Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής - Παραμένουν οι αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία - Ασθενής η ανάπτυξη

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής - Παραμένουν οι αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία -  Ασθενής η ανάπτυξη
Το ζήτημα των τραπεζών, παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις που επιτεύχθηκαν, δεν έχει λυθεί – Εκκρεμεί λύση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Στη διαπίστωση ότι οι αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία παραμένουν καταλήγει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεση του.
«Προς το παρόν, οι προβλέψεις ιδίως για ικανοποιητικούς ρυθμούς μεγέθυνσης από το 2015 βαρύνονται με μεγάλες αβεβαιότητες. Με άλλα λόγια η δυναμική της ανάκαμψης είναι ακόμα ασθενής παρά την ανάσχεση της ύφεσης» αναφέρει στην τριμηνιαία έκθεση του για την ελληνική οικονομία το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, αναφέροντας ότι «αν δεν επιτευχθούν στο μέλλον υψηλότεροι ρυθμοί μεγέθυνσης δεν θα υπάρξει γρήγορη και αισθητή βελτίωση της απασχόλησης και, αντίστροφα, αν η ανεργία παραμείνει σε υψηλά επίπεδα θα επηρεάσει αρνητικά, μαζί με άλλους παράγοντες, τη δυνητική παραγωγή στο μέλλον».
Στην έκθεση του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής υπογραμμίζει ότι παραμένουν πέντε αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία.
Η πρώτη αφορά το ζήτημα των τραπεζών. Όπως υπογραμμίζεται, και παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις που επιτεύχθηκαν, δεν έχει λυθεί, καθώς εκκρεμεί λύση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται και να περιορίζουν τις δανειοδοτικές ικανότητες των τραπεζών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014 που ανακοίνωσε στη Βουλή των Ελλήνων ο νέος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώνονταν στα 77 δισ. ευρώ ή στο 36% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων τον Απρίλιο έναντι 32% που ήταν πέρσι το ίδιο διάστημα.
Δεύτερη αβεβαιότητα είναι οι υστερήσεις των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες – όπως αναφέρεται - μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας.
«Πρέπει να τονισθεί ότι ακόμα και χωρίς «μνημόνιο» η χώρα θα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εποπτεία - τη φορά τούτη των αγορών που θα αντικαταστήσουν την τρόικα- αν δεχθούμε ότι δεν θα προσφύγει στον ΕΜΣ. Αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα προσφεύγει για δάνεια σε αυτόν ή σε κάποιο ad hoc διακρατικό «όχημα». Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν νέες συμβατικές δεσμεύσεις» αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
Σύμφωνα με την έκθεση, η τρίτη αβεβαιότητα συνίσταται στο ότι οι επενδύσεις εξακολουθούν να υποχωρούν, η τέταρτη στο ότι η δημοσιονομική εξυγίανση εξακολουθεί να είναι δρόμος μετ΄ εμποδίων, ενώ η πέμπτη έχει να κάνει με το ότι το  δημόσιο χρέος συνεχίζει να αιωρείται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία και κάνει επιφυλακτικούς τους σοβαρούς εγχώριους και ξένους επενδυτές.
Παράλληλα στην έκθεση τονίζεται ότι τις δυσκολίες επίτευξης μιας διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης συντηρούν η εξαγωγική άπνοια, η οποία όπως αναφέρεται οφείλεται σε σειρά ολόκληρη δομικών-θεσμικών παραγόντων όπως το υψηλό κόστος ενέργειας που επιβαρύνει το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς βιομηχανίας, η υψηλή φορολογία και το διοικητικό κόστος, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην αβεβαιότητα που προκαλούν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου λόγω της μη ύπαρξης συναίνεσης με αποτέλεσμα να μην είναι σίγουρη η συνέχεια σε βασικά στοιχεία της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης