Τελευταία Νέα
Οικονομία

Από τον Αύγουστο η μηνιαία παρακράτηση φόρου για τους συνταξιούχους με δυο συντάξεις - Δεν θα επιβαρυνθούν, διαμηνύει το υπ. Εργασίας

Από τον Αύγουστο η μηνιαία παρακράτηση φόρου για τους συνταξιούχους με δυο συντάξεις - Δεν θα επιβαρυνθούν, διαμηνύει το υπ. Εργασίας
Για λογιστικές προσαρμογές στις συντάξεις κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας
Από τον επόμενο μήνα ξεκινά η μηνιαία παρακράτηση του φόρου εισοδήματος, για τους συνταξιούχους που έχουν εισόδημα από δύο ή και περισσότερες συντάξεις.
Πρόκειται για 1.146.089 άτομα σε σύνολο περίπου 2,7 εκατ. συνταξιούχων.
Οι αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, περιλαμβάνονται στις διατάξεις του νόμου 4172/2013 του υπουργείου Οικονομικών και εφαρμόζονται ήδη για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν μόνο μία σύνταξη.
Ο φόρος παραμένει σταθερός, δεν αυξάνεται, αλλάζει όμως ο τρόπος πληρωμής.
Με το νέο σύστημα, τα ασφαλιστικά Ταμεία παρακρατούν κάθε μήνα το 1/12 των ετήσιων φόρων για τα συνολικά εισοδήματα. Το ύψος της μηνιαίας παρακράτησης προσαρμόζεται, ώστε ο συνταξιούχος να μην οφείλει φόρο μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Στο εξής, η μόνη επαφή των συνταξιούχων, που δεν έχουν άλλα εισοδήματα, με την Εφορία θα είναι η στιγμή της ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης, όμως η εφαρμογή του μέτρου επιφέρει αναπροσαρμογές στο καθαρό ποσό της σύνταξης, με μικρές αυξήσεις ή μειώσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Εργασίας, 399.231 συνταξιούχοι με αποδοχές κάτω των 750 ευρώ, θα δουν τη μηνιαία σύνταξη τους να αυξάνεται κατά 15 ευρώ.
Αντίστοιχα, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 750 ευρώ, θα διαπιστώσουν μικρή αύξηση της παρακράτησης του φόρου, η οποία θα κυμαίνεται από 30 έως 40 ευρώ ανά μήνα. Για το 70% των συνταξιούχων της κατηγορίας αυτής η αύξηση δεν θα υπερβαίνει τα 30 ευρώ το μήνα.
Τα ίδια στελέχη εκτιμούν, ότι πρόκειται για «λογιστικού χαρακτήρα» μεταβολές που δεν αυξάνουν την φορολογική επιβάρυνση και αντίθετα δημιουργούν όφελος για τους συνταξιούχους που κερδίζουν την έκπτωση του 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση του φόρου.
Κι' αυτό γιατί με το νέο τρόπο υπολογισμού η παρακράτηση θα υπολογίζεται στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών με αποτέλεσμα ο συνταξιούχος να κερδίζει την έκπτωση που παρέχεται για την εφάπαξ καταβολή του φόρου.
Από το υπουργείο Εργασίας αναφέρεται ότι πρόκειται για λογιστικού χαρακτήρα μεταβολές που οφείλονται στο νέο τρόπο υπολογισμού των παρακρατήσεων (επί του συνολικού εισοδήματος από συντάξεις), οι οποίες όχι μόνο δεν αυξάνουν το ύψος της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης, αλλά αντίθετα οδηγούν σε ωφέλεια από την εφαρμογή της έκπτωσης του 1,5% επί της μηνιαίας παρακράτησης φόρου. Χάρη δηλαδή στο σφαιρικό νέο τρόπο υπολογισμού η παρακράτηση θα υπολογίζεται και θα εφαρμόζεται στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών και ο συνταξιούχος θα επωφελείται από την έκπτωση του 1,5%.
Σημειώνεται τέλος ότι, το 2014 θα είναι μεταβατικό οικονομικό έτος εφαρμογής του νέου συστήματος υπολογισμού του φόρου εισοδήματος στους συνταξιούχους με δύο (2) ή και περισσότερες συντάξεις, καθώς η αλλαγή στον τρόπο παρακράτησης που θα εφαρμοστεί τον Αύγουστο δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.
Είναι γνωστό ότι με τη δημιουργία του πληροφοριακού συστήματος «ΗΛΙΟΣ», ενός από τα πιο προηγμένα, ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συστήματα ελέγχου και παρακολούθησης συνταξιοδοτικών δεδομένων, χαρτογραφήσαμε κάθε φανερή αλλά και κάθε γκρίζα ή αφανή μέχρι πρότινος πτυχή του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα. Από την 1η Ιουνίου 2013 που τέθηκε σε λειτουργία αυτό το καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο, μάθαμε μεταξύ άλλων – και για πρώτη φορά στη χώρα μας - πόσοι συνταξιούχοι υπάρχουν, πόση είναι η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη, πόσες και ποιες ακριβώς συντάξεις λαμβάνει ο καθένας.
Παράλληλα, με μια σειρά οργανωτικών και διαρθρωτικών αλλαγών τα τελευταία δύο χρόνια, «νοικοκυρέψαμε» το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα -αναφέρεται από το υπ. Εργασίας- με τη διόρθωση αδικιών και στρεβλώσεων, την ενιαιοποίηση κατακερματισμένων δομών και διαδικασιών, την ενίσχυση της εισπρακτικής ικανότητας των ταμείων, το οριστικό σφράγισμα κάθε ρωγμής που δημιουργούσε διαρροές και κατασπατάληση πόρων.
Όλα τα παραπάνω, συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό σε μια γενναία ενίσχυση της βιωσιμότητας των ταμείων και στην αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης σε ένα κατακερματισμένο μωσαϊκό ειδικών καθεστώτων και προκλητικών εξαιρέσεων.
Η κύρια, όμως, θετική επίπτωση των μεγάλων αλλαγών που συντελέστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια αφορά στην βελτίωση της καθημερινότητα των πολιτών, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και της ταχύτερης εξυπηρέτησης ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Παραδείγματα:
Από φέτος απλοποιήθηκε η υποβολή φορολογικής δήλωσης των συνταξιούχων καθώς οι συντάξιμες αποδοχές της περιόδου 1/1/2013 έως 31/12/2013 προσυμπληρώθηκαν αυτόματα στην ηλεκτρονική φορολογική τους δήλωση.
Αντί για συλλογή βεβαιώσεων μέσω ταχυδρομείου και ταλαιπωρία σε ουρές στα υποκαταστήματα των ταμείων, με ένα απλό «κλικ» οι περίπου 2,7 εκατ συνταξιούχοι επιβεβαίωσαν τις αποδοχές τους και σε λίγα μόλις λεπτά ολοκλήρωσαν τη φορολογική τους δήλωση.
Περίπου 10 εκατομμύρια ασφαλισμένοι (άμεσα ή έμμεσα) απαρτίζουν από 1/6/2014 το «Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης» (στο πλαίσιο του συστήματος «ΑΤΛΑΣ») με ηλεκτρονική ένδειξη ασφαλιστικής ικανότητας διαθέσιμη online σε όλους τους παρόχους υπηρεσίων πρωτοβάθμιας (ιατροί, φαρμακεία, διαγνωστικά κέντρα) και δευτεροβάθμιας (δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές) περίθαλψης. Τα βιβλιάρια ασθενείας έπαψαν πλέον να θεωρούνται.
Από 21 Ιουλίου 2014 όλοι οι φορείς ξεκινούν τη διαδικασία για την τροφοδότηση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», με όλη τη διαθέσιμη ψηφιακή πληροφορία ώστε από το Νοέμβριο του 2014 όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στο ασφαλιστικό βιογραφικό τους για την τελευταία εικοσαετία.
Με την ολοκλήρωση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», το 2015 θα ενσωματωθούν και αρχεία των προηγούμενων ετών καθιστώντας την απονομή της σύνταξης ζήτημα ημερών ακόμη και στην περίπτωση της διαδοχικής.
Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες μια ακόμη σημαντική αλλαγή μέσω των πληροφοριακού συστήματος «ΗΛΙΟΣ» του υπουργείου Εργασίας και της ΗΔΙΚΑ. Από τις συντάξεις του Αυγούστου θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα του άρθρ.60, του ν.4172/2013 για τον νέο τρόπο παρακράτησης φόρου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις και για τους συνταξιούχους που έχουν εισόδημα απο δύο (2) ή και περισσότερες συντάξεις (πρόκειται για 1.146.089 άτομα, σε σύνολο περίπου 2,7 εκατ συνταξιούχων).
Συγκεκριμένα, χωρίς να υπάρχει απολύτως καμία αλλαγή στη συνολική φορολογική επιβάρυνση επί των συντάξιμων αποδοχών αυτής της κατηγορίας συνταξιούχων, θα υπάρξει προσαρμογή στο ύψος της μηνιαίας παρακράτησης, ώστε το συνολικό αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων να είναι μηδενικό. Και έτσι, από εδώ και εμπρός η μόνη «επαφή» των συνταξιούχων (που δεν έχουν άλλες πηγές εισοδήματος) με την Εφορία θα είναι αποκλειστικά και μόνο η στιγμή της ηλεκτρονικής υποβολής της φορολογικής δήλωσης με τα προσυμπληρωμένα στοιχεία τους, καθώς δεν θα προκύπτει καθόλου φόρος μετά την εκκαθάριση της δήλωσης.

Όπως δήλωσε και ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης:
«Αξιοποιώντας το πρότυπο πληροφοριακό σύστημα «ΗΛΙΟΣ» - μέσω του οποίου για πρώτη φορά στη χώρα μας και ύστερα από πολλές δεκαετίες, χαρτογραφήσαμε πλήρως το συνταξιοδοτικό χάρτη της Ελλάδας – αντιμετωπίσαμε με επιτυχία δύο μεγάλες προκλήσεις για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων.
Η πρώτη ήταν να εξαλείψουμε οριστικά τις τριτοκοσμικές εικόνες αναμονής των συνταξιούχων στα ασφαλιστικά ταμεία για να παραλάβουν τις βεβαιώσεις των συντάξιμων αποδοχών τους.
Πράγματι, από φέτος κανείς συνταξιούχος δεν περνά πλέον το «κατώφλι» των ταμείων, αφού οι ηλεκτρονικές φορολογικές τους δηλώσεις είναι προσυμπληρωμένες.
Η δεύτερη πρόκληση είναι κανείς πλέον συνταξιούχος να μην περνά και το «κατώφλι» της εφορίας.
Αυτό το πετυχαίνουμε, ήδη από την απονομή των συντάξεων του Αυγούστου, με την ενιαία φορολογική αντιμετώπιση όσων παίρνουν δύο, τρεις ή και περισσότερες συντάξεις με αυτούς που παίρνουν μία σύνταξη – ένα δίκαιο μέτρο - και τη μηδενική εκκαθάριση φόρου στο τέλος. Και όλα αυτά χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις ούτε κατά ένα ευρώ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης