρώ μέχρι την ολοκλήρωσή του το 2016, στοιχείο που την καθιστά ευάλωτη στις πιέσεις και τις ορέξεις των δανειστών.
Τα μηνύματα περί λήψης μόνιμων μέτρων για να καλυφθεί το όποιο δημοσιονομικό κενό προκαλέσουν στον προϋπολογισμό οι δικαστικές αποφάσεις για την αποκατάσταση των μισθών των υπαλλήλων που αμείβονται με εδικά μισθολόγια (γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες κ.ά.), έφθασαν στην κυβέρνηση πριν καν την επίσκεψη της τρόικας.

Υπενθυμίζουν ότι η τελευταία αναθεώρηση του προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής κάνει ειδική αναφορά στο επίμαχο ζήτημα, μετά την απόφαση του Μισθοδικίου που ακύρωσε τις περικοπές μισθών των δικαστικών (το κόστος της έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό).
Αναφέρεται ρητά ότι: σε περίπτωση που υπάρξουν τέτοιες αποφάσεις, η ελληνική πλευρά δεσμεύεται για τη λήψη «συμψηφιστικών ενεργειών».
Η κυβέρνηση αναζητεί τη «μέση λύση» έτσι ώστε και τις αποφάσεις να εφαρμόσει και να μην τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό.
Οι πιθανές λύσεις στην κατεύθυνση αυτή είναι:
- Να επιστραφούν σταδιακά τα αναδρομικά σε βάθος χρόνου (π.χ. με ορίζοντα 10ετίας).
- Να εφαρμοστεί νέο μισθολόγιο, το οποίο θα προβλέπει μικρότερες περικοπές από εκείνες που επιβλήθηκαν με τον Ν. 4093/2012, και:
- Να συμψηφιστεί μέρος των αναδρομικών με το «κοινωνικό μέρισμα» που χορηγήθηκε.

Φοροελαφρύνσεις
Πέρα από τη «λύση» στα ειδικά μισθολόγια, η προεκλογική ατζέντα της κυβέρνησης υπαγορεύει και ελάφρυνση της βαριάς φορολογίας που έχει επιβληθεί τα χρόνια του μνημονίου.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει στην επικείμενη επίσκεψη της τρόικας: τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ (13%) στην εστίαση, νέο, ευνοϊκότερο καθεστώς για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων (έφθασαν τα 67 δισ. ευρώ), ενώ θα διαπραγματευτεί την παράταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το 2015 μειωμένης κατά 50%.

Μηνύματα
Σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, το οποίο αναμένεται να ασκήσει πίεση στον Ελληνα υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη για την υλοποίηση και των υπόλοιπων 6 προαπαιτούμενων που εκκρεμούν για να εκταμιευθεί το άλλο 1 δισ. ευρώ.
Η δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων περιλαμβάνει:
- Ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».
- Την υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων.
- Ψήφιση του νόμου για τα δάση.
- Ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.
- Κατάργηση από 1ης-1-2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κ.λπ.).
- Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης