Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με τη «σφραγίδα» της τρόικας το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015 - Καμιά ένδειξη για έξοδο από τα μνημόνια

Με τη «σφραγίδα» της τρόικας το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015 - Καμιά ένδειξη για έξοδο από τα μνημόνια
Τα βασικά μεγέθη και ο λογαριασμός των πρόσθετων φόρων
Στις «ράγες» του μνημονίου και εντός του πλαισίου που επιβάλλουν οι δανειστές κινείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, παρά την κυβερνητική προπαγάνδα για έξοδο από το οικονομικό πρόγραμμα στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που εξήγγειλε από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός ενσωματώθηκε κατά το… ήμισυ στον προϋπολογισμό, ενώ για βασικές εξαγγελίες, όπως η αύξηση του αριθμού των δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών σε 100, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες.
Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης γίνεται μόνιμη με περιτύλιγμα την έκπτωση 30%.
Οι… γενναίες μειώσεις φόρων εξαντλούνται στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη διατήρηση του ΦΠΑ εστίασης στο 13%.
Η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά και νομικά πρόσωπα πάει για το 2016, εκτός και αν, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ανάψει το «πράσινο φως» και ενσωματωθεί το μέτρο στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.
Κατά τα άλλα, τα φορολογικά βάρη καλά κρατούν. Οι φορολογούμενοι θα καταβάλουν το νέο έτος επιπλέον άμεσους και έμμεσους φόρους 1,735 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων θα προέλθει από αυξήσεις στους φόρους εισοδήματος που παρακρατούνται από μισθούς και συντάξεις, τον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ.
Καλά νέα υπάρχουν μόνο για τους δικαστικούς και τους ένστολους (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες), οι οποίοι θα λάβουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους αναδρομικά και αυξήσεις αποδοχών, που αντιστοιχούν στην περίοδο από 1-7-2014 έως 31-12-2014.
Από την άλλη, «ανάσα» στις κοινωνικές δαπάνες δίνουν οι στρατιές των ανέργων που στοιχίζουν όλο και λιγότερο στον προϋπολογισμό.
«Το ύψος των δαπανών για επιδόματα ανεργίας θα μειωθεί, κυρίως λόγω της αλλαγής των χαρακτηριστικών της ανεργίας, εξαιτίας του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων» (σ.σ. έφτασαν τις 952.395 άτομα), αναφέρει το προσχέδιο.
Στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού έτους 2015 προβλέπεται ανάκαμψη της οικονομίας με αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9%, μείωση της ανεργίας στο 22,5%, πρωτογενές πλεόνασμα 5,4 δισ. ευρώ ή 2,9% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό έλλειμμα 338 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ.
Το ονομαστικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6,034 δισ. ευρώ ή κατά 3,31%, από τα 182,2 δισ. ευρώ φέτος στα 199,265 δισ. ευρώ το 2015.
Η επιστροφή στην ανάπτυξη οδηγεί και πάλι τον πληθωρισμό σε θετικό πρόσημο (0,3% ο μέσος εναρμονισμένος δείκτης).
Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα είναι μειωμένες κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος, στα 6,4 δισ. ευρώ.
Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στέκεται στο… ύψος του. Θα μειωθεί ελαφρώς στα 323,2 δισ. ευρώ (ή στο 171,7% του ΑΕΠ) από 325,8 δισ. ευρώ (178,8% του ΑΕΠ).
Το χρέος της γενικής κυβέρνησης, που λαμβάνεται υπόψη ως κριτήριο αξιολόγησης της πορείας της οικονομίας, προβλέπεται να διαμορφωθεί φέτος στα 318,6 δισ. ευρώ ή στο 174,8% του ΑΕΠ και το 2015 στα 316,1 δισ. ευρώ ή στο 167,9% του ΑΕΠ.
Στο προσχέδιο προαναγγέλλεται έξοδος στις διεθνείς αγορές για δανεικά «με εκδόσεις ομολόγων διαρκείας μεγαλύτερης των πέντε ετών».
Η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου για το 2015 θα συνεχίσει να υλοποιείται μέσω εκδόσεων έντοκων γραμματίων, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί η σύναψη συμφωνιών repos (3 δισ. ευρώ) για την κάλυψη των βραχυχρόνιων αναγκών ταμειακής ρευστότητας.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει αποθεματικό 1 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης