Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κερδισμένοι και χαμένοι από τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου στα ακίνητα - Χρηστικά παραδείγματα

Κερδισμένοι και χαμένοι από τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου στα ακίνητα - Χρηστικά παραδείγματα
Κερδισμένοι βγαίνουν όσοι διαθέτουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες σε οικόπεδα
Οι ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων ή οικοπέδων με κτίσματα στα οποία δεν έχει καλυφθεί πλήρως ο συντελεστής δόμησης, όσοι διαθέτουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους ή ημιυπαίθριους χώρους είναι οι μεγάλοι χαμένοι από το νέο «χαράτσι» στα ακίνητα.
Στον αντίποδα, κερδισμένοι βγαίνουν όσοι διαθέτουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες σε οικόπεδα όπου έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης.
Αυτά προκύπτουν από τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου στα ακίνητα  που αναρτήθηκαν σταδιακά από την Παρασκευή στους λογαριασμούς 5,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων στο Taxisnet  και έχουν προκαλέσει αλλεπάλληλα σοκ στους ιδιοκτήτες.
Σε πολλές περιπτώσεις ο τελικός λογαριασμός είναι δυσβάσταχτος. Για παράδειγμα:   

1. Ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων: Έως σήμερα πλήρωναν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) αν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνούσε τα 200.000 ευρώ, ενώ τώρα κάθε εντός σχεδίου έκταση που διαθέτουν προκαλεί αυτόνομα σημαντική φορολογική επιβάρυνση.

2. Ιδιοκτήτες οικοπέδων με κτίσματα στα οποία δεν έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης: Μέχρι πρότινος πλήρωναν «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ για το κτίσμα εφόσον ηλεκτροδοτούνταν και ΦΑΠ μόνο αν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνούσε τα 200.000 ευρώ. Τώρα προκύπτει διπλή επιβάρυνση, διότι φόρος επιβάλλεται τόσο στο κτίσμα όσο και στο υπόλοιπο του οικοπέδου.

3. Ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων (κενών ή ημιτελών) κτισμάτων: Μέχρι τώρα απαλλάσσονταν πλήρως από το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ και πλήρωναν φόρο για τα συγκεκριμένα ακίνητα μόνο αν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνούσε τα 200.000 ευρώ. Με τον ΕΝΦΙΑ υφίστανται σημαντική φορολογική επιβάρυνση, παρότι τα ακίνητά τους δεν τους αποφέρουν έσοδα ούτε χρησιμοποιούνται.

4.    Ιδιοκτήτες που νομιμοποίησαν το 2013 αυθαίρετα κτίσματα και ιδιοκτήτες κατοικιών που «τακτοποίησαν» ημιυπαίθριους χώρους ή άλλους χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης με βάση τους σχετικούς νόμους της περιόδου 2010-2013: Η επιφάνεια του ακινήτου τους αυξήθηκε, έτσι διογκώθηκε και η φορολογική επιβάρυνση.

5.    Ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων: Οι εκτός σχεδίου εκτάσεις φορολογούνται για πρώτη φορά με τον ΕΝΦΙΑ, ενώ μέχρι πρότινος απαλλάσσονταν από φόρο ακινήτων.

6.    Ιδιοκτήτες διαμερισμάτων με αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης της πιλοτής ως πάρκινγκ: Η συγκεκριμένη κατηγορία πέφτει επίσης για πρώτη φορά στη «δαγκάνα» του φόρου ακινήτων.

Πρόσθετο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι η εξόφληση του φόρου πρέπει να γίνει σε 5 μηνιαίες δόσεις (για εφάπαξ καταβολή δεν προβλέπεται έκπτωση), αρχής γενομένης από τις 29 Αυγούστου, και ενώ οι πολίτες κάνουν ήδη αγώνα δρόμου προκειμένου να συγκεντρώσουν τα χρήματα για την καταβολή του φόρου εισοδήματος.
Η 2η δόση του φόρου εισοδήματος λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου μαζί με τη 2η δόση του ΕΝΦΙΑ και στο τέλος Νοεμβρίου συμπίπτει η εκπνοή της προθεσμίας καταβολής της 3ης δόσης του φόρου εισοδήματος και της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Εξαιτίας όλων αυτών και ανάλογα με την πορεία είσπραξης της 1ης δόσης του νέου φόρου, εξετάζεται η πιθανότητα αύξησης των δόσεων από 5 σε 7.

 Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης