Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κύπρος: Ανησυχία για την αντίδραση της τρόικας στις αλλαγές για τις κατασχέσεις - «Στον αέρα» η επόμενη δόση

tags :
Κύπρος: Ανησυχία για την αντίδραση της τρόικας στις αλλαγές για τις κατασχέσεις - «Στον αέρα» η επόμενη δόση
Μπαράζ επαφών του προέδρου Αναστασιάδη με αξιωματούχους της Ε.Ε.
Ανησυχία επικρατεί στην κυπριακή κυβέρνηση για την αντίδραση της τρόικας στο περιεχόμενο των νόμων που ψηφίστηκαν σχετικά με τις εκποιήσεις ακινήτων αλλά και για τον τρόπο που η κυπριακή βουλή επέλεξε να χειριστεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, έκδηλη είναι η ανησυχία ότι η στάση της βουλής δημιουργεί «κακό προηγούμενο» που κινδυνεύει να επιβραβευθεί σε περίπτωση εκταμίευσης της δόσης.
Η τρόικα φοβάται ότι το μοτίβο του Σαββάτου θα επαναλαμβάνεται και σε άλλα κρίσιμα νομοθετήματα που πρέπει να ψηφιστούν λόγω μνημονίου.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι φόβοι της κυβέρνησης, η αξιολόγηση του προγράμματος δεν θα είναι θετική, η επόμενη δόση δεν θα εκταμιευτεί, και η εικόνα που κατάφερε να δημιουργήσει η Κύπρος ως αξιόπιστη και συνεπής στην εφαρμογή του προγράμματος θα τεθεί σε αμφιβολία, όπως τονίζει το Stovkwatch.

Πηγές του υπουργείου οικονομικών αναφέρουν ότι δεν εγείρεται στο παρόν στάδιο πρόβλημα στάσης πληρωμών καθώς υπάρχουν τα ανάλογα αποθέματα.
Προειδοποίησαν ωστόσο, ότι η δυναμική που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες στις διεθνείς αγορές θα κλονισθεί και στην περίπτωση που η Κύπρος αποταθεί για δανεισμό, δεν είναι βέβαιο ποιο θα είναι το σκηνικό.

Πολιτική διαβούλευση με την τρόικα
Πολιτική διαβούλευση θα έχουν οι κυπριακές αρχές με την τρόικα, αμέσως την επεξεργασία των νόμων που ψήφισε η βουλή από τη νομική υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι θα τεθούν ενώπιον του προέδρου Αναστασιάδη.
Όπως δήλωσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναμονή της νομικής εξέτασης από το γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη όλων των νόμων και τροπολογιών που έχει επιφέρει στα νομοθετήματα για τις εκποιήσεις η βουλή.
«Θα εξετάσουμε τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει, θα ακούσουμε την άποψη του γενικού εισαγγελέα και θα γίνει πολιτική διαβούλευση και βολιδοσκόπηση με την τρόικα», σημείωσε ο εκπρόσωπος.
Αναφερόμενος στις επαφές που θα έχει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι κινούνται σε δύο άξονες: Στην προστασία των ευάλωτων ομάδων και στη συνέχιση της πορείας για ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο κ. Αναστασιάδης ξεκινά σήμερα κύκλο διαπραγματεύσεων με αξιωματούχους της ΕΕ και ηγέτες κρατών μελών, προκειμένου να υπάρχει κατανόηση και αποδοχή των διατάξεων του νόμου που ψηφίστηκε για τις εκποιήσεις.
Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος θα έχει επαφές με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, τον νέο πρόεδρο Jean Claude Juncker, και με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης