Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αποτιμώντας το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ : Αλήθειες και ψέματα για τις εξαγγελίες 17,5 δισ. ευρώ…

Αποτιμώντας το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ : Αλήθειες και ψέματα για τις εξαγγελίες  17,5 δισ. ευρώ…
Τα «υγιή» έσοδα που απαιτούνται για να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες, μπορούν να εξευρεθούν μόνο σε βάθος χρόνου
Παροχές -μαμούθ για τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας που αγγίζουν τα 17,5 δισ. ευρώ (μαζί με τα έσοδα από το ΠΔΕ) ή το 9,5% του ΑΕΠ και προκαλούν την κοινή γνώμη -ιδιαίτερα δε μετά τα όσα έχει περάσει ο ελληνικός λαός στα πέτρινα χρόνια του μνημονίου- εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ.
Πρόκειται για ένα οικονομικό πρόγραμμα με πολλούς άγνωστους «Χ» καθώς οι παραδοχές που χρησιμοποιούνται, εν πολλοίς είναι επισφαλείς, αφού στηρίζονται σε εκτιμήσεις και προβλέψεις και όχι σε συγκεκριμένα δεδομένα. Τα «υγιή» έσοδα που απαιτούνται για να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες, μπορούν να εξευρεθούν μόνο σε βάθος χρόνου και αφού προηγουμένως επιτευχθεί η σταθεροποίηση της οικονομίας, σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς (απεξάρτηση από τις δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια και απρόσκοπτη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι προβλέψεις για τα έσοδα που μπορούν να φέρουν στον προϋπολογισμό, και εν συνεχεία να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Τα 6 δισ. ευρώ που προβλέπονται να εισπραχθούν συνολικά μέσα σε ένα χρόνο (3 δισ. από τη φοροδιαφυγή και 3 δισ. από τα ληξιπρόθεσμα), μόνο ως δεδομένο δεν μπορεί να θεωρείται.

Για φέτος ο μνημονιακός στόχος των εισπράξεων από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων είναι 2 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος Ιουλίου, από παλαιά και νέα χρέη έχουν εισπραχθεί κάτι παραπάνω από 1,8 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους προφανώς ο στόχος θα υπερκαλυφθεί.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν μπορούν να αποδώσουν τα ληξιπρόθεσμα 3 δισ. ευρώ το χρόνο σε βάθος ετών όταν η φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων εξαντλείται και όταν στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων περιλαμβάνονται χρέη τα οποία είναι ανεπίδεκτα εισπράξεως (χαρακτηριστική περίπτωση τα 7 δισ. ευρώ της «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ»).
Στις προβολές που γίνονται για την πορεία και την απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον κρατικό κορβανά, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι πηγές που κυρίως δημιουργούν ληξιπρόθεσμα χρέη και αν αυτές εκλείψουν ή όχι στο μέλλον («χαράτσι», ΕΝΦΙΑ κλπ.).

Όσον αφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγή, η επίκλησή της, διαχρονικά από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη στο βαθμό που προπαγανδίστηκε, και στην πορεία οδήγησε αναπόφευκτα σε πολλές και μεγάλες ....εκπτώσεις έναντι των αρχικών εξαγγελιών της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το ποσό των 3 δισ. ευρώ ετησίως είναι δύσκολο να βρεθεί εάν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο φοροελεγκτικό μηχανισμό της χώρας (ηλεκτρονική σύνδεση των επιχειρήσεων με την εφορία, ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης της αγοράς καυσίμων από τα διυλιστήρια μέχρι τους καταναλωτές, πραγματικός έλεγχος των κάθε είδους λιστών που εκκρεμούν κ. αλ.).

Οι αριθμοί που έχουν ακουστεί κατά καιρούς για το ύψος της φοροδιαφυγής, ποικίλουν.
Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Γ. Σούρλας έχει εκτιμήσει ότι θα μπορούσαν να εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα της τάξης των 12 δισ. το χρόνο από τους φακέλους των offshore, των πλαστών και εικονικών τιμολογίων, του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Στο μέτωπο του πετρελαίου θέρμανσης, η κατάργηση της εξίσωσης της τιμής του με το πετρέλαιο κίνησης, σε κάθε περίπτωση αποτελεί θετικό μέτρο το οποίο θα ανακουφίσει τους καταναλωτές και ενδεχομένως θα τονώσει τα έσοδα του Δημοσίου, ενέχει όμως τον κίνδυνο να τροφοδοτήσει και πάλι το λαθρεμπόριο (λόγω της διαφοράς στην τιμή ) εάν ταυτόχρονα δεν υπάρξουν μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Η θετική εξαγγελία για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, και η εισαγωγή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, επαναφέρει το δίλλημα εάν θα πρέπει να φορολογείται το εισόδημα που αποφέρει η περιουσία ή η κατοχή της.
Αναμφισβήτητα η φορολόγηση της συνολικής αξίας της περιουσίας πάνω από ένα όριο, και όχι μεμονωμένα κάθε ακινήτου (ακόμα και της πρώτης κατοικίας ή του.. πατρικού στο χωριό), στοχεύει στις μεγάλες περιουσίες και τους πλούσιους.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης