Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κύπρος: Προτεραιότητα για την τρόικα η μείωση των NPLs - Βρέθηκε η «χρυσή τομή» για τις εκποιήσεις ακινήτων

tags :
Κύπρος: Προτεραιότητα για την τρόικα η μείωση των NPLs - Βρέθηκε η «χρυσή τομή» για τις εκποιήσεις ακινήτων
Προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι τα τέλη του 2014, προβλέπει η συμφωνία της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα
(upd)Σε συμφωνία για την επικαιροποίηση του μνημονίου κατέληξε η κυπριακή κυβέρνηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, καθώς βρέθηκε «χρυσή τομή» όσον αφορά τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, με παρέμβαση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.
Οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές και οι διαφωνίες σημαντικές.
Το επίμαχο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις αποτελούσε σημείο αιχμής και χθες υπήρξε η παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη για να γεφυρωθούν οι διαφορές, οι οποίες δεν εστιάζονταν μόνο στις εκποιήσεις, αλλά και σε θέματα κοινωνικής πολιτικής.
Το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις προβλέπει εξαίρεσης της κύριας κατοικίας, μέχρι το τέλος του 2014.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, καθορίστηκε το πλαίσιο για την αφερεγυότητα, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες για την κύρια κατοικία.
Το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί πριν τέλος του χρόνου.

Η ανακοίνωση της τρόικας - Κρίσιμη η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων 
Τη συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία θέτει τις βάσεις για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης της πορείας εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος προσαρμογής, ανακοίνωσαν Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ).
Οι κυπριακές αρχές εξακολούθησαν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με σημαντικά περιθώρια στο α΄εξάμηνο του 2014, ως αποτέλεσμα της συνετής εκτέλεσης του προϋπολογισμού, σημειώνει η τρόικα.
Όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι τράπεζες καταγράφουν πρόοδο σχετικά με τα σχέδια αναδιάρθρωσης και την άντληση κεφαλαίων, ενώ η εποπτική παρακολούθηση των ενεργειών τους και την επιχειρησιακή ικανότητα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχει ενισχυθεί.
Οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες σε σχέση με την τέταρτη αναθεώρηση.
Η παραγωγή το 2014 αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,2%, με την ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού να απορροφά τους κραδασμούς.
Η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή, αν και σημάδια σταθεροποίησης αναδύονται.
Η ανάπτυξη το 2015 προβλέπεται να είναι 0,4%, με την ανάκαμψη περιορίζεται από το υψηλό επίπεδο του χρέους του ιδιωτικού τομέα.
Οι κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί, σε σχέση με τους περιορισμούς στην παροχή πιστώσεων, καθώς και από την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία.
Η αντιστροφή της τάσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση του δανεισμού, της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Η ανάπτυξη, χωρίς καθυστέρηση, ενός αποτελεσματικού νομικού πλαισίου για τις κατασχέσεις και την αφερεγγυότητα είναι ουσιώδες, ώστε να εξασφαλιστούν επαρκή κίνητρα για πιστωτές και δανειολήπτες, ώστε να συνεργαστούν για τη μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης