Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαρδούβελης (ΥΠΟΙΚ): Μετά τα stress tests θα αποκατασταθεί η ρευστότητα - Βοηθούν τις ελληνικές τράπεζες οι αγορές ABS της ΕΚΤ

Χαρδούβελης (ΥΠΟΙΚ): Μετά τα stress tests θα αποκατασταθεί η ρευστότητα - Βοηθούν τις ελληνικές τράπεζες οι αγορές ABS της ΕΚΤ
Η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014 και θα απογειωθεί το 2015
(upd2) Μετά τα stress tests των τραπεζών θα αποκατασταθεί σταδιακά η ρευστότητα στην αγορά, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
"Προσδοκούμε ότι μετά τις ρυθμίσεις που προωθούμε, ιδίως για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και μετά την ολοκλήρωση των stress tests, θα αρχίσει να αποκαθίσταται σταδιακά τους επόμενους μήνες η ρευστότητα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης, μιλώντας στη 2η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών με θέμα «Ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας - Η πορεία προς την ανάπτυξη».
Ταυτόχρονα, σημείωσε πως "οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας μας βοηθούν. Έχει ξεκινήσει μια σειρά Στοχευμένων Πράξεων Μακροπρόθεσμης Αναχρηματοδότησης (TLTROs Αγοράς Τιτλοποιημένων Δανείων (ABS), Καλυμμένων Ομολογιών. Όλα αυτά βοηθούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τελικά βοηθούν και τις ελληνικές τράπεζες".
Παρουσιάζοντας τη σημερινή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, ο Γκ. Χαρδούβελης παραδέχθηκε πως "έχει αλλάξει σημαντικά από το 2011 μέχρι σήμερα. Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν αρχικά το 2012 και το 2013. Με € 38,6 δισ. νέων κεφαλαίων μέσω του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και με € 3,1 δισ. μέσω ιδιωτών. Στη συνέχεια το Μάρτιο του 2014, με τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση, οι ξένοι επενδυτές ήρθαν και εμπιστεύτηκαν τον ελληνικό τραπεζικό τομέα και έδωσαν κεφάλαια περίπου € 8,4 δισ. Δηλαδή, πολύ περισσότερα από αυτά που είχε ζητήσει ο επόπτης, η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω των stress test που είχε κάνει τότε. Ως αποτέλεσμα, δύο συστημικές τράπεζες έχουν επιστρέψει κρατικές ενισχύσεις με τη μορφή προνομιούχων μετοχών και μία τρίτη συστημική τράπεζα, επέστρεψε στην ιδιωτική διαχείριση. Παράλληλα, το ΕΤΧΣ διατηρεί το σημαντικό μαξιλάρι των € 11,4 δισ.".
Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
"Η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014 και θα απογειωθεί το 2015", διαβεβαίωσε ο Γκ. Χαρδούβελης.
Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα κατέληξαν σε συμφωνία για το πλαίσιο των κόκκινων δανείων (NPLs), διαψεύδοντας τις φήμες περί σοβαρής εμπλοκής.
"Η τρόικα δεν αποχώρησε νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο", πρόσθεσε ο κ. Χαρδούβελης για να διαμηνύσει πως δεν σχετίζεται με διαφωνίες η αναχώρηση των επικεφαλής της τρόικας
"Η Ευρώπη θα στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση", σημείωσε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών.

(Πρώτη ενημέρωση 07/10/2014, ώρα 14:58)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης