Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αλλαγές στις δαπάνες για όσους έχουν μπλοκάκια - Έρχονται νέα βάρη τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Αλλαγές στις δαπάνες για όσους έχουν μπλοκάκια - Έρχονται νέα βάρη τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Και ενώ οι φόροι παίρνουν την ανιούσα, οι μισθοί συνεχίζουν να κινούνται καθοδικά...
Νέα φοροεπίθεση σε 1 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με «μίνι» νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί μαζί με τον προϋπολογισμό του 2015 στη Βουλή.
Αυτό θα προβλέπει επί το χείρον αλλαγές στο καθεστώς των εκπιπτόμενων δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων.
Πρόκειται για τις σύνηθες κατηγορίες δαπανών που επικαλούνται όλοι οι επαγγελματίες και γενικά όσοι αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών (σ.σ. το λεγόμενο μπλοκάκι) προκειμένου να μειώσουν την φορολογική τους επιβάρυνση που φέτος αυξήθηκε κατακόρυφα.
Αυτές είναι οι δαπάνες για τις ασφαλιστικές εισφορές (εκπίπτει το 100%), τα ενοίκια και τα έξοδα για ΔΕΚΟ (φως, νερό κ.λπ., εκπίπτει περίπου το 1/3 του συνολικού λογαριασμού), ο λογαριασμός του κινητού τηλεφώνου (το 50% αυτής της δαπάνης), τα έξοδα για το αυτοκίνητο (αναγνωρίζεται το 70% της δαπάνης για Ι.Χ. έως 1.600 κ.ε., ενώ για μεγαλύτερα το 35%) ή το δίκυκλο (το 100% των εξόδων), τα έξοδα ταξιδιού και οι αγορές παγίων (το 100% της δαπάνης), οι οποίες αναγνωρίζονται από την Εφορία και μειώνουν τον φόρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να «πειράξουν» τα ποσοστά έκπτωσης αυτών των δαπανών περιορίζοντας στο μικρότερο δυνατό όριο, έτσι ώστε ο κάθε επιτηδευματίας να μην περνάει στα έξοδα της επιχείρησης του κάθε είδους δαπάνη προκειμένου να γλιτώσει από τα «νύχια» της Εφορίας.
Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, «υπάρχουν δαπάνες σήμερα που είναι μικτές και θα πρέπει να προχωρήσουμε στον εξορθολογισμό τους. Πιο συγκεκριμένα ενώ αυτές όντως επιβαρύνουν τα λειτουργικά κέρδη της επιχείρησης, περιέχουν εν μέρει και κάποια προσωπική καταναλωτική δαπάνη.
Για παράδειγμα, η χρήση κινητών τηλεφώνων ή μεταφορικών μέσων της εταιρείας από τους εργαζόμενους ή τους μετόχους της. Για τις συγκεκριμένες υπάρχει μία «γκρίζα ζώνη» καθώς αυτές άλλες φορές αφορούν τις ανάγκες της επιχείρησης και άλλες για ιδία χρήση.
Έτσι δεν αποκλείεται από την χρήση του 2015 ο επιτηδευματίας να χρειαστεί με κάποιο τρόπο να τεκμηριώσει τα «πραγματικά έξοδα» της επιχείρησης, ενώ όπως αφήνουν να εννοηθεί οι ίδιες πηγές εκτός από την μεταβολή στα ποσοστά της έκπτωσης να υπάρξουν αλλαγές και στο «κατάλογο» με τα είδη των δαπανών που θα εκπίπτουν από τον φόρο.
Γεγονός, το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει τις αλλαγές που «ψήνονται» στις επαγγελματικές δαπάνες των μικρομεσαίων είναι ότι η Γ.Γ. Εσόδων Αικατερίνη Σαββαίδου δεν έχει εκδώσει ακόμη τις οδηγίες για το πώς δηλώνονται και ελέγχονται οι παραγωγικές δαπάνες των επιχειρήσεων, μετά τις αλλαγές που επήλθαν στον Κώδικα Φορολογίας από 1.1.2014.
Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος και θα πλήξει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους, οι οποίοι ήδη από φέτος πλήρωσαν θεαματικά αυξημένους φόρους μετά τις αλλαγές που επήλθαν με τον τελευταίο φορολογικό νόμο.
Σημειώνεται ότι η φορολόγηση τους ακόμα και για εισοδήματα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν, έχει ήδη οδηγήσει στον αφανισμό χιλιάδων μικρομεσαίων που φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% (εφόσον το εισόδημα τους δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ) ενώ προκαταβάλλουν και το 55% του φόρου. Για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 33%.

Πιο κάτω 1,35% οι μισθοί
Και ενώ οι φόροι παίρνουν την ανιούσα, οι μισθοί συνεχίζουν να κινούνται καθοδικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ συνεχίστηκε και στο β΄ τρίμηνο εφέτος η μείωση των μισθών στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να είναι ένα από τα τρία κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «28», στα οποία οι μισθοί συρρικνώνονται σταθερά.
Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα, οι μισθοί (χωρίς εποχική διόρθωση και χωρίς διόρθωση εργάσιμων ημερών) «κατρακυλούν» τα τέσσερα τελευταία χρόνια κατά 5,05% σε μέσα επίπεδα το 2011, κατά 7,4% το 2012, κατά 6,55% το 2013 και κατά 1,35% το α΄ εξάμηνο εφέτος.

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης