Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ρομπόλης (πανεπιστημιακός) – Αδύνατη η μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα κάτω του 20% έως το 2020 – Στα ύψη και στην Ευρώπη

Ρομπόλης (πανεπιστημιακός) – Αδύνατη η μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα κάτω του 20% έως το 2020 –  Στα ύψη και στην Ευρώπη
Για να φτάσει η ανεργία στην Ελλάδα στα προ κρίσης επίπεδα, το ΑΕΠ θα πρέπει να αυξηθεί κατά 48%
Εξαιρετικά δυσοίωνες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ανεργίας στην Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σάββας Ρομπόλης, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πέσει η ανεργία στην Ελλάδα κάτω του 20% έως το 2020, όπως τουλάχιστον επιθυμεί και διαμηνύει η κυβέρνηση.
Παρουσιάζοντας σχετική μελέτη του για την ανεργία σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού, κατά τη δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ), με τίτλο «Γήρανση του Πληθυσμού: Ένταξη στην Απασχόληση, Κοινωνική Ασφάλιση», ο κ.Ρομπόλης υπογράμμισε ότι οι άνεργοι στις ηλικίες 45 έως 65 ετών είναι 359.000 άτομα, αριθμός διπλάσιος, δηλαδή, σε σχέση με τους νέους χωρίς εργασία, που ανέρχονται σε 178.000 άτομα.
Σε αυτό σημείο υποστήριξε ότι οι άνεργοι στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι χαμηλών τυπικών προσόντων (π.χ. απόφοιτοι Λυκείου), υπογραμμίζοντας ότι με βάση αυτά τα στοιχεία, προκειμένου η ανεργία να πέσει στα προ κρίσης επίπεδα (από το 28% στο 12%), απαιτείται να αυξηθεί το Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) κατά σχεδόν 48%.
Επιπλέον, ο κ.Ρομπόλης εκτίμησε ότι στα ύψη θα παραμείνει η ανεργία και στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι έως το 2020 ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ θα είναι σταθερά πάνω από τα 20 εκατομμύρια.
Για αυτό το λόγο ο κ. Ρομπόλης πρότεινε κοινή ευρωπαϊκή δράση κατά της ανεργίας στην Ευρώπη, η οποία να περιλαμβάνει αντικίνητρα στις απολύσεις των ανέργων μεγαλύτερης ηλικίας, κοινωνικό πλάνο στις επιχειρήσεις (προ των απολύσεων), αλλά και προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και της «οικονομίας των γκριζομάλληδων», ώστε να απορροφηθούν οι άνεργοι αυτής της ηλικιακής κατηγορίας.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Χρ. Πολυζωγόπουλος υποστήριξε ότι πρέπει να υποστηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας ώστε αυτή η γενιά να μείνει ενεργή διότι «μόνο έτσι θα στηριχθεί και η επόμενη-νεώτερη γενιά αλλά και το ασφαλιστικό σύστημα».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης