Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΣΕΒ: Βήμα εξόδου από την κρίση η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ιδιωτικά κεφάλαια - Κρίσιμοι οι όροι διαχείρισης των NPLs

ΣΕΒ: Βήμα εξόδου από την κρίση η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ιδιωτικά κεφάλαια - Κρίσιμοι οι όροι διαχείρισης των NPLs
Η ανάπτυξη προϋποθέτει επενδυτική κινητοποίηση σε όλα τα μέτωπα
(upd3)Εξαιρετικά κρίσιμους χαρακτήρισε τους όρους, σύμφωνα με τους οποίους θα γίνει η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), ο επικεφαλής του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, που βρέθηκε στο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους αρμόδιους υπουργούς.
Στη βασική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας σημείωσε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:
«O ΣΕΒ αναγνωρίζει τα βήματα προόδου που σημειώνει η ελληνική οικονομία με αποκορύφωμα την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, τη σταθεροποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, την σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και την εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.  
Σημαντικό βήμα εξόδου από την κρίση αποτελεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ιδιωτικά κεφάλαια, η πρόσβαση του Δημοσίου, των Τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και η εκκίνηση της διαδικασίας διαχείρισης προβληματικών δανείων (NPLs), εξελίξεις  που δημιουργούν βάσιμες ελπίδες εξομάλυνσης της χρηματοδότησης της οικονομίας.
Οι όροι και οι μέθοδοι με τους οποίους θα γίνει η διαχείριση των NPLs είναι εξαιρετικά κρίσιμοι γιατί θα διαμορφώσουν τη φυσιογνωμία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες. Το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η επανεκκίνηση της οικονομίας και η επάνοδός της σε πορεία δυναμικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Η διαφαινόμενη μετάβαση του ελληνικού ΑΕΠ σε περιοχή με θετικό πρόσημο το 2014 δεν είναι αρκετή, ιδιαίτερα όταν η βελτίωση προέρχεται κυρίως από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σε σχέση με το ΑΕΠ και όχι από τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και τις εξαγωγές.
Η ανάπτυξη προϋποθέτει επενδυτική κινητοποίηση σε όλα τα μέτωπα (ξένες και εγχώριες επενδύσεις), σε ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα.  
Σήμερα, μετά από ένα κύκλο επαφών με όλα τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία, θέσαμε προς συζήτηση 5 θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση της οικονομίας σε συνάρτηση με τη διαχείριση των NPLs, στη φορολογική πολιτική, στη βιομηχανική πολιτική, στον κοινωνικό διάλογο και στην ενεργειακή πολιτική».
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση από πλευράς ΣΕΒ συμμετείχαν, επίσης, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Χάρης Κυριαζής, οι Αντιπρόεδροι του ΔΣ κκ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Σάκης Καλλιτσάντσης, Νίκος Καραμούζης και Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ κ. Άκης Σκέρτσος.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Δέσμευση Σαμαρά πως η κυβέρνηση θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα - Προωθείται κείμενο εργασίας για τα «κόκκινα» δάνεια

«H κυβέρνηση είναι φανατικά υπέρ της επιχειρηματικότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της ευρείας υπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά, για να στηρίξει τη βιομηχανία και τις ελληνικές επιχειρήσεις. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος» ανέφερε.
Εξερχόμενος από το Μαξίμου, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι «από την πλευρά της κυβέρνησης η ανάπτυξη της βιομηχανίας είναι σημαντικός στρατηγικός στόχος ώστε να αυξηθεί από το 9% του ΑΕΠ στο 14% του ΑΕΠ». Για τα «κόκκινα» δάνεια σημείωσε ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει ένα κείμενο εργασίας για να αντιμετωπιστεί και αυτό το θέμα.
«Η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάπτυξης που δίνουν αισιοδοξία για περισσότερες επενδύσεις. Το μήνυμα από τον ιδιωτικό τομέα είναι αισιόδοξο», δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.
Η σύσκεψη αυτή, στην οποία συμμετείχαν οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Εργασίας και Επικρατείας, θεωρείται προπαρασκευαστική της προγραμματισμένης για την Πέμπτη συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία ως κύριο και μοναδικό θέμα θα έχει τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της βιομηχανικής πολιτικής.

(Πρώτη ενημέρωση: 09:12, Τρίτη 29 Ιουλίου 2014)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης